Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Természetesen vékonyabb az nem probléma... [#nyes]

B.Zoltán

Ez a nem minden rétegnél nyomtatás a kitöltésnél, az is jó dolog.

B.Zoltán

A vastag is ugyan úgy nem probléma, 0,6-ig semmi rizikó nincs benne.
Érdemes kipróbálni, haladó (advanced) menübe beírhatod a megfelelő vastagságot.

psydxtreme

Sziasztok.
Szeretnék információt kérni valakitől, hogy mennyi lehet egy core xy (pl creality Sermoon D1) nyomtatónak a nyomatéka?

Szeretném átalakítani egy DRAG KNIFE vágógéppé(bőr vágására), de foggalmam sincs mennyi nyomóerő van ezekben.
Cricut maker-t szoktak használni abba 4 kg-os nyomóerő van, de kishazánkban természetesen nem kapható csak a nagy Amerikában, így maradna nekem a DIY.

Esetleg akinek van valami ötlete cnc drag knife-hoz bőr vágására, azt is nagyon szívesen emghallgatom :)

Előre is köszönöm mindenkinek!

000000000

Ez a kérdés nem ide való... szerintem. Inkább a Semleges csevegőbe vagy Mechanikai ötletekbe kellene kérdezni, mert sok köze nincs 3D nyomtatáshoz, inkább CNC-hez.

De a véleményem az, hogy ha én ilyen gépet akarnák csinálni akkor inkább egy rendes CNC gépet kezdenék, nem core XY típusu 3D nyomtatót. Szerintem sok erő kell bőrvágáshoz, nem lesz jó 3D nyomtató szerkezet, pláne nem a sok gyenge gumi hajtások miatt, szerintem erre csavarok kellenek, meg erősebb, NEMA 23 (minimum) motorok.

keri

Csak figyelembe kell venni, hogy azért az extrudálási anyagmennyiség nem tud olyan gyors lenni esetleg a szűkebb fúvókával.
Nekem elég nyomatékos a motorom, és volt hogy széttépte a kínai pneumatika csatlakozót [#nyes]

keri

0,4Nm-es motorok hajtják, kb. 40mm elmozdulás lehet egy fordulatra
40/3,14/2=6,37mm az erőkar
0,4Nm/0,00637m=62,7N

De ez csak a tartó nyomaték lesz, és a mechanikai veszteségek nincsenek benne.
Negyedét veszed azzal nem lehet mellélőni.
De a nyomóerő egy dolog, a vágókés tolásához szükséges erőt nem tudod.

Én nem ilyen mechanikát használnék, hanem valamilyen egyszerű gravírozót raknék össze alu profilból, orsós mechanikával biztosan lesz benne elég erő.

B.Zoltán

Amit írsz az megfontolandó.

Most szórakoztam egy kicsit a 0,4 fúvókával, 0,2-es rétegvastagsággal, 40-50mm/s sebességgel a 0,8mm széles sávok szépen zárnak egymás mellett.
Nagyobb sebességnél adódhatnak gondok, 1,2 széleset még megengedi, de ott már 70-80%-os kitöltésnek néz ki.
A 0,8-tól nem akartam följebb menni, azt még jó csinálja.

keri

Már nem emlékszem a pontos paraméterekre, de 0,2-es fúvókával akartam gyorsan nyomtatni és időt spórolni a kitöltésen. ott könnyebb belelépni a korlátokba.

B.Zoltán

Még egy rejtély megoldódott!

Megmértem a 0,4-es fúvóka egyenes profilját 0,8-0,9 között vannak, a 0,2-es 0,6 körüli, a 0,3-as 0,7.
Ezért nyomtatott az 1,2mm rétegszélességnél is csak 0,8 körüli széleset, mert már nincs egyenes rész, ami kisimítsa.
A 0,8 az a határ, ha csak nem csiszolunk nagyobb egyenes részt, de részemről én már ennek nem látom értelmét.

B.Zoltán

Bár a Curánál a vasalási funkciónál lehet, hogy jól jönne a nagyobb egyenes fúvóka felület.
Lehet mégis érdemes volna kipróbálni, de nekem nincs a Slicerbe ilyen lehetőség.
Az is előfordulhat, hogy nyomtatást rontaná, rátapadna az anyag, időnként leválna gombócokba stb.

VighLajos

Mint írtam, egyre jobban kedvelem a PET-G-t.
Az Ender3D-hez vettem egy ilyet:
Öntapadó anyag
A PET-G-t úgy kell lerobbantani róla...
Amúgy mindent jól megfog: PLA, PET-G, PLA+

000000000

Majd nem féluton könnyebb leszedni az asztalrol 35...45c közöt
amit észrevetem nálam 800p kapton van felületen...

VighLajos

Kipróbáltam, felfűtöttem a bed-et.
Jó a módszer, köszönöm!
[#taps][#eljen]

VighLajos

Szevasztok!
Az direct-re átalakított Ender3 PRO-val ma nyomtattam először TPU-t.
3DJake A95 TPU
Hőfok: 235/80
A munkadarab IBC tartály leengedőcsonk kupakjának tömítőgyűrűje.
Meg vagyok vele elégedve.