Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Egyik sem fogja bírni, más megoldást kell keresni.
József

RJancsi

Pech... Azt hittem a gyantás jobb mechanikus tulajdonságot tud mint a filamentes. A PETG legalábbis a rétegeknél vált szét. Az a baj, hogy az elemekbe még 2-2 db M4 anyát is bele kell varázsolni a rögzítő csavaroknak. A PETG-be zsebet hagytam ahová utólag az anyát be lehet csúsztatni a luk mögé, a gyári megoldásnál kívülről recézett réz anyák vannak belefröccsölve.
Akkor lehet, hogy nyomtatással kell néhány "ősmintát" nyomtatni és azokról szilikon öntőformát venni. Aztán mehet bele valami jobbfajta szerszámgyanta. Csak kérdés, hogy az anyákat hogyan lehetne rögzíteni öntés előtt.

TBS-TEAM

Egy 40 éves 15m 150x300-as energialánccal küzdöttünk az is DDR-volt fém műanyag kombináció, és a műanyag kezdett porlani. Semmi kiváltó megoldás nem bírta sokáig.
A szénszál erősítésű műgyanta bírta, de méregdrága lett volna
legyártani és mindet lecserélni.
Az elkészítési idő is hosszú lett volna.
A vége a komplett új energialánc lett.
József

keri

Bár már nem lehet kapni ahol vettem, de én ezt használom, ezzel van tapasztalat.
https://www.3djake.hu/druckwege/type-d-tough-szuerke?sai=9122

Gondolom lehet találni hasonlót, vagy más boltban ezt.

Elég hajlékony, rugalmas, és nagyon erős. Realatív nem volt drága.
A részletgazdagsága viszont elég gyenge, de ide jó lehet.

Kis helikopteremnek farok rotort nyomtattam belőle és jobban bírja a strapát mint a gyári.

https://www.thingiverse.com/thing:5200623

Ezen kívül csak a szokásos próba békát, meg egy szilikon profil csőrt nyomtattam.
Meg ugye ezeket a nyomtatás után UV alatt még edzeni kell.
De ki is lehet tenni a napra ha más nincs. Úgy tapasztaltam kell pár nap mire eléri a maximális szilárdságot.

keri

Amúgy az nem játszik hogy ahol eltört ott megerősíted?
Illetve a PETG néha törik feszültség alatt. Próbáld ABS-ből, vagy normalizálni a PETG-t, hogy ne legyen alapból feszültség benne.

keri

Szerintem meg lehetne csinálni.
Milyen erőhatások vannak ott, hogy törik?

A gyanta homogénebb, nem válnak szét a rétegek, és van sokféle, de alapvetően törésre hajlamosabb szerintem, drágább és nagyon pepecs munka, az FDM-hez képest.

Van karbon-nejlon filamentem azt tuti nem töri el [#nyes] de az drága, és kemény fúvóka kell, mert gyorsan koptatja.

TBS-TEAM

IGUS energialánc E6.52 sorozat erre lehetne kiváltani, és elég hamar elérhető.
A sugár a fontos ne legyen kisebb mint a mostani.
József

laaci

Nekem ez a gyanta bejött. Elég merev, de van rugalmasság.
Amit lehet növelni azzal, hogy belül üregesre nyomtatod a tárgyat.
Tapintásra pedig egy puha, bársonyos felülete van.
https://www.aliexpress.com/item/4000493798985.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.27424c4dTCxd9I

Viszont ahogy keri is írta, A DLP-s nyomtatás roppant pepecs meló, de nagyon finom részletgazdag tárgyak készíthetők vele.

laaci

Nekem ez a gyanta bejött. Elég merev, de van rugalmasság.
Amit lehet növelni azzal, hogy belül üregesre nyomtatod a tárgyat.
Tapintásra pedig egy puha, bársonyos felülete van.
https://www.aliexpress.com/item/4000493798985.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.27424c4dTCxd9I

Viszont ahogy keri is írta, A DLP-s nyomtatás roppant pepecs meló, de nagyon finom részletgazdag tárgyak készíthetők vele.

RJancsi

Persze, ez lenne a jó megoldás, csak kb. 5 m a lánc szabad végének elmozdulása. Az IGUS honlapja szerint több mint 100 eFt nettó lenne egy ilyen lánc és 4 gépen kéne kicserélni. Ráadásul lánconként 6 db sokeres kábelt kellene átfűzni ami elég keserves meló (a végeiken nem csatlakozó van, hanem egyenként vannak az erek sorkapcsokba kötve).

RJancsi

Az eredeti NDK-s hidak valami eredetileg fehér, mára az olajködtől meg az évtizedektől sárgás műanyag fröccsöntött darabok. Jellemzően a belefröccsöntött réz menetes "dugók" körül jelennek meg a repedések, majd kitörik a rögzítő "anya". Ezután csak idő kérdése mikor esik ki a helyéről a híd. Érdekes megoldás, mert az energialánc két oldalát csak ezek tartják össze. Párosával vannak szembe fordítva így alakul ki a kábel tartó "ablak".

D.Laci

Nyitható láncot kel keresni. Nem kell átfűzni a kábeleket.
Milyen méretű energialáncok kellenének?

RJancsi

Kb. 100 x 30 mm belső nyílású, a "szabad" láncvég 4 m-t mozog. És nem csak 1 gép van.

TBS-TEAM

A láncszemek nyithatóak kivűl belűl 5m átfűzése 30perc a végek rögzítésével egyűtt.

Azt a formát legyártani (Ha nem föcsöntés)
1db kb. mindent figyelembe véve 40perc/db * 100-al =67 óra + anyag.
5 pec/db *100 a csere= 8 óra.
(Ennyit minimum kiesik a gép termelésből).
Na ez máris bő 5 számjegy.
Többre jön ki mint az új, és az új az tuti jó is.

Ha nem termelte ki az árát a gép eddig, akkor már nem is fogja soha. [#eplus2]
József

RJancsi

Ezek a gépek már többször megtermelték az árukat. Ameddig a 3D nyomizás tart a gépek vidáman mennek. Tehát az energia lánc gyártás nem befolyásolja a működésüket. Nem egyszerre hullik szét egyik gép energia lánca sem, időnként pattan el egy-egy híd. Hacsak nem egymás mellett törik el kettő vagy több, a működést egyáltalán nem befolyásolja. Az lenne a cél, hogy legyen tartalékban mindig elegendő "pótalkatrész", hogy a napi vagy akár heti karbantartásnál pótolni lehessen az épp akuálisan törött darabokat. És mivel a láncok 80 %-a (a két oldalsó "heveder") még az elkövetkező 30 évben sem fog tönkre menni, ezért nem feltétlen kellene az összes láncot tokkal-vonóval cserélni. A pótalkatrész gyártás sem arról szól, hogy az összes lánc többszáz elemét kampányszerűen ki kellene cserélni, csak a törötteket kell pótolni. Ehhez bőven elég épp annyit nyomtatni (akár nap közben) amennyi épp megadta magát.  Persze ráérő időben lehetne előre is dolgozni.