Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

Láthatatlan csak ezen a felületen vagy.(nincs zöld pöttyöd a nicked előtt)
De az adatlapodon látható a Skype címed és a mail címed is.
(persze csak reg. felhasználóknak)

B.Zoltán

ABS nyomtatásról röviden:
Nejlon zsákot ráhúzni a nyomtatóra. Ha 3mm-es üveglappal nyomtatsz, akkor azt 88 fokra állítom, amivel kb 82-83 fokos lesz az üveg.

Az üveglapot acetonnal (nitróval) nagyon felhígított nitrolakkal egy pumpás szóróval vékonyan beszórom, sarkokra érdemes 0,6 vastag 15mm-es köröket rajzolni, amit Prusa Slicerrel utólag is nagyon könnyen megtehetünk.
Általában 240-250 fok között van a filament, ABS+ 240 fok elég.

Már 70 fokos asztalnál érdemes leszedni a nyomtatást, egy kis szesz segítségével, amit alányomok a sarkán, mert ha megvárom, hogy magától váljon fel, akkor általában erős recsegések kíséretében még az üvegből is kitép egy darabot.

Egy ideig azzal kísérleteztem, hogy csak lehelet vékonyan fújtam be, így kihűléskor nem tépett ki az üvegből, de akkor is előfordult, hogy keveset sikerült fújni, és felvált, így aztán az utóbbi időkben az vált be, hogy inkább jól egyenletesen, biztonságosan befújom, tapadjon erősen, és a végén rásegítek egy kis szesszel a leszedéskor a nitrolakknak, minthogy kockáztassam a nyomtatás közbeni felhajlást.

A műanyag lapot nem szoktam befújni semmivel az ABS nyomtatáshoz, csak előtte áttörlöm feles arányú aceton+szeszes vattával.
Ezt elég csak 76 fokra fűteni, és szépen leszedhető róla a nyomtatás.

Ha a műanyag lap üvegre van felragasztva, ahogy én szoktam, hogy ne tudja elgörbíteni a deformáció a nyomtatást (ez nekem doboz nyomtatásnál nagyon fontos), ebben az esetben nem tudja feltépni, ha lehűl se, azt ki lehet hagyni hűlni, de érdemes felmelegíteni az asztalt 60-70 fokra, és úgy felvenni, de mivel nem hajlik az üveg, itt is szükség lehet szeszes rásegítésre, ha nem jön fel könnyen, és nagyon jól jön ha a sarkokra tettünk köröket, mert azt akár egy fogóval meg lehet fogni, és azzal feltépni. Nekem fontos, hogy ne sérüljön meg a műanyag. De akinek ez nem fontos, alányúlhat egy spaklival.

Ez az általam használt és bevált módszer, biztos nem az egyedüli megoldás, van, aki másképp csinálja, lényeg, hogy közben ne váljon fel a nyomtatás.

A hajlakk is jól működhet esetleg az ABS+-nál, de a többinél (Herz, Gembird, stb.) nem jött össze nekem, és az ismerősi körben is panaszkodtak.

B.Zoltán

A Skype-ra gondoltam, hogy ott nem vagyok látható, de ha a fórumon vagyok, akkor a Skype is él, esetleg nem vagyok gépközelben.

robroy007

sima szemetes zsákot használtam, de ügyelni kellett, hogy ne akadályozza a nyomtatást, ha nagyobb a darab

az Ender üveglapot én csak simán valami alkoholos (talán propilén, izopropil alkohol) kézfetőtlenítőnek használt pucoltam

sokat kínlódtam végül 1 sor pla ás aztán újra indítva abs filament az alja kicsit maszatos volt de legalább nem ugrott fel sosem később

bárhogy csináltam annyit mindig hűlt a nyomat, hogy saját magát lefeszítse idő előtt

Virbo

Köszönöm, veszek egy nagy levegőt és megpróbálom... [#vigyor]

RJancsi

Írjál majd a tapasztalataidról! Jó pár éve van 3D nyomigám (Ender3), de eddig szabotáltam az ABS-t, mindig meggyőztem magam arról, hogy a PETG legalább olyan jó és kevésbé (igazából egyáltalán nem) háklis.

Virbo

Mindenképp, de ez is egy hosszabb távú projekt lesz... [#rolleyes]

Olvadt gumihalat kellene beleöntenem, félek a petg megolvadna.
Persze jó lenne tudni az alapanyag olvadáspontját is... [#vigyor] Lehet nekimegyek forrasztópákával, legalább kb lássam...

RJancsi

Nem egyszerűbb ha akármiből (PLA, PETG) nyomtatsz egy pozitív halat és csinálsz róla egy gipsz vagy cement negatív öntőformát? Az tuti bírja a meleget és többször felhasználható.

RJancsi

Kicsit kutakodtam a PETG és az ABS filamentek között. Igazából nincs nagy hőfok különbség a nyomtatásnál, a PETG-nél 240-250°C-t, az ABS-nél 255-260°C-t javasolnak (legalábbis a Gembird-nél). Előbbi "plafonja" és utóbbi "alja" között csak 5°C a különbség. Ráadásul a PETG-nek viszonylag határozott olvadáspontja van, az ABS amorf polimer, tehát nem olvad inkább csak lágyul.
(Totál úgy írok, mintha már kipróbáltam volna az ABS-s. Pedig nem, csak utána olvastam.)

Virbo

Jaj már, gipszminta meg minden mikor van nyomtató... :D (Akkor már egyszerűbb gipszmintát venni egy kész halról...)

Belenyomtam egy ilyen szilikonba egy 150 fokra állított wellert, szépen olvasztotta. Lehet megpróbálom előbb PETG-ből, hátha...

RJancsi

Olvadt gumihalról írtál. Nem tudom hány fokon olvad a gumi, de ha olvadékhoz csinálnék öntőformát, biztos nem egy relatív alacsony olvadáspontú műanyagban gondolkodnék. Azt írod, a szilikon 150°C körül megolvadt. Milyen szilikon az? Eddig a szilikonokat hőállónak gondoltam, és különösen nem hőre lágyulónak. Inkább szenesednek mint olvadnak. Legalábbis eddig ilyenekkel találkoztam.
De az eredeti ősminta gipszlenyomata eléggé bevált módszer, minek változtatni rajta?
Egyébként épp ma nyomtattam két ősmintát amit holnap cementhabarcsba fogok nyomni. Kis-szériás (10-20 db) sorozatgyártásra szánom. Jó lenne a gipsz is, de az épp nincs itthon. Cementhabarcsból meg tudok olyat keverni ami 10 perc alatt megköt.[#nyes]

000000000

PSoft

Az ABS-t én is hanyagolom.
Évekkel ezelőtt, kezdő nyomtatósként abból kaptam egy fél gurigányit.
Szárnypróbálgatásnak...nem igazán volt jó döntés. Sok bosszúságot okozott! :(

cy3rt06r

Csak , hogy frissüljön kicsit ez a topic is.
Üdv.:
Attila

zip0ji0se

Adott ez alaplap 5 motor hellyel. Én ebből 4-t használnék.
1X 2Y és 1Z. A két Y motort, hogy tudnám a Marlinban beírni, hogy működjön is. Az elosztót nem szereti az alaplap, az már egy előző gépnél próbálva volt. Ott ezért kikellet alakítani egy hatodik helyet is.
Gondolom most másként is megoldható.