Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Virbo

Szia,

Én nem vagyok nagy mágus, és a felét kb nem is értem amit kérdezel. [#vigyor]
Nálam az octo úgy működött hogy távolról (octoanywhere vagy valamilyesmi webes klienset használok), értsd másik hálózatról is, feltötltöm az octóban amit nyomtatni szeretnék és elindítom. A nyomtató meg csinálja ha be van kapcsolva. Sima mezei Ender 3 pro.

Sajnos újabban erős minőségbeli különbség van az octoról és közvetlenül kártyáról indítás között, sajnos a kártyás javára, így nem használom a távoli indítást már. :( Az okára nem jöttem rá, pedig az összes frisítés meg minden fennvan már.

keri

Tipp: Túl gyorsan nyomtatsz. Lassíts kicsit, mert lehet az arduinó kommunikációja korlátozott.

Vagy fel lehet tölteni a kártyára okton keresztül is ha jól emlékszem és onnan nyomtatni.

Virbo

Igazából nem tudom mi lehet a gond.
Egyik napról a másikra kezdte és közben nem volt frissítés semmi. Direkt rápróbáltam az előzőleg működő dolgokra is a feltöltöttek közül és nem jó...
Lehet újra kéne rakjam az egész miskulanciát, de nincs ingerem rá. [#rolleyes]

gaspa

Köszönöm a segítséget,mindkettőt sikerült beállítani.Az alc welder G2 G3 átalakító beállításokkal még gondjaim vannak.Ha a resolution értéket,pár tizedre veszem sokszöget nyomtat,minél többre állítom annál több G2 G3 kerül a G1-ek mellé.1,5-es értéknél már szinte minden G2 G3 ,a hengeres részeket jól csinálja,de egy félgömb résznél lépcsőzik és réteget is eltol x-y irányba.A path toleranciát 1-5 % között változtattam,de sokat nem jelentett.Vajon mi lehet egy jó beállítás?

2vkx6unz

Nem tudom mi lehet a helyes beállítás. Mivel itt sokszögből kell körívet kreálnia eleve van benne hibázási lehetőség.
Van egyáltalán látható különbség, minőségi javulás a nyomtatott tárgyon? Nem vagyok biztos abban, hogy a nyomtató mikrkokontrollere jobb kör interpolációt csinál mint az STL modellből sokszögekkel közelített kör. Ugye sok múlik még azon is, hogy az STL milyen felbontással készül.

Próbáld ki a Fusion 360 szeletelőjét a 3D-s modellből.

emerzee_

Nem nagy kaland újrarakni. Szerintem szánj rá időt. Nekem pontosan ugyanúgy nyomtat, mintha kártáról nyomtatnék. Ami különbség, hogy nem kell odarohangálni. Ha jól értettem a leírást, még ki is lehet kapcsolni a pi-t közben, mert befejezi, tehát ezek szerint átküldi a gépre. Tök jó pluginek vannak hozzá, akár az utcáról is megnézheted, hol tart, minden rendben e? Ha nem jó, leállítod onnan.
Most nézek hozzá reléket és step down átalakítókat, mert még azt is tudja, hogy ha ránézel, felkapcsolja a gépre épített világítást! :D
Tök jó átalakítani a masinát, kitalálni neki a házat, már csak az a kérdés, hogy mennyire fogom használni, ha elkészül... :D
(Írtam ezt reggel, csak nem küldtem el...)
Persze mikor kezd haldoklani a hotend hűtő? Szombat délelőtt 11-kor. Nem sokat ment a gyári, 24ó8p.

emerzee_

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Ender 3 V2, Sunlu pla. Prusaslicer. 18 óra nyomtatás van a gépben, eddig semmi gond nem volt, bár csak standard minőségben nyomtattam. Ma szerettem volna szuperjó minőségben nyomtatni. Elkezdte a nyomtatást, majd negyed óra múlva a 4. rétegnél eldugult a fúvóka. Később vettem csak észre, kb., a 15. réteg magasságában fél óra múlva. Kipiszkáltam a tűvel, jött szépen kézi adagolásnál az anyag, majd újrapróbálkozás. Itt már a második rétegnél elakadt. Hagytam a francba, mentem dolgomra.
Pár óra múlva vissza, felfűtöttem a fejet, kihúztam a filamentet, megpiszkáltam jó mélyen a tűvel, filament vissza, nyomtatttam egy 1 órásat, szépen ment is. Most nyomtatnék megint, de megint eldugult 1 perc után.
A gép nincs dobozban még, csak szabadon a szobában, de nincs különösebb por és nedvesség.
Van másik fúvókám, ugyanakkora, kicserélem, de azért ha nem muszály, nem dobnám el a másikat.

Miért akadhat el az anyag?
Hogy tudom kitakarítani a fúvókát a gépben?
Hogy tudom a kiszedett fúvókát kitakarítani?

Köszönöm a válaszokat!
Üdv: z

RJancsi

Ha csak tűvel piszkálod, lehet, hogy a dugulást okozó szennyeződést (homokszemcse, fémreszelék vagy valami más idegen anyag) csak félretolod a luktól, de idővel megint eldugítja. Meleg fejnél tekerd ki a fúvókát (lehetőleg ne égesd meg a kezed), és gázláng felett égesd ki. PLA-nál "kellemes" szerves égett szagot fogsz érezni mint mikor kifut a tej. Nem véletlen -> politejsav. Amikor már nem füstöl és szép világos narancs színnel izzik abbahagyhatod az égetést és tedd le valami hőálló felületre kihűlni. Amikor már kézbe tudod venni egy hegyes fadarabbal (én kerek bambusz fogpiszkálót használok) alaposan kapard ki a fúvóka belsejéből a kokszot. A végén a tűvel szemből szúrkáld át a lukat és ha van, kompresszorral is fújj bele. Ha ezután fény felé fordítva átlátsz a fúvókán akkor nagy eséllyel sikerült kitisztítani.

2dbfy8y

Sziasztok!
Végül aztán rászántm magam egy 3d nyomtatóra.
ilyenek lettek az első próbálkozásaim.

VighLajos

Én azt tapasztaltam, hogy ha a tefloncső nincs felütközve a fúvókában, akkor ott összegyűlik az anyag, amit a fűtőszerkezet nem bír felolvasztani.
ilyenkor felfűtött fúvókánál alig lehet kitépni a filamentet és a tefloncsövet.
Eltávolított fúvókánál a tefloncsövet le kell tolni annyira, hogy alul kibújjon. Hozza magával az összegyűlt "anyagot".
A fúvókát visszacsavarni, a tefloncső végéből fél-1 cm-t levágni úgy, hogy ne rogyjon össze, és a hossztengelyre merőleges legyen a vágási felület.
...mint a gérvágó...
Ütközésig betolni a fúvókába.
A retract-tal is lehet szórakozni... Ha sok, akkor a visszahúzott anyag lehűl, nincs ideje újra megolvadni...
Ha kevés, akkor szálazhat.
Sokváltozós egyenlet...
:-)

keri

[#eljen]
Gyantás nyomtató?

Virbo

Én is kérdeznék Petg-vel kapcsolatban.

Adott egy Ender3 pro, gyári állapotban, 0,5mm-es fúvokával. A nyomtató szépen nyomtat ABS anyagokat, minden különösebb probléma nélkül.
Most jött el az ideje hogy a meglévő Gembirg szürke Petg tekercsemet használjam. A kezdeti tapadási gondokon nagyjából túlléptem 4mm üveglap és 85 fokos asztalhővel.
Namost nem ismerem a petg buktatóit, elkezdtem a gyári ajánlás környékén, illetve egy gyors facebook csoportos keresgélés alapján nyomtatni, de az eredmény pocsék. A felületre több "pacát" tesz, jellemzően mikor helyet vált vagy visz magával egy kicsit a fuvi végén/oldalán és azt random elhelyezi. Lsd képek. A szőrözéssel se nagyon tudok mit kezdeni, tudom hogy ez ilyen, de ennyire?
Amit észrevettem, hogy az indulásnál mikor az extruder kiöblíti a fúvókát a levegőben, hiába megy az extruder, az anyag nagy pattogás kíséretében csak késve 1-1,5másodperc múlva indul meg 245 fokos beállított hőfok mellett is.
Mikor az első réteget csinálja, random veszek észre olyat hogy a fúvóka a rectract ahova kell nem tesz azonnal anyagot, de már "rajzolja" amit kell, nem tudom ez mennyire érthető. Mikor meg megindul akkor egy kis paca kíséretében teszi. Szerintem mikor végzett az előző extrudálással, és mielőtt odébb megy a lent lévő fuvi alatti anyag olvad rá a rúvoka végére, látni ahogy húz egy pici csúcsot is.[#zavart2] Ilyesmi a többi rétegnél is tuti van, csak kevésbé venni már észre a lent lévő anyag miatt.

Ezek a tesztek 245 fokos fejjel, és 3mm-30mm/s rectract-al készültek.

RJancsi

Nekem is Ender 3 van, de csak a "mezei" alapváltozat. Az asztal 3 mm-es ablaküveg, semmi extra. Alkoholos lemosást követően olcsó iskolai ragasztóstifttel (nebuló) javítom a tapadást. Legutóbb szürke Gebrird PETG-ből nyomtattam a hajómotoromra egy uszonyt, mert az eredetit elhagytam valahol a Tiszán és elég sokat kellett várni a gyárira. Mivel még nem igazán ismerem a CURA egy tárgyon belüli különböző kitöltési tényező lehtőségeit, Az alapréteget olyan vastag rétegszámúra vettem, hogy tömören nyomtassa ki, az uszony 30% kitöltésű. Hőmérséklet 250/70°C, sebesség 50 mm/sec. Nekem nem volt eddig semmi bajom a Gembird Petg-vel, de lehet, hogy változó a minősége, az én spulnim már 2 éves.

Virbo

Az enyém is egy éves kb, csak most bontottam ki. Érdekes akkor vettem egy PLA-t szintén gembird, azzal se voltam nagyon kibékülve az azt követőekhez képest meg pláne....

Most ezzel a tárgyal nem boldogulok, PLA-val ment simán csak elfogyott a szürke...[#rolleyes]

Most épp a hőfokokkal variálok ugyanazon visszahúzás melett....

Meg tudnád adni milyen hőfokon és visszahúzási paraméterekkel nyomtattad?

keri

Én alacsonyabb hőmérséklettel szoktam nyomtatni.
220-235°C

Illetve próbáld meg kiszárítani, ha nem száraz helyen tartod.

Szerintem a hőmérséklet csökkentés a szálazást és pacázást is csökkenti.

Illetve van a Cura-ban egy "extra prime amount" beállítás a retract környékén. Az azt állítja hogy retract után mennyi plusz anyagot nyomjon (a kicsöpögött helyére) Azt addig vedd le amíg nem kezd anyaghiányosan nyomtatni a travel mozgások után.

Másik hogy ha belülről kifelé nyomtatok akkor az ilyen hibák belül jelennek meg, és mire a külső falat nyomtatja már beállt a fúvóka.
A travel optimalizálást is lehet változtatni, hogy ne császkáljon annyit.