Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Sok ezekből ma is üzemel, ezért nem sorolom a lajstromjeleket. A lényeg, hogy elég rossz érzés fogott el, amikor beültem egy külsőre is ütött-kopott 30+ éves gépbe, aminek a gyárilag telepakolt műszerfalán a műszerek 1/3-a hiányzott, a maradék egy része pedig fekete vagy piros szigetelő szalaggal keresztben át volt ragasztva, jelezve, hogy valamit mutat, de ne higyjek neki. Ettől függetlenül megfeleltek a repülési előírásoknak, mivel a kötelezően előírt minimális műszerek azért működtek. Tudod, én nem Svédországban, hanem az "óhazában" repkedtem vagy 10 évig.
Elég sokszor utasokat is vittem, és megúntam nyugtatni őket, hogy ne aggódjanak, a műszerfal látványa nem feltétlen jelzi a gép karbantartás hiányát, ami kell az működik. De azért vicces, amikor repülés közben a pörgettyűs iránytű egyszer csak elkezd hangos zúgással pörögni, a műhorizont meg kiakad. Egyik sem létszükséglet, a gépekben van hagyoményos mágneses iránytű, VFR repülésnél  meg nincs előírva a műhorizont. Az üzemanyag szintjelzőt nem kell nézni, ha felszállás előtt kiszámoltad a szükséges üzemanyagot és azt be is töltötted a tankba akkor elég kell, hogy legyen.

morvfer7

Ma megérkezett az első kör a PLA+ szállítmányból, akiknek küldtem privátot, nekik teljes a készletük, így azokat tudom küldeni.

Közben itthon pakolgatva előkerült még a múltból kínai PLA.

Összesen 5 db van még belőle, színek:

orange
red
transparens
yellow
black

Ezt a PLA-t itt már sokan ismerik, elég sok elment belőle itt a fórumon.

Ár a régi, tehát 3990 Ft/db

Igen, ez a PLA az, amit kb 20-25 dolcsiért lehet venni ebayen, alin, ráadásul most még +27% áfa jön rá.

morvfer7

PLA-ból már csak 2 db van:

orange
red

000000000

Azt hittem fel kell mondanom csak vízzel tisztítást... mert PETG nem ment, nem ragdt az üveglapra. Sokat szenvedtem mire beállítottam, de végül sikerült. 225C° / 73C° működik első rétegre, továbbiak 220C° / 65C°.

Soha nem nyomtattam PETG-vel de mivel elfogyott a fekete PLA, gondoltam kipróbálom. Kicsit még csöpögős, legközelebb csökkentem hőmérsékletet, de elfogadható. Az alsó réteg nagyon jól tapadt végül, de hullámos... [#kacsint] majd azt is elintézem valamikor, de erre nem számít, senki sem panaszkodott eddig aki ezeket a dolgokat kapta.

000000000

Annyira bejőt a petg hogy soha töbé pla!
GB petg első 3 réteg 250/70 ha fényes felület kell 230..235c matt 220..225c lenni!
csiszolt kapton!

000000000

Majd meglátom hogy lesz e előnye nekem használni, ha lesz akkor fojtatom. Nekem az alja nagyon szép fényes lett 225C° / 73C° nyomtatással első rétegen, de a továbbiakat le fogom legközelebb venni 210C°-215C° felé hogy ne csöpögjön. Vagy pedig a visszahúzást hosszabbítom mert nem szeretem a pókhálózott nyomtatást. Nekem jól ragad üveglapra ez is, semmi alá nem kell, se hajlakk, se ragasztó.

ezsolt74

Arra vigyázz, hogy az üvegre néha túlzottan is jól tapad, simán ki tud pattintani darabokat az üvegből. Én ezért inkább maszkolószalagra nyomtatok petg-t.

keri

PLA-nál tisztább üveg kell, de nekem tapad.
230-250fok között használom.
Minél melegebb annál jobb a szilárdság, mert amúgy 210-től lehet nyomtatni vele, de akkor könnyen szétjönnek a rétegek.
Csöpögni nem szokott, nagyon kezes anyag, de a szálakat húzza nekem, ami annyira nem gond. Pillanatra belerakom gázlángba és az le is szedi.

000000000

Köszönöm az ötletet. Igen, azt én is érzem hogy az nagyon tiszta üveget követel mert ha nem jó akkor elcsúszkál, de azt úgy oldom meg hogy megvárom hogy az üveglap eléri kb. 50°C melegét és utána törlöm nedvesen.

Rossz szót használtam, mert nem csöpög mint egy rossz vízcsap, hanem vékony szál jön akkor is ha az extruder motor nem nyomja. Igen, a pókhálót könnyű eltisztítani, de nem szeretem, jobb ha nincs.

000000000

Nekem az az érzésem hogy ugyan úgy tapad mint PLA. Legalább is ez a PETG. Gondolom van különböző minőség, ugyan úgy mint a PLA é PLA között, mástól (vagy máskor) gyártott PLA nem mindig ugyan olyan mint előző. Lehet hogy egyik PETG jobban tapad mint másik, de annak ellenére nem akarok semmit alá tenni mert elrontja az első réteg felületét (szép tükröset akarok) na meg ha meg tudom oldani anélkül akkor fölösleges. Ha szétszedi üveglapomat akkor megfordítom, ha azt az oldalát is feltépi akkor veszek újat (ezt már több mint négy éve használom) aztán visszatérek PLA-ra.

Ezt a tekercset csak próbára vettem, ha kárt okoz vagy nem látom használata előnyeit akkor vissza térek PLA-ra mert azzal én meg vagyok elégedve.

zip0ji0se

Sziasztok!
A mai nap avval szembesültem, hogy a Cura megnyitásakor nem engedett be, csak, akkor ha végig zongoráztam az egész telepítési cécót.
Igy az összes beállításom és a magyarosításom is elveszett.
A 4.5-t használtam eddig és nem értem, hogy mi történt. Most kezdhetek mindent előről.
Találkozott már valaki ilyennel, vagy csak azért csinálta mert valamit frissítettek?
Azt láttam, hogy ajánlja a 10-s verziót. Esetleg ennek köze lehet hozzá, igaz eddig nem csinált ilyet ha megjelent egy újabb.

keri

Nem tudom, én letiltottam a frissítést amikor elkezdte ezt az online felhővel való cécót.
3.6-os verziót használok, az is tud már mindent amit kell.

keri

Akkor egyezik a tapasztalatunk.[#eljen]

Én főleg mechanikus alkatrészeket csinálok belőle, ott a szilárdság erősebb szempont mint a szépség.

keri

Tudom hogy volt már kérdés, de újra felteszem.
Hogy bírja a PLA a szabadlevegőt és közvetlen napfényt.
Fehérből nyomtattam polikarbonát távtartót, meg csavarokra kupakot.
Szerintetek a következő pár nap kánikulát kibírja? [#vigyor]

RJancsi

Mivel fehér, kifakulni nem fog. [#nyes] Az autómba nyomtattam PLA-ból egy hőmérő tartó bölcsőt, mert gyárilag nincs benne hőmérce. Most a melegben (állítólag 46°C volt a fülkében) a bölcső "szárnyai" lekonyultak, a digi hőmérőt meg a padlón találtam meg. Szóval 40°C felett már egyértelműen meglágyul és elveszti az alakját.