Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ipdvnpi3d

Ha tudsz, tegyél fel közeli (makró) fényképeket a hibáról.
Lehet
- eltömôdött a recés továbbítókerék,
- lehet hogy a hotend hôfok nem annyi mint amit kiír a kijelzôre (kicsúszott termisztor),
- flow érték rossz,
- dugulás a fúvókában,
- lehet túl gyorsan próbálsz nyomtatni, és az anyag nem olvad meg, ezáltal anyaghiányos a nyomat, nemminden anyag olvad egyformán jól (ez okozhatja az elsônek írtam jelenséget is a nyomathiba mellett).

VighLajos

A visszahúzás is lehet:
túl nagy, visszahúzza a szálat a hideg részbe, kitolásnál nincs ideje megolvadni.
...csak egy ötlet, egyszer ugyanezzel a géppel belefutottam. Amióta átalakítottam direkt hajtásúra 1.5 mm retract beállítással, nincs ilyen gond.

c6p572p99

Köszönöm szépen a válaszokat.
Pillanatnyilag ezzel a géppel kellene valami értékelhetőt alkotnom, más beállításokkal. Valami olyan filamenttel, amivel jó minőséget ad és esetleg kisebb átalakításokkal a nyomtatón.

ipdvnpi3d

Bár nem túl jól kivehető számomra, ha jól látom a nyomat nagyrészt jó, kivéve ezt a külső ívet, ami lehet szeletelőben beállítási gond is. Monitoron a generált útvonalba belenagyítva, tömörnek látszik?

tibs

Próbbáld meg 1-1 századdal vékonyabbra venni a vonal szélességet.
Ha a falba nem fér bele a 3 vonal akkor szokta az extrudálás sebességét módosítani hogy vékonyabbat nyomjon hogy beférjen.
Na ez nem működik rendesen és ez szokott dugulási tünetet okozni.

kmil

Elkészült a kerti grill rács emelő mechanizmusa. Meglepűen jól működik a nyomtatott csigahajtás.

exvm7f6a

[#taps] Miből nyomtattad?

Erről jut eszembe. Golyós csiga mechanizmust nyomtathatóba nem tud valaki? [#vigyor] most ez a mániám, csak túl komplex az én CAD tudásomhoz egyenlőre.
Fogaskerék esetén elég tartósak a műanyagok, kíváncsi vagyok csiga hajtás hogy bírná.

exvm7f6a

Több dolog is lehet. Túl nagy anyag zsugorodás, rossz elefánt láb kompenzációs beállítás, Flow értéket vedd nagyobbra, sebességet csökkentsd, fúvóka dugulás, illetve 210fokon általában szépen nyomtat, de gyengébb a rétegtapadás, megpróbálhatod emelni a hőmérsékletet. Ja meg nem árt a tárgyhűtés sem.

exvm7f6a

Nem sok az a retract? Nekem csak rugalmas TPU szálnál kellett ilyen nagy. 0.4 direktre, 0.8 bowdenessel is jó szokott lenni.

PSoft

Milyen az a "golyós csiga"?
Aztán, kerestem...megtaláltam! [#vigyor]

exvm7f6a

Ja, kevés anyagot nyom bele. De nézd meg a szeletelés után a rétegeket, mert van hogy a túl kicsi részeket nem tölti ki. Arra van pipa a beállításoknál. Esetleg ha van lehetőség, akkor csak a belső rétegek anyagmennyiségén emelj. Meg amit elmondtunk egyéb dolgokat is ellenőrizd.

Megjegyzem repülőgép szárnyprofilnak ebben túl sok az anyag. Egy fal vastagság elég mindenhova [#vigyor]

exvm7f6a

Csak tipp, de azon a szakaszon megy a leggyorsabban. Lehet nem tud eleget extrudálni ilyen alacsony hőmérsékleten vagy azon a sebességen.

exvm7f6a

exvm7f6a

Gyakorlatilag képzelj el egy csiga hajtást, csak nem súrlódó kapcsolattal, hanem golyópályával, gördülő kapcsolattal, így jelentősen kisebb veszteséggel, de még mindig nagyon szép nagy áttételi aránnyal.

kmil

Szia,
PLA+ volt a filament. Kültér ugyan, de nap sosem fogja érni, így remélhetőleg nem fog deformálódni.