Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Markforge ötlete nem elég jó?
Vagy mire kéne ötlet?

keri

Nem feltétlenül kell fűteni.
Lyukacsos asztal elég tuti erre a problémára.

Nyomtattak  már autó vázat, szóval nem megoldhatatlan, de én sem igazán hiszek benne [#vigyor]

Az ember hajót akar nyomtatni, annál tényleg hasznos hogy a megfelelő áramlási formát tudjuk tartani, de én inkább egy robotkart használnék erre a célra és a sablont marnám ki vele, amivel utána a hagyományos kompozit technológiával vinném fel a rostokat és a gyantát.

Én kajakot buheráltam pár éve, és bizton állíthatom a 3D nyomtatás nem jó technológia a közvetlen gyártásra.

keri

000000000

Igen, lehet más megoldás is, és én sem nyomtatnák hajót vagy csónakot mert jobb megoldás van már felfedezve régen. Igen, mindenféle dolgot lehet nyomtatni, de autóvázat otthoni saját épített nyomtatón...? Arról soha nem hallottam.

De mindegy, mert úgy látom nem tudja mibe vágta be a fejét, mert még ha kész is lenne, az az egy csónak amit nyomtatna menyibe kerülne? Vagy pedig tömeggyártás eladásra...? Van valaki aki bele merne ülni a Dunán vagy a Balatonon csónakázni vele...? Én nem az biztos, mert a halált nem kell siettetni, az jön amikor jön és mindenkit elvisz, de nem sürgős... [#nyes]

Az az igazság hogy szerintem modell, vagy játék hajóra sem jó az ötlet ha vízre is tervezi, mert az is jobb és egyszerűbb lenne hagyományos módon csinálva.

Na de mindegy, ha valaki egy hatalmas 3D printert akar építeni, miért ne építené? Csak pénz, hej, türelem és akarat, meg kitartás kell, mert szerintem nem lehetetlen megépíteni, csak jó ki kell gondolni a dolgokat meg mindent ki kell számolni, tervezni a kezdés előtt. Ha tervek nélkül kezd rá akkor soha nem lesz kész, az biztos.

000000000

Én tudom hogy oldanám meg ha ekkora gépet terveznék, de nem mindent úgy mint te írtad. Viszont a kérdéseket azért írtam hogy Ö gondolkodjon azokon és válaszoljon, de nem látok válaszokat.

Azért itt néhány válasz ötleteidre:

3. Az úgy nem lesz jó mert minden szegmenst külön kell mérni és szabályozni. Ekkora lapot nem lehet egy helyen mérni és ha csak a közepén van fűtés szabályzás a szélekre soha nem ér el ugyan az a hőmérséklet. Én inkább melegített levegővel, vagy vízzel fűteném, mint a házam beton padlóját. Az egyenletesebben megoldaná, bár nem egyszerű megoldás, mert keringetni kell, meg csöveket kell berakni az asztalba.

5. Ekkora asztalt nem lehet csak négy sarkon szintezni egyszerű csavarral, szerintem más technika kell rá. Legjobb ha soha nem kell szintezni, én inkább úgy csinálnám mint ha egy komoly CNC lenne. Szerintem jobb ha a nyomtató feje emelkedik, nem az asztal megy lefelé.

6. Akkor inkább jobb kisebb gépet építeni. De mit jelent "pár százaléka"?

7. Mi csinálná könnyebbre? A PLA úgy tudom az egyik legkönnyebb anyag, de ilyen hatalmas méretbe az is nehéz. "Pár százalék" szerintem 40% is, azért számoltam csak azzal, az pedig 1 tonna. Ha annál kisebbet akar nyomtatni akkor kisebb gépet kell csinálni, de még ha 10%-ot használná fel akkor is az kb, 250 kg lenne, úgyhogy az is sok.

8. Én a nyomtatási időre gondoltam kérdezni, mert nekem az a várás amíg kész lesz a munka.

9. Mit jelent "teknikásabb nyomtatófej"? Ha ugyan azt nyomtatjuk ugyan abba az időbe telik, nem?

10. Azt nem láttam, de már tudom.

Szalai György

A most elterjedt hobby nyomtatófej egy végletekig egyszerűsített szerkezet, ehhez illően harmat gyenge képességekkel. Ebben látom a hosszú munkaidő fő okát.
A  "teknikásabb nyomtatófej" előolvasztott anyagot, előmelegített folyadékcsatornában, extruder csigával mozgat. Mint egy nagy fröccsöntő gép kistesója. Kívülről hőszigetelt, belülről precízen kivitelezett és szabályozott. A dűzni belső geometriája már rakétatudomány.
Néha kisebb, néha nagyobb átmérőjű fúvókát használ, szükség szerint váltogatva.
Több fúvókán nyomtat egyszerre, mint egy tintasugaras nyomtatófej, de több réteget egymás után és mellett, akár lépcsősen egymásra, egy menetben.
Valószínűleg még feltalálásra vár, mert jelenleg nincs rá fizetőképes kereslet.

ezsolt74

Fizikailag kivitelezhetetlen lenne több fúvókát lépcsózetesen elhelyezni, mert akkor max tömör tárgyat lehetne vele nyomtatni,nem lehetséges egyszerre falat és kitöltést is nyomtatni. Mint ahogy egy marógépre se lehet több,egyszerre működő főorsót rakni. Ez nem tintasugaras nyomtató ami vízszintesen sorról sorra dolgozik.

000000000

Becsületes méret....[#taps]

000000000

Mindenféleképen érdemes egy ekkora gépet saját zárt környezetbe berakni kissebb veszteségel dolgozik igy de ezzel a szisztémával is számolnak kimondot müanyag tipusoknál is ajánják direkt a zárt fütöt környezetet....[#rolleyes]

000000000

Igen, de ezek nem hobby, sufni vagy garázsban épített gépekre mert kicsit drágább és komplikáltabb. Több fúvóka segítségével nem túl drága de az is bonyolult. Annak előnye hogy több másolatot tud egyszerre nyomni de a darabsebesség ugyan az. Én arra gondoltam.

keri

Mi számít otthoni saját épített nyomtatónak?
Egy lelkes kis startup csapat építette a nyomtatót amivel nyomtatták. Az első verziókban még elég házi tákolmány volt a nyomtató, de nyilván mérnökök és értenek hozzá, és pénzt remélnek belőle, szóval nem tudom mi a kategória.
Szerintem otthon is meg lehet csinálni, ahogy mondtad ez csak kitartás és pénz kérdése [#vigyor]

https://youtu.be/WwvwvjNjQaQ

keri

Szerintem eleve rossz a megközelítése mindenkinek.
Extrudert tuningolni, multiplikálni, bonyolítani?
Ez csak ugyan a megoldáson való izmozás.
Mint amikor minden feltaláló a csapkodó szárnyú gépekben látta a megoldást a repülésre.
A fejlődés mindig az egyszerűsödés irányába megy.

2D nyomtatásnál.
Plotter>mátrixnyomtató>tintasugaras nyomtató>lézer nyomtató>LED nyomtató

Én úgy gondolom ez utóbbit kellene 3D technikára átvinni ha gyorsítani akarunk.
Forgó hengerre szórni a műanyagport, sor lézer LED a következő pillanat rá is olvassza a szükséges pontokon, a henger másik felén meg már nyomja is a réteget az előzőre.
Mindezt akár úgy hogy 10centinként van egy henger, 1000 henger egymás mögött rétegvastagsággal emelve, és mire végigér a futószalagon a munkadarab készen hullik ki a végén másodpercenként egy darab.

keri

És ez persze házilag is működhetne, csak nekünk elég lenne egy henger és egy forgó tükrös lézerrel jóval lassabban leképezni a réteget.

RJancsi

Csak érdekességként, 3D betonnyomtatásnál már megvalósították (aztán el is vetették) a "sornyomtató" elvet. Egy terítő szerkezet pár cm-es száraz cement-homok keveréket terített el, majd áthúztak felette egy hidat, amin több száz fúvóka volt egymás mellett. A fúvókák a megfelelő időben vizet spricceltek a porra ami ettől megkötött. Amikor kész volt egy réteg, terítették a következőt és így tovább... Egy Enrico Dini nevű olasz fickó szabadalma, elég sok köztéri szobrot, de még egy gyalogos hidat is nyomtatott így.