Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Aluból lézerrel vagy vízzel kivágni ha mindenképp meg kell menteni. [#kacsint]
József

keri

Én anyát szoktam beletervezni és belesajtolni, de lehet kapni ilyen réz menetes betéteket is.
Nincs igazán előttem, de ha átmenő csavarral és anyával fogatod meg akkor nem lenne erősebb?
Ott ahol a kilógó pöcök van az a csavar helye?

Illetve ha jól látom a rétegződés az megfelelően van fordítva a terheléshez.
Esetleg szélesebbre tervezni, hogy erősebb legyen, vagy magasabb hőmérséklettel.

A kábelek súlyát kell elviselni?

RJancsi

Akkor már inkább az öntés "szerszámgyantából". Túl sok utómunkát igényelne egy sima körbevágott lemez amit a lézer vagy vízsugaras vágó tud. Ennek a láncnak a két oldala ezekkel az elemekkel van összekapcsolva. Két darab alkot egy keretet mint ahogy a csatolt képen mutatom (függőlegesen összeérnek, az érthetőség kedvéért húztam szét kicsit). Az oldalsó hevedereken középen van egy csap amire kétoldalról "ráülnek" ezek az elemek és két furat amibe az elemek csapjai belemennek. Ezen kívül távolabb két furat amiken keresztül az elemeket csavarokkal lehet rögzíteni. Ezek a csavarok tartják össze a láncot és ezek az anyák szoktak jellmezően kitörni.

TBS-TEAM

Műgyantás verzió nagyon hosszadalmas min 24. óra pepecselős,
100 db-hoz nagyon rá kell érni és sok forma kell. [#eplus2]
József

Rabb Ferenc

Ha már önthető műgyanta, akkor az üvegszál töltésű poliuretánt javasolnám a SIKA-tól. Vákuumöntéssel használható és 4 vagy 8 perc választható feldolgozási idővel forgalmazzák.

Egy tíz fészkes szilikongumi szerszámmal nem a világ száz darab elkészítése.

TBS-TEAM

Mennyibe is kerűlne legyártani 100db-ot?
József

tibs

Sziasztok!

Használ valaki Capricorn PTFE csövet?
Tényleg annyival jobb mint amennyivel drágább?

RJancsi

Köszönöm a hozzászólásokat energialánc ügyben, és ezzel kérem, hogy zárjuk is le a témát. Kellőképp körbejártuk, hagyjunk teret másnak is. Még csak annyit róla, hogy tisztább legyen a kép. Nem az a gond, hogy az összes gép energialánca egyszerre szétesett és azonnal mindet ki kell cserélni. Akkor egyértelmű, hogy egyszerűbb egy új lánc csere, még ha pár órát áll is emiatt a masina. De arról van szó, hogy a láncok két oldalának semmi baja, azok még az elkövetkező 20 évben sem fognak tönkre menni. De ezek a "keretek" vagy "hidak" elfáradtal az elmúlt 40 évben és törékennyé váltak. Időnként el-el pattan belőlük egy-két darab. Ha nem egymás mellett történik attól még működik a gép, és a napi karbantartás vagy heti alaposabb tisztítás közben ki lehet cserélni azt az egy-két darabot ami megadta magát. Ha lenne pótalkatrész, de nyilván már nem kapható. Tehát nem egy-két nap alatt kell száz db-ot gyártani, hanem egyszer-egyszer pl. 10 db-os szériákat, és ha fogyóban van akkor megint 10-et. Így idővel az összes keret ki lenne cserélve új darabokra. Az is benne van a pakliban, hogy a nyomtatott (öntött) alkatrész annyit sem bír ki mint a gyári ami 30-40 évet kihúzott, tehát simán túlélheti az új darabokat. Tehát az igény folyamatos, de lenne rá felvevő piac, nem csak a barátom gépei, de elég sok ilyen masina van az országban, a többi tulajdonos is hasonló cipőben jár.

keri

Komoly kalkuláció [#hehe]
Ezért csinálok inkább mindent magamnak, amit lehet, mert valóságban sokkal egyszerűbb és olcsóbb így.

Pl. az üzemcsarnokot sem kell kifizetni ahol a nyomtató szépen eldolgozik magában, az időm rablása nélkül. A nyomtatási költség meg kifejezetten alacsony saját nyomtatóval. Ráadásul a beszerzési időt is nézve a nyomtató többnyire gyorsabb.

Egyedül a tervezés ami hátrányként jelentkezne, de ha magam tervezem nem kell kifizetnem a mérnöki óradíjat, nem lesz kevesebb pénzem sem hogy erre időt fordítok, ráadásul mondjuk keresztrejtvény fejtés helyett csinálom, de ha időveszteségnek veszem, akkor is csak egyedi dolgoknál számottevő. Ahol 80darabot kell nyomtatni, bőségesen megéri.

Nyilván Janinak nem tudok tökéletes tanácsot adni így távdiagnosztikában, de ha személyesen ráállnék erre a problémára szinte biztos hogy tudnék megfelelő alkatrészt tervezni a célra, ami jobb lenne mint a gyári.

keri

Plusz bejön a 3D nyomtatásnál a közösségi szellem, ami tovább optimalizálja a tervezés költségeket.

Pl. Terveztem egy farokrotort egy modell helikopterhez.
5$ a bolti alkatrész 5centes gyártási költség mellett, de nagyon sérülékeny, és 2 hét a szállítás.
Nekem egy pár órámba telt a tervezés, ami óradíjon nyilván több lenne és ráadásul csak egyet kellett nyomtatnom, mert amit én terveztem az istennek sem akar tönkremenni.
Viszont szépen megosztottam a Thingivers-en a 3D nyomtatós közösséggel, és most már nulla tervezési idővel más is fillérekből gyárthat ilyet.
Igaz hogy nekem ebből közvetlen hasznom nem származik, de szerencsére más közösségi ember is létezik, akik pedig más terveket osztanak meg és én azokat használom tervezési ráfordítás nélkül. Így pedig érvényesülni tud a méretgazdaságosság egyedi terveknél is, a közösségnek köszönhetően.

TBS-TEAM

A legfontosabb az idő ráfordítás kalkuláció, mert az nem változtatható meg,nem fordítható vissza,nem állítható meg,
és ezért a legdrágább.
Elmész dolgozni a munkahelyedre és az idődet adod el az álltalad jóváhagyott fizetésért. (A mulkáltatód ajálott egy összeget melyet elfogadtál, így az az összeg képezi az időd díját.) [#kacsint]
József

keri

Attól függ mire.
Csomó helyen bowdennek árulják, arra tök felesleges és túlzás, mert oda felesleges a 350fokos hőtűrés, meg az 1.9mm-es szűkebb illesztésnek sincs annyi előnye mint amennyire drága.

Ellenben a hőtörő csőben egyértelműen előnyösebb a szorosabb illesztés és magasabb hőtűrés, oda simán megéri.

000000000

Amit leirtsál filmesítve![#vigyor]

PSoft

szf

Szupi!
Elővetted a nyomtatót?