Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Az egyik Petg volt. Spektrum Petg nem szálazott annyira, mint a Lengyel Petg. A Petg nekem is nyűgösebb, mint a többi. Az ABS-nél nekem is 3mm visszahúzás elég, mert különben kihagy. Van olyan Petg ahogy írod, hogy sok a 7mm.

Z emelés nulla legyen, mert akkor is jobban szálaz ha megemeli a Z-t, az üres járás 100-120mm/s nekem.

Az is lehet, hogy a fogaskerék alakja nem olyan, hogy a szálazás kijött volna úgy mint annál, amit most te nyomtatsz.

emerzee_

Sziasztok!
Ender 3 V2-höz milyen gyári méretű fúvóka való? Össze-vissza olvastam már mindenfélét és teljesen belekavarodtam a dolgokba. (Most legutóbb MK8-ast olvastam. De van ahol úgy van írva, hogy: MK7-MK8.)
Ti honnan szoktatok fúvókát rendelni?
Meddig kell bírnia egy fúvókának?
Én eddig a gyári 0.4-es használom. Elégedett vagyok vele. Szerintem normál beállításokkal, szépen nyomtat. Próbáltam finom nyomtatást, de bár nagyon szép volt, nem igazán olvadtak össze a rétegek a csatlakozási pontoknál. (Fülbevalót próbáltam a zasszonynak.) Érdemes 0.2-es fúvókát venni?
Ha draft, vagy super draft-ban használom, gyorsabban nyomtat. Annyira nem szép a felület, de bőven az elviselhetőn belül van. Érdemes 0.5-0.8-as fúvókát venni nagy felületek gyors nyomtatásához? Vagy nagyon ronda a felület?
Nagyon feleslegesen nem akarok bevásárolni, de azt se akarom, hogy a postát tartsam el az álland rendelésekkel. Próbálom összeválogatni a használható és kellő dolgokat, majd egyben megrendelni.
Köszönöm a válaszokat!

kiralyc

Én MK8 nak ismerem, legutóbb a filamentpro.hu ról rendeltem, nem volt velük semmi gond. Amit nagyon érdemes az a 0.6 os méret, szinte észrevehetetlen a különbség minőségben és nagyon komoly órákat lehet megspórolni egy hosszabb nyomtatásnál, de persze az is kérdés miket akar az ember nyomtatni.

zip0ji0se

Bocs, hogy ide rakom, de hátha valaki gépet épít és jól jönne neki. Ha zavaró lenne kérem törölni!

Eladnám az alábbi 3D nyomtató és más projektből megmarad dolgaimat. Mindegyik új, csak a panel és a kijelző lett kipróbálva, de nem vált be amihez szerettem volna.
XCR3D 2IN1 MIXED V1 Hotend 8500+szállítás,
Bigtrieetech SKR V1.3 alaplap+ WIFIS LCD kijelző 25000+szállítás, csak egyben a kettő.
Előre utalás és posta van. A többit pv-ben.

Esetleg nem kalódik valakinél egy 600 mm hosszú 20x20x6 alu profil? Szükségem lenne rá.

Virbo

Ezek az újabb tesztek. A visszahúzásnál bármekkora hőfokot vagy gyorsulást állítok a 3mm környéke a jó, felette már kihagyogat újrakezdésnél, alatta meg még szőrösebb.

Hőfok emeléssek a 245-ös hőfok tűnik jónak. A szálazással már kibékülnék, de a rétegek közötti pacák és egyébb valamik nagyon nem tetszenek... [#rolleyes]

tibs

Próbáld meg a fésülést bekepcsolni!

Virbo

Az nem csak a tárgy tetejét simítja a végén?

B.Zoltán

Megnézném, ha STL linket megadod.
Pár rétegen már látni fogom, hogy milyen. A teljes nyomtatást nem csinálnám meg.

tibs

Amire te gondolsz az a vasalás.

Fésülésnél a már kinyomtatott részen megy az új pozicióba.
Ettől rövidebb is lehet nyomtatási idő.
Viszont magas daraboknál ha göcsörtös a nyomtatás akkor ledöntheti az asztalról.

Virbo

Jaa, lehet. Prusaslicerben nem találok ilyesmit...

Ez a modell elvileg: https://cdn.thingiverse.com/assets/1c/73/ea/24/8d/Plate_2_inch.stl
Ha nem menne, akkor innen a Plate_2_inch.stl:
https://www.thingiverse.com/thing:30981/files

Én középen kettévágtam és a felső részén tesztelek hogy ne kelljen az alsó teli rétegeket kivárni.
Köszönöm hogy rápróbálsz, kíváncai leszek mennyire lesz ragyás.

tibs

Erről beszélek.

zip0ji0se

Most már, csak kíváncsivá tett a dolog, hogy mi is ez. Szóval Kinyomiztam egy darabját. Filanora PTG. A képeken látszik minden, de szerintem vállalható.
Csak egy kérdés fogalmazódott meg bennem. Az alapanyag megadásánál kitöltesz minden rublikát? Gondolok átmérő a tényleges és a gyári megadott sűrűség. Nálam okoztak problémát anno míg rendesen ki nem töltöttem.

B.Zoltán

Én is szórakoztam a nyomtatásoddal.
Az a meglátásom, hogy az 0.5-es fúvóka már túl vastag ehhez a PETG-hez úgy néz ki, mert én is ha 0.5-re állítom a szélességet a 0.4-es fúvókámnál, akkor kihagyásosan nyomtatja már nekem is a 6mm-es visszahúzással, de a 0.4-es szélességgel és 0.2 rétegvastagsággal nyomtatva teljesen elfogadható.

De ha én nyomtatnám saját részre, akkor tömörként nyomtatnám 5%-os kitöltéssel. És akkor csak annyi anyag kell pluszba, amennyit a tetejére pakol, hogy lezárja. Az eredmény látszik a képen is, hogy tiszta hatszögek, nincsenek a belsejében semmi kiálló dudorok, mert utazáskor nem lépi át a hatszögek falát, és így ha van szálazás, annak sincs jelentősége, mert nem látszik. És a külső kerülete is szebb, mint a mellette levőnek.

A nyomtatási idő így is ugyanaz, csak 10% többlet anyag a tető lezárása miatt. De elmarad az utólagos munka a szálak, és a kiálló dudorok leszedésére.

Virbo

Köszönöm mindkettőtöknek.
A szeletelőben PET van megadva anyagnak, gondolom átíródott a sűrűsége is. Az átmérőt megadtam a mért érték szerint.
Viszont a visszahúzás nálam egyértelműen sokkal-sokkal roszabb ha 3mm-nél többet adok meg. Erősen anyaghiányos jelenség lép fel.

Fura nekem hogy a tárgy fala is szinte tökéletes, nincsenek benne olyan sávozódások és látható anyaghiányok mint nálam. Vagyis ez lenne a normális.
Már arra is gondoltam hogy megint ez a filament gyártmány szivat mint az elején a PLA-nál. Más gyártó PLA-i pl tökéletesen működnek...

RJancsi

"Gyantás" nyomigások figyelem! Egy kis szakmai segítség kellene... Egyik ismerősöm most vásárol egy gyantás nyomtatót. (A típust ne kérdezzétek, Lengyelországból jön talán az Alin vagy Banggoodon keresztül). Elég konkrét feladatra szánja, vannak őskori NDK-s gépei amiknek az energialáncai elfáradtak. Érdekes megoldás, mert maga a "lánc" bírja a gyűrődést, a kábeleknek csak a két oldalán fut, a kábeleket bepattintható és csavarral rögzíthető "hidak" tartják a helyükön. Na ez utóbbiak töredeznek el. Egy ép példány alapján már megrajzoltam a 3D modelt. Kb. 10 cm hosszú és 6-8 mm keresztmetszetű elemekről van szó. Próbaképpen kinyomtattam PETG-ből, de elég hamar eltört és mivel akár 100 db is kellene, ezért filamentből nem feltétélen gazdaságos a nyomtatása. A kérdés, hogy szerintetek milyen UV szilárduló gyantából érdemes ezeket nyomtatni, ami kellően erős de nem túl merev, azaz bírja a folymatos igénybevételt amit egy energialánc produkál?