Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

VighLajos

[#nemtudom]
Mi a jele a nagy retractnak?
...azon kívül, hogy darálja a filamentet.

KBalázs

Ha teljesen fém (teflon betét nélküli) hotendet használsz PLA-val, akkor elakad a túl nagy retract értéktôl, mert a lágy PLA visszahúzáskora rozsdamentes torokban fog kikeményedni. A tünete kezdetben az egyenetlen nyomtatási szál hozam, mintha részleges dugulás, vagy alacsony/változó flow lenne, leginkább a nyomtatás kezdete után fél-egy órával kezdődően.
Tehát eleinte minden szép és jó, de a végére elromlik a nyomat.

VighLajos

exvm7f6a

Nekem a polikarbonát borításhoz a szerelvények vannak PLA-ból évek óta gond nélkül [#vigyor] Tesztelésre nyomtattam és úgy voltam vele ha elromlik nyomtatok majd rendes anyagból nyomtatok, de még nem vitte el a szél a tetőt[#vigyor]

exvm7f6a

Könnyebben eldugul a fúvóka, pontatlanabb újra kezdés, lassabb nyomtatás. Minél kisebb annál jobb, amikor még nem szálazódik.

exvm7f6a

Nekem teflonos volt, de abba is beragadt a túl nagy és túl sok visszahúzástól. A mostaninál fene tudja. A Bambulab-nél csak működik, nem kell ilyesmivel foglalkozni.
Illetve TPU-nál nagyon szálazott, és próbáltam módosítani, el is akadt [#nyes]

Rabb Ferenc

Megzakkant az alsó/alsó kategóriás nyomtatóm. Menet közben leállt az extruder, de a többi mozgás futott tovább.

Az extruder azóta kuka... Szerintem a panelra közvetlen beforrasztott meghajtó IC (HR4988) dobta fel a talpát, mert próbaként átdugaszolva a motor csatikat a helyzet ugyan az. Ez cserélhető A4988-ra? Mi ez a HR4988, egy higított A4988???

És hol mérik "izibe"?

exvm7f6a

Nem tudom mi a különbség, de vélhetően kompatibilis.
https://www.hestore.hu/search.php?q=4988

Rabb Ferenc

Köszi, akkor cserére fel!

Szalai György

Hű... De érdekes így visszaolvasni a kezdeti időkbe és látni, hová fejlődött mára ez a technológia!

Vetesi75

Sziasztok!
Próbált már valaki harmonika védőburkolatot nyomtatni? Tapasztalat? TPU-ból működhet? Köszörűre szeretnék valami porvédelmet alkotni.

Istvan0728

Szevasztok!

Ezen a területen teljesen laikusként kérnék segítséget. Le tudná valaki szájbarágósan, részletesen írni, hogy egy tárgy egy darab fényképéből hogyan lehet 3d modellt készíteni, majd abból nyomtatásra alkalmas .stl fájlt készíteni?  Egy Prusa Mini+ nyomtatóm van a hozzávaló programokkal (letöltött .stl fájlból már megy a nyomtatás). Milyen eszközök, programok kellenek hozzá és mi az eljárás?

Előre is köszönöm: István

onagy

Idézetet írta: Istvan0728 Dátum 2025 június 01, 11:54Szevasztok!

Ezen a területen teljesen laikusként kérnék segítséget. Le tudná valaki szájbarágósan, részletesen írni, hogy egy tárgy egy darab fényképéből hogyan lehet 3d modellt készíteni, majd abból nyomtatásra alkalmas .stl fájlt készíteni?  Egy Prusa Mini+ nyomtatóm van a hozzávaló programokkal (letöltött .stl fájlból már megy a nyomtatás). Milyen eszközök, programok kellenek hozzá és mi az eljárás?

Előre is köszönöm: István

Nehezen. Egy kétdimenziós képből háromdimenziós dolgot csinálni sok-sok képzelőerő kell. Semmi sincs veszve, vannak olyan mesterséges intelligencia megoldások amelyek alkalmasak egy kép alapján a formáját is rekonstruálni, de ha csak egy domborművet/reliefet szeretnél, akkor vannak online megoldások, feltöltöd a képet és úgynevezett heat map (szürkeárnyalatos mélység-térkép) képet/modellt alkotnak, aztán mehet is a nyomtatás. Olvass utánna, a Creality Cloud-ban találsz kiindulópontot hozzá: https://m.crealitycloud.com/blog/tutorials/image-to-3d-model

O.

Istvan0728

Idézetet írta: onagy Dátum 2025 június 01, 12:13Nehezen. Egy kétdimenziós képből háromdimenziós dolgot csinálni sok-sok képzelőerő kell. Semmi sincs veszve, vannak olyan mesterséges intelligencia megoldások amelyek alkalmasak egy kép alapján a formáját is rekonstruálni, de ha csak egy domborművet/reliefet szeretnél, akkor vannak online megoldások, feltöltöd a képet és úgynevezett heat map (szürkeárnyalatos mélység-térkép) képet/modellt alkotnak, aztán mehet is a nyomtatás. Olvass utánna, a Creality Cloud-ban találsz kiindulópontot hozzá: https://m.crealitycloud.com/blog/tutorials/image-to-3d-model

O.
Köszönöm!