Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

gaspa

Köszönöm a segítségeket,sikerült úrrá lenni a szálhúzáson.
Üdv.

gaspa

Mégegy kérdésem lenne,nekem a Cura a rádiuszokat szakaszokból állítja össze és úgy is nyomtatja.Ennél a darabnál nincs jelentősége,de az itt látott nyomatokon rendes köröket is látok.Van erre valamilyen beállítás?

2vkx6unz

Szia. Már hogyne lenne megoldás! A Curához van egy plugin ami G2-G3 kódokra konvertálja ezeket a rövid szakaszokat amit eredendően az STL használ. A nyomatók bementi formátuma STL vagy OBJ ami háromszögekkel vagy négyszögekkel operál (ha jól tudom) vagyis alapból nincsenek benne ívek csak szakaszok, de ez minden másik szeletelőben is így van...
esetleg lehet még a Fusion 360 szeletelőjét használni mert az nem csak SLT vagy OBJ-ből képes dolgozni, hanem a Fusion modellből is.

tibs

Sziasztok!

Cura 4.12-ben M106 S128 P2 -vel inditaná a ventilátorokat
csak az FLSun nem inditja el a P2 miatt.
Mi az a P2 és hogy lehetne kivenni belőle? [#nemtudom]
Hátha valaki tudja.

tibs

Már én is tudom!

A Curában a nyomtato manager-ben az extruder ablakban van a ventilátor száma rublika és beírtam 2 mert hát annyi van.
Többszőr be kellet írni a nullát mire elmentette de most már nem ír P-t.
Most már működik.

gaspa

Ez jó lenne, a 4.12.1 Curát használom,hogyan lehet ezt a plugint beletenni?(ez egy kezdő kérdése)

2vkx6unz

Nos a Cura fejlécében jobb oldalon van egy Markeplace gomb. Azt megnyomva megnyílik egy ablak a telepíthető pluginokkal és anyagokkal. Itt ki tudod választani mi kell és rábökve telepítheted is. A frissítések után szintén telepednek majd vagyis nem kell minden alkalommal ezt eljátszani.

Van itt pl. egy Settings Guide is ami részletesen leírja a beállítási lehetőségeket.

Nem tudom neked szükséges-e de a 4.12.1 is tud magyarul... csak le kell tölteni a nyelvi fájlt és be kell állítani.

Erről volt már korábban itt szó. A nyelvi fájlok itt vannak: Cura_magyar Mondjuk ez már a 4.13  verzióé, de  a linkről már megtalálható a 4.12.1 is.

A Cura magyarítás lépései:
1. A .mo kiterjesztésű fájlokat be kell másolni a C:\Program Files\Ultimaker Cura 4.x.x\resources\i18n\hu_HU\LC_MESSAGES ha a szokásos helyre van a Cura telepítve.
2. A Curat megnyitva a Help menüben elérhető az első menüpontban a Cura konfigurációs beállításai. Ide klikkelve megnyílik a megfelelő könyvtár.
3. Be kell zárni a Cura-t.
4. a Cura.cfg fájlt egy sima szövegszerkeztővel (notepad) meg kell nyitni és a General csoportban a language sorba a hu_HU szöveget kell beírni mint ahogy alább látszik.
   [general]
   window_left = 465
   last_run_version = 4.5.0
   window_state = 2
   window_width = 974
   window_top = 31
   version = 6
   window_height = 828
   language = hu_HU

Persze ha valakinek nem tetszik a magyarítás átírhatja egy Poedit programmal ;)

xhadp99yn

Szép jó estét az uraknak!
A magyar nyelv már rég benne van a Curában csak aktiválni kell a menete a link ben

https://fejlesztok.hu/3d-nyomtatas/cura-4-6-1-magyarositasa

2vkx6unz

Valóban benne van már a telepítőben. Ugyan nincs minden pont fordítva de viszonylag kevés hiányzik. Valószínű nincs minden kiadáskor újra átnézve a fordítás és csak egy korábbi nyelvi fájl van az új sablonra ráhúzva és ami a régiben megvolt az az újban is benne van, de a változások kimaradnak.

Lehet, hogy ezért nincs benne a hivatalosan választható nyelvek listájában mert nincs a fejlesztők felé visszaigazolva, hogy naprakész-e a fordítás. Amikor utoljára a 4.5 nél néztem abból az elején teljesen hiányzott, csak jóval a kiadás után került bele.

ezsolt74

A 4.6.1-es Cura már igencsak régi.

2vkx6unz

Igazából nincs jelentősége. Az a lényeg, hogy a nyelvi fájl benne van minden újabb Cura verzióban benne van a magyar nyelv a telepítő csomagban és nem csak a GIT-en van. Csak be kell állítani a konfig fájlban, hogy a magyar nyelvi csomagot is ki lehessen választani. Csak a linkelt eljárásnak megfelelően meg kell változtatni a konfigot.
Valószínű azért nincs benne a kiválasztható nyelvek között alapból mert nincs jelezve a fejlesztőknek, hogy a nyelvi csomag ellenőrzött be lehet tenni a hivatalos kiadásba.
Megnéztem, a GIT-en az utóbbi verziókban mindben benne van a magyar nyelvi fájlt 4.8 - 4.12 verziókat vizsgálva.
Mivel csak kis változások vannak ezért viszonylag egyszerűbb a módosításokat követni. Persze az sem ártana, ha tényleg naprakész lenne és bekerülhetne a hivatalos csomagba és csak ki kellene választani ha valakinek ez kell.

xhadp99yn

Reggelt Sziasztok!

És akinek nem tetszik az alakíthatrajta kedvérre

.Po fájl modosításával

emerzee_

Sziasztok! Unom már, hogy állandóan a nyomtatóhoz rohangászok, jó lenne, ha csak a végeredményért kéne odamennem. Jelenleg így néz ki a menet. Letöltök valamit, megrajzolom vagy kijavítom a tervet Fusion 360-ban. Prusaslicerrel szeletelek. Megyek a nyomtatóhoz a kártyáért, felmásolom a kártyára, visszaviszem a nyomtatóhoz a kártyát, szintezek bltouch-al, nyomtatok, időnként odarohangászok megnézni hol tart, ha kész leszedem, letakarítom a lapot. Szeretném a dolgot rövidebbre zárni. Van itthon egy rpi3b+, kamerával. Ráraktam az octoprintet. Működik, van kép, messziről vezérlem az Ender 3 v2-őt. Próbálom a kis angoltudásommal megérteni a dolgokat. Ha jól értem a dolgot, ez az octoprint úgy működik, hogy felmásolja a nyomtatandót az enderre és elindítja a nyomtatást. Monitoroz közben, képet küld és ilyenek. Amit viszont nem találtam a pluginek közt, egy normális bl szintezőt és mesh kezelőt. Vagy nem kell megadni az octo-nak, a z ofset-et, mert kiolvassa a gépből, vagy nem értem, mert nem találok sehol beállítási lehetőséget. A bl kezelők közül, nem értem, melyik tud mátrix-ot mérni? Vagy azt mesh pluginban kéne keresni? És abból melyik a jó? Valaki, aki otthon van Octo-ban, segítene? A nyomtatón ha nyomtatok, szintezek, elindítom a nyomtatást és ennyi. Más funkciókat nem használok, nem állítgatok. A nyomtatón MRiscoC rendszer van (megy rendesen, nem esik szét a képernyő mint a Jyers alatt,   gusztusos a saját ikonszettel és ami nagyon tetszik, hogy van mesh előnézet, be tudom azonosítani, a nyomtatnivalót biztosra). Köszönöm előre is a segítséget!

emerzee_

No jót beszélgetek magammal. Felraktam customizert, ami valószínűleg eltüntetett előlem dolgokat. Kikapcsoltam és lás csodát ott a kiolvasott offset és a bed level gomb is előkerült. Ugyan kiég a szemem a gyári fehér témától, de legalább megvan, amit kerestem... Próbanyomtatásra fel! :D

svejk

Ha megkérhetlek használd néha az entert a mondatok után!
Úgy sokkal könnyebb olvasni.
Köszi!