Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Nem értem hol a probléma?
Ott az általad küldött képernyén látszik, Y2 motort kell engedélyezni.
Annak a definiálása nem tudom hogy van, de szerintem az utolsóra teszi. De ha nagyon kell akkor a program mélyén tuti át lehet írni hogy más kimenetre kerüljön.

000000000

Marlin v2 configuration_adv.h

//#define Y_DUAL_STEPPER_DRIVERS
#if ENABLED(Y_DUAL_STEPPER_DRIVERS)
  #define INVERT_Y2_VS_Y_DIR true   // Set 'true' if Y motors should rotate in opposite directions
  //#define Y_DUAL_ENDSTOPS
  #if ENABLED(Y_DUAL_ENDSTOPS)
    #define Y2_USE_ENDSTOP _YMAX_
    #define Y2_ENDSTOP_ADJUSTMENT  0
  #endif
#endif

zip0ji0se

Szia! A probléma ott kezdődik, hogy nehezen, de inkább a 0-hoz közeli a Marlin programozási ismeretem. Szívesen megtanulnám, de még nem találtam senkit, aki tételesen elmagyarázná, hogy mit miért. Pedig érdekelne és ezért is kérdeztem, hogy hol és hogyan, de már meglett és innentől ez már menni fog.
De szerintem nem, csak Én vagyok így a Marlin firmwaer írással.

zip0ji0se

Köszönöm pont ezt kerestem, mert biztos voltam, hogy nem elég csak az Y2 kiválasztani.
Közben már más is megosztotta ezt tudást velem.

Virbo

Bocsánat, kissé zűrös mostanság az élet...

Szóval egy nagyon lágy szilikonszerű keverék a cucc, de a köznyelv gumihalnak vagy a másik fajtáját tviszternek hívja. Sokféle szín, mindenféle csillámpónipor benne adott esetben. [#vigyor]

Természetesen még a filamentet se sikerült kibontani... Egyszerűen nem jutok odáig hogy rá tudjak szánni pár órát a próbanyomtatásra. [#nemtudom]

PSoft

Ilyen "egyszerű" lenne...[#nemtudom]

Rabb Ferenc

Miért is ne? Ez nevezik a csodálatos műanyag szaporításnak.

Az kb 5mm széles 0.2mm vastag PET csíkból (keresztmetszete kb 1mm2) lesz egy 1.75mm átmérőjű hengeres szál (keresztmetszete kb 2.404mm2).

És mindez úgy, hogy az olvadt lágy szálat húzza mint a hajókötelet... Ügyes!!!

PSoft

IdézÉs mindez úgy, hogy az olvadt lágy szálat húzza mint a hajókötelet...

Kérdés az, hogy milyen pontossággal. [#nemtudom]
Nem is az átmérő a lényeg, hiszen azt lehet mindegyik szeletelőben "korrigálni", azzal számol, amit írok neki.
Sokkal inkább lényeges -lenne- az átmérő pontos tartása a húzás során.

pa0n9mw

Üdv
Nemrég kaptam 10 méternyi ABS nek titulált valamit amit 3d penhez adtak a vevőnek bónuszba.
Próbáltam nyomtatni vele de nem igazán volt sikeres.
230 fokos fejnél a nyomtatás során sürű pukkanásokat hallottam  és ezeken a helyeken lyukak voltak a nyomtatásban.
50 fokos asztalhoz szépen odaragadt és nem  volt vetemedése.

Úgy hallottam a PLA csinál ilyet amikor megszivja magát párával.

200 fokon nyomtatva sokkal kevesebb puki :) volt  viszont a rétegek nem ragadtak össze rendesen.
Állitólag az ABS nek erős szaga van nyomtatáskor de semmi ilyet nem éreztem sőt még a megszokott PLA szag sem volt.
Van ötlet mi a csuda lehet ez?
Köszi végyé

RJancsi

A 3D tollakhoz általában PLA-t szoktak demóba adni mert olcsó. Amit kaptál az bontott volt? Mert a tollakhoz lehegesztett zacsiban mellékelik amiben nem tud elnedvesedni.
Ha van időd/kedved megpróbálhatod kiszárítani. Ha elektromos sütőd van, kapcsold be a legalacsonyabb hőfokon (kb. 50°C) és tedd a rácsra a filamentet. Fél óra alatt ki is szárad. Nem árt egy hőmérővel ellenőrizni, hogy mennyi a tényleges hőfok, mert a sütők tekerentyűje nem épp kalibrált valami. Ha sikerül 100 fok fölé vinni a hőmérsékletet meg is olvadhat a PLA, nem annyira, hogy folyjon, de összeragadhat és deformálódhat a szál.

RJancsi

Jaa, egy darab szálat tarts tűzbe (egy gyufa vagy öngyújtó is jó). A PLA mivel politejsav jellegzetes "kifutott a tej" szagot áraszt.

pa0n9mw

Üdv
Leheggesztett zacsiban volt ABS felirattal, de a fene tudja ellőtte meddig levegőzőtt és milyen anyag valójában mert hog yegyikre se illik a viselkedése.
PLA 200 fokon szépen összeragad az meg laponként szétvált.

pa0n9mw

Hm, "szép" kormozó lánggal ég és nincs tejszaga, inkább égő műanyag tehát csak ABS lesz de akkor miért puttyog mintha vizes lenne holott az állitólag nem nedvszívó lenne.

kiralyc

petg esetleg? az is jól meg tudja szívni magát párával és csinálja a hasonló jelenséget...

B.Zoltán

Nekem is van egy tekercs ABS ami puffog.
Én úgy tudom, hogy a granulátum nedves volt gyártáskor.
Még nem próbáltam kiszárítani nem biztos, hogy utólag lehet.