Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

kmil

Sziasztok,
Qidi plus4-nél színes nyomtatásnál mindnen szín váltásnál "pause"-ban megáll a gép. A legelső színes nyomtatás végig lement pause nélkül, és az óta nem volt firmware frissítésem sem.
Nem tudja valaki, hogy mi lehet a gond?
A BOX enable be van kapcsolva.
Köszi!

D.Laci

A G-kódot nézd meg hogy mit generál.

Gemini vállasza:

A Qidi Plus4 esetében a színes nyomtatás közbeni váratlan leállásokat gyakran a szoftveres beállítások vagy a szeletelő (slicer) hibái okozzák, még akkor is, ha a hardver (BOX) engedélyezve van.
Íme a leggyakoribb okok és megoldások a 2025-ös tapasztalatok alapján:
1. Szeletelő (Slicer) különbségek
Qidi Studio hiba: Felhasználói visszajelzések szerint a Qidi Studio bizonyos verzióiban egy ismert hiba miatt a filamentcsere parancs helyett automatikusan "Pause" (szünet) parancsot szúr be a g-kódba, vagy nem megfelelően kezeli a színváltást.
Megoldás: Érdemes kipróbálni a QIDI Slicer szoftvert, amely stabilabban kezeli a színváltásokat szüneteltetés nélkül.
2. G-kód beállítások (Filament Change vs. Pause)
Ellenőrizze a szeletelőben, hogy a rétegeknél véletlenül nem "Add Pause" (Szünet hozzáadása) lett-e beállítva a "Change Filament" (Filamentcsere) helyett.
A manuális szünet parancs (M0) minden esetben megállítja a gépet, és várja a felhasználói beavatkozást, függetlenül attól, hogy van-e QIDI BOX csatlakoztatva.
3. Egyéb zavaró tényezők
Timelapse beállítás: Ha a Timelapse funkció be van kapcsolva, és a fejet minden réteg után "parkolni" küldi a gép, az rövid megállásokat okozhat, amit a gép szünetként érzékelhet.
Szenzorok hibája: Ha a filament-kifogyás érzékelő vagy a gubancolódás-gátló (tangle detection) hibás jelet küld, a nyomtató biztonsági okokból azonnal megáll. Próbálja meg tisztítani a szenzort vagy ellenőrizni a kábeleket.
Javasolt lépések a hiba elhárításához:
Szeletelje újra a modellt a legfrissebb QIDI Slicer programmal.
Ellenőrizze a Custom G-code beállításokat: győződjön meg róla, hogy nincs benne felesleges M600 vagy M0 parancs ott, ahol nem akarja megállítani a gépet.
Ha a probléma továbbra is fennáll, próbálja meg kikapcsolni a Timelapse funkciót a tesztelés idejére.

Idézetet írta: kmil Dátum 2025 december 26, 18:09Sziasztok,
Qidi plus4-nél színes nyomtatásnál mindnen szín váltásnál "pause"-ban megáll a gép. A legelső színes nyomtatás végig lement pause nélkül, és az óta nem volt firmware frissítésem sem.
Nem tudja valaki, hogy mi lehet a gond?
A BOX enable be van kapcsolva.
Köszi!

kmil

Idézetet írta: D.Laci Dátum 2025 december 27, 08:17A G-kódot nézd meg hogy mit generál.

Gemini vállasza:

A Qidi Plus4 esetében a színes nyomtatás közbeni váratlan leállásokat gyakran a szoftveres beállítások vagy a szeletelő (slicer) hibái okozzák, még akkor is, ha a hardver (BOX) engedélyezve van.
Íme a leggyakoribb okok és megoldások a 2025-ös tapasztalatok alapján:
1. Szeletelő (Slicer) különbségek
Qidi Studio hiba: Felhasználói visszajelzések szerint a Qidi Studio bizonyos verzióiban egy ismert hiba miatt a filamentcsere parancs helyett automatikusan "Pause" (szünet) parancsot szúr be a g-kódba, vagy nem megfelelően kezeli a színváltást.
Megoldás: Érdemes kipróbálni a QIDI Slicer szoftvert, amely stabilabban kezeli a színváltásokat szüneteltetés nélkül.
2. G-kód beállítások (Filament Change vs. Pause)
Ellenőrizze a szeletelőben, hogy a rétegeknél véletlenül nem "Add Pause" (Szünet hozzáadása) lett-e beállítva a "Change Filament" (Filamentcsere) helyett.
A manuális szünet parancs (M0) minden esetben megállítja a gépet, és várja a felhasználói beavatkozást, függetlenül attól, hogy van-e QIDI BOX csatlakoztatva.
3. Egyéb zavaró tényezők
Timelapse beállítás: Ha a Timelapse funkció be van kapcsolva, és a fejet minden réteg után "parkolni" küldi a gép, az rövid megállásokat okozhat, amit a gép szünetként érzékelhet.
Szenzorok hibája: Ha a filament-kifogyás érzékelő vagy a gubancolódás-gátló (tangle detection) hibás jelet küld, a nyomtató biztonsági okokból azonnal megáll. Próbálja meg tisztítani a szenzort vagy ellenőrizni a kábeleket.
Javasolt lépések a hiba elhárításához:
Szeletelje újra a modellt a legfrissebb QIDI Slicer programmal.
Ellenőrizze a Custom G-code beállításokat: győződjön meg róla, hogy nincs benne felesleges M600 vagy M0 parancs ott, ahol nem akarja megállítani a gépet.
Ha a probléma továbbra is fennáll, próbálja meg kikapcsolni a Timelapse funkciót a tesztelés idejére.

Köszi!
Még nézegetem, hol lehet a gond, mert a tegutóbbi tesztnél is megállt. Egy sima "resume" és már megy is tovább.
Ebből nem gondolok valami fatális problémára. A nyomtatás minősége viszont hibátlan.

guliver83

Sziasztok!
Boldog Új Évet Mindenkinek! :PP

3D nyomtatással és tervezéssel kapcsolatban, egy olyan kérdésem lenne,
van aki ezt egyéni vállalkozóként csinálja ?
Lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban.

Köszönöm

PSoft

Nem az én munkáim, ismét "más tollával ékeskedem".  :)

Egyik, itt nem aktív :( Fórumtársunk készítette őket...
A napokban ismét Nála jártam és ismét megcsodáltam a legújabb munkáit, köztük ezt a két helikoptert, a MI8-ast és a MI24-est.
Két, Creality K1-es gép dolgozik nála, azokkal készítette részenként, majd ragasztás/csiszolás/festés, stb...
ABS a filament, sok-sok nyomtatási munkaóra, majd mégtöbb összeállítási idő van a modellekben.
Innen is gratulálok a kitartó és szép munkáihoz.  eljen.gif

csakyt

Sziasztok
Keresek egy olyan valakit, aki az alábbi rajzon szereplő dolgokat megtudná csinálni nekem. Persze nem ingyen.

kmil

Idézetet írta: csakyt Dátum 2026 február 04, 09:26Sziasztok
Keresek egy olyan valakit, aki az alábbi rajzon szereplő dolgokat megtudná csinálni nekem. Persze nem ingyen.

Szia,
Milyen anyagból kellene? A kör forma mekkora? Nem lehet egyben?

csakyt

Idézetet írta: kmil Dátum 2026 február 04, 11:04Szia,
Milyen anyagból kellene? A kör forma mekkora? Nem lehet egyben?
ez kb 20 cm átmérő- És sajnos nem lehet egyben. Ez egy fémdetektorhoz kellene amibe a tekercset belerakom. Műanyagnak kell az egésznek lennie.

kmil

Idézetet írta: csakyt Dátum 2026 február 04, 14:05ez kb 20 cm átmérő- És sajnos nem lehet egyben. Ez egy fémdetektorhoz kellene amibe a tekercset belerakom. Műanyagnak kell az egésznek lennie.

Milyen műanyagból szeretnéd? PLA, PETG, ABS, ASA?

csakyt

Idézetet írta: kmil Dátum 2026 február 04, 14:22Milyen műanyagból szeretnéd? PLA, PETG, ABS, ASA?
Ehhez már nem értek A lényeg az, hogy erős legyen. Talán az "ASA"  Van hozzá solid works  kód is.

N55

Üdvözlet a fórumlakóknak.
Azthiszem, hogy egy nagyon triviális problémám megoldásához kérem a segítségeteket. Volt egy ENDER3 nyomtatóm amit nem használtam, mert lett egy újabb . Neki ajándékoztam egy iskolának, a kijelzője néha rendetlenkedett rendeltem egy újat, kicsértem , működött, ám ötletszerűen olvasta a mikroSD kártyát. Például leállt néhány réteg nyomtatása után... Gondoltam felfrissítem a firmware-et... Hát itt kezdődtek a gondok, pedig egyszerűnek látszott...
Üreskártya...firmware...4.2.2...motherboard...gépkikapcsol...kártya bedug...gép bekapcsol....kék képernyő...és kezdőképernyő....
Minden jónak tűnt de kiderült semmi sem úgy működik ahogy kellene. Még egy home-ra futást is kikapcsolással kellet megállítani, mert megőrült. Gondolom rossz firmware-t használtam?
Tudna valaki küldeni nekem egy használhatót? Előre is köszönöm...
Nincs a gépen semmilyen kiegészítő...

Istvan0728

Idézetet írta: N55 Dátum 2026 február 14, 21:40Üdvözlet a fórumlakóknak.
Azthiszem, hogy egy nagyon triviális problémám megoldásához kérem a segítségeteket. Volt egy ENDER3 nyomtatóm amit nem használtam, mert lett egy újabb . Neki ajándékoztam egy iskolának, a kijelzője néha rendetlenkedett rendeltem egy újat, kicsértem , működött, ám ötletszerűen olvasta a mikroSD kártyát. Például leállt néhány réteg nyomtatása után... Gondoltam felfrissítem a firmware-et... Hát itt kezdődtek a gondok, pedig egyszerűnek látszott...
Üreskártya...firmware...4.2.2...motherboard...gépkikapcsol...kártya bedug...gép bekapcsol....kék képernyő...és kezdőképernyő....
Minden jónak tűnt de kiderült semmi sem úgy működik ahogy kellene. Még egy home-ra futást is kikapcsolással kellet megállítani, mert megőrült. Gondolom rossz firmware-t használtam?
Tudna valaki küldeni nekem egy használhatót? Előre is köszönöm...
Nincs a gépen semmilyen kiegészítő...
Itt megtalálod a régebbi verziókat is:  https://www.creality.com/download/ender-3-3d-printer    kattints az "az Older Versions" sor végén lévő "+" plusz jelre és válogass.

N55

Köszönöm ... ez most működött, de kinlódásom nem enyhült, mert most meg nem hajlandó látni CF kártyát. Azt érzékeli, hogy kiveszem  ill. beteszem, de nem látja a rajta lévő állományokat....

N55

mikro SD -t akartam írni....

PSoft

Vezérlőszekrények átalakítása...
Kikerült belőlük pár nyomógomb, jelzőlámpa, kapcsoló, így aztán...lett egy csomó fölösleges 22,5-ös furat az ajtókon.
Gyári schneider vagy más vakdugókkal nem lett volna rentábilis a projekt. :(
De van nyomtató, van fekete PLA filament is, nosza hát.... :)