Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Nincs.
Tervezd át, hogy elég legyen egy megfelelő plexi v. polikarbonát lapból kivágni egy kis ablaknak valót. A házat már tudod nyomtatni.
Sokkal olcsóbb, egyszerűbb lesz így.

Optikai minőségű SLA alapanyag még csak volna, színező anyagok is vannak, de ezek a gyanták nem bírják a tartós UV-t. Bár elporladni nem fog, csak a felszíne károsodik általában. Legtöbb esetben ez nem gond, de egy optikánál igen.

Illetve ha meglévő infrát akarsz pótolni, akkor érdemes lenne utána nézni hogy nem olcsóbb e megvenni a boltban a kérdéses alkatrészt. Persze előfordul gyakran hogy nyomtatni olcsóbb, de akkor meg ott van a már említett megoldás, hogy újra kell tervezni a technológiához megfelelő formára.

Vagy csak sablont nyomtatsz és a plexi/polikarbonát lapot ráhúzod melegítés közben a formára.

4ahy3u7k0

Sziasztok!

Köszönöm az ötleteket, de végül kiderült, hogy egész más okozta a problémát.

Mint kiderült, a tárgylemez nagyon homorú volt, több, mint 0,4mm-t martunk le belőle, mire sík lett. A méretprobléma onnan jött, hogy kínomban már a tárgylapot beleraktam a gyantatartóba, és ott próbáltam 0-át állítani, de valószínűleg túlságosan lenyomtam meghúzáskor. Ez volt az egyik ok.

A másik, hogy sűrű gyantát használok, és akármilyen lassúra állítottam, nem tudta rendesen kinyomni maga alól, és meghasasodott a fólia. Ilyenkor 3-4 tized millimétert is rápirított a lemezre, és erre folyamatosan rakódott a cucc. Amikor kb. 2mm magasra ért a nyomtatás, ahol csak pár tized méretű dolgok voltak, ott pedig egyszerűen kiprése maga alól az anyagot, és ilyenkor nem jött létre újabb réteg, amíg a fólia ki nem egyenesedett. Az is probléma volt, hogy a sűrű anyag miatt magasra és lassan kellett felemelni a tárgylemezt, hogy legyen ideje befolyni az anyagnak, mert sokszor a felső rétegek még jó méret esetén sem voltak teljesek.

Erre az lett a megoldás, hogy felszereltünk a tárgylapra egy perforált alu lemezt, amit lesíkoltunk és 15mm-es raszterben 2mm-es fúróval kifúrkáltunk. Azóta tökéletesen működik, minden méret tizeden belül van, és az alapréteget 50 helyett elég 25 másodpercig vilgítani, és 8mm-es, 1mm/s emelés helyett elég 6mm, fel 2-vel, le 3mm/s sebességgel.

Tk. magát az eredeti lemezt is megfúrhattuk volna, de nem tudtam, hogy működni fog e, ezért lett ez a megoldás. Így természetesen a végálláskapcsoló lemezt is hosszabbra kellett csinálni, de ezt egy 0,4-es bronzlemezzel megoldottam.

A lyukakba alig kerül be anyag, 2-3 tizedes púpokat csinál, de ezeket egy csiszolópapírral sík lapon pillanatok alatt el tudom tüntetni.

Még egy probléma volt, szorult a lineáris sín. Annyira feszült, hogy ha elengedtem, a saját súlya sem volt képes lehúzni, pedig az az alutömb van néhány deka. Papírokkal kihézagoltuk, egy kis szilikonzsírral megkentük, mert száraz volt mint állat, mindjárt simán futott.

Nagyjából ennyi, remélem tudtam ezzel segíteni, ha valaki hasonló problémába ütközik. :-)

2g08v9fpz

Sziasztok!

Tudtok valami jó trükköt vagy beállítást amivel a PET-G-t lehet "szőrmentesen" nyomtatni?
Bowdenes gépemen már 7mm a visszahúzás, és pókhálós :(

keri

Nem a visszahúzástól pókhálós, hanem a fúvókára ragadt anyag szálazza. Ez ilyen. Próbálj kicsit növelni a nyomtatási hőmérsékleten, vagy csökkenteni a hűtésen.

Nekem bowdennel 2.5-3mm a visszahúzás.

Anyag függő, de a petg fog pókhálózni. Én egy pillanatra végignyalom gázpáka lánkjával, az lekapja róla.

2g08v9fpz

Köszi a választ!
Én mondjuk arra gondoltam, hogy esetleg még csökkentek a hőfokon, és növelem a hűtést. Igaz a hőfok most 220-on megy, ez volt a Herz-es PET-G dobozán ajánlott hőfokának alja. Hűtés meg 50%-on megy. Az még a kisebbik gond, hogy pókhálós, de a felület meg tele van csomókkal. Most ráadásul pont olyant nyomtatok aminál fontos lenne a sima felület, mert öntapadós tükörfólia megy rá

2g08v9fpz

Visszább vettem Cura-ban minden adagolást (Flow) egy  youtube videó alapján 95%-ra, most egy fokkal jobb, kevesebb a pókáló.

VighLajos

A hőfokot tanácsosabb a tapasztalatom szerint az ajánlott érték maximumára állítani.
A csomók lehetnek a varrat beállítása is. Ha "véletlen" akkor "szétszórja".
Amúgy egyre jobban tetszik a PET-G, és sok helyen olcsóbb, mint a PLA.
A mosogatógép hőfokát kibírja...

VighLajos

Még valami:
a hűtést ki kell kapcsolni.

2g08v9fpz

Csomó szerintem a fejre ragadt összer ragadt szálak lehetnek, most ebből azért kevesebb van. sajnos az új probléma a tapadás, mert 20 óra után mindkét próbálkozáskor levált az asztalról. Most megpróbálom maszkolószallaggal, igaz ez csak 6 órát megy most.
Honnan sikerült olcsóbban rendelned,  PED-G-t? Én ahonnan rendeltem, (Caxtool) ott egy 1000-el drágább mint a PLA.
Akváriumhoz való lámpát csinálok, azt nem mertem PLA-ból megcsinálni hátha rosszul tűri a fénycső melegét és sugárzását

RJancsi

A tapadáshoz próbáld ki a legolcsóbb iskolai ragasztóstiftet (bármelyik jó). Sokunknak bevált. A végén egyszerűen vízzel le lehet mosni a tárgyról és az asztalról is.

VighLajos

2g08v9fpz

Köszi szépen a segítséget és a linket! Itt tényleg jó árban van a PED-G, én most 11 ezerért vettem  egy kilót  a Caxtoolnál [#csodalk]

keri

Csak az egyértelműsítés kedvéért mondom: peT-g és nem D-vel.
PoliEtilén-Teraftalát Glicol adalékkal a teljesen név.
Vagyis ugyan az az anyag amiből az üdítés palackok vannak, a glicoltól viszont jobban bírja a melegítést károsodás nélkül.

VighLajos

A forrásban lévő vízben hajlíthatóvá vált, a mosogatógépben nem volt maradandó elváltozása.
Ez Azurefilm gyártmány volt, más gyártót még nem teszteltem.

keri

Nem erre gondoltam. A sima PET a túl magas nyomtatási hő hatására opálossá, törékennyé válhat. PET-G nek nincs ilyen gondja.

Azt tudom hogy bírja a mosogatógépet, bár én süti szaggatókat PLA-ból csinálom, mert úgy is csak párszor vannak használva, aztán a PLA hulladék jól ég a kazánban.