Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Én kérek, szerintem kell néhány tekercs, mert eléggé lefogytam a pandémiás áremelkedés miatt.

PLA+ Valami kevert anyag, könnyebb nyomtathatóságra és mechanikus tulajdonságokra optimalizálták elvben.

keri

Fura. A nekem pont a fekete, kék, meg a többi sötét szín jobban nyomtatható. A fehér ami problémásabb szokott lenni de már az is sokat javult.

morvfer7

Többen érdeklődtetek, mellékletben a színek!

Amit fontos tudni:

Régebben csináltam ilyen akciót sima PLA-val, akkor elég sokan vásároltak tőlem, de sajnos a sok vásárlás azt is hozta magával, hogy belefutottam olyanokba ( 2 fő ) akik a vásárlás után privátban fenyegettek, visszavásárlást követeltek, mert nem tudták használni a vásárolt filamentet.

Itt szeretném kiemelni, hogy garancia nincs, nem a szomszéd település raktárából veszem, így nem tudom visszacsinálni én sem. Ha ezt nem tudod elfogadni, akkor ne vásárolj!

Nem ismerem a minőséget, így erre sem tudok garanciát vállalni!

10 tekercsenként tudom megrendelni, így a 10 tekercses rendeléseket folyamatosan adom le, amint összejött.

Ezen a héten péntekig lehet rendelni, így szombattól már senki ne keressen ez ügyben, mert nem lesz!

Kitöltetlen adatlappal és friss regisztrációval rendelkezőktől kérek tekercsenként 500 Ft előleget!

A tekercsek várhatóan 10 napos szállítással nálam lesznek, Szolnokon személyesen átvehető, vagy posta, foxpost jöhet szóba, természetesen a vevő terhére!

Kérek mindenkit, hogy írásban adja le a rendelését itt a fórumon, privát üzenetben!

gtibi

Szervusz!

Színtől függően 4-5 kg. engem is érdekelne.
Köszönöm.

morvfer7

[big]
Figyelem! Változás!
[/b][/big]

Csak holnapig, tehát kedd estig tudok megrendeléseket fogadni, mert megyek el 2 hétre és nem lesz itthon senki, aki átvegye a szállítótól!

z4ejygu7v

Tisztelt fórumosok!
Tudna valaki segiteni, kevlar anyagbol, van- e szál.
Csónak testet szeretnék nyomtatni, és ehhez kellene technológia.

RJancsi

Szerintem elég esélytelen. Még ha találsz is kevlár adalékú szálat, abban a fúvóka eldugulásának veszélye miatt olyan rövid száldarabkák lesznek, amik értelmetlenné teszik az egészet (nem lesz meg a szükséges beágyazási hossz a szál húzószilárdságának kihasználásra). A másik gond, hogy attól, hogy szálerősítés van a filamentben, az egymás mellé/fölé kerülő "kukacok" csak az olvaszott műanyaggal kapcsolódnak egymáshoz, a szálak nem lógnak át a korábbi (kihűlt) sorokba. Így végképp semmi értelme a szálaknak.

z4ejygu7v

Tisztelt 3D-ben gondolkodók.

Épités alatt van egy 3D nyomtatóm.
A paraméterei: 1200mm széles, 1600mm hossz, és 1000mm magas nyomtatásra képes asztal. A nyomtató extruder egy csigás mini, szürőváltóval, cserélhető fuvókával, és csiga sebesség szabályozással.

Az ötlet amit kérnék: A anyag Polipropilén granulátum, és szálerősítéssel szeretném megoldani a nyomtatást. Lásd: Mark Forge. Épitő ötleteket várok, szálvezetésre.

morvfer7

Mikor ilyen nagy számokat látok munkatérnek, először arra gondolok, hogy bizonyára elírták a nullákat.

Már több csoportban is láttam, hogy valaki nekiállt egy óriás nyomtatónak, de aztán elveszik, gondolom közben rájön, hogy csak fellángolás volt az egész.

Arra kérlek, ha megépíted és elkezded használni, tegyél fel ide róla képeket, esetleg videót, működés közben..

Sok sikert és kitartást kívánok az építéshez!

RJancsi

Őszintén örülnék, ha sikerülne megvalósítani a projektedet. Még nemzetközi szinten is hírértékű lenne, ha egyedül megvalósítod amit máshol komoly idő és anyagi ráfordítással több szakma hozzáértői együttműködve valósítottak meg. Egy relatív kicsi 3D nyomtatót sem egyszerű elsőre jól megépíteni. Egy nagy formátumúnál már komoly tömegeket kell mozgatni és ha nem hobby hanem ipari igénybevételre szánod sokkal komolyabb motorok, vezérlés kell hozzá. A kínai occsó dolgok itt már nem játszanak. A CFF technológiához nem hiszem, hogy van megvásárolható szoftver (a gyári printerekhez minden gyártó adja a sajátját), így azt is neked kell majd megírnod.
És az sem közömbös, hogy mekkora kompromisszumot kell kötnöd a sebesség/felületminőség terén. Mert egy hajó kinyomtatása napokig tarthat ha finom felületet akarsz, fél-egy nap alatt nagy rétegvastagsággal "hullámos" felület érhető csak el amit utólag le kell csiszolnod vagy ráhordott réteggel kell simítanod hogy használható legyen a vízben. Szép kihívás.

000000000

Én is sok szerencsét kívánok, de bocsánat, nem hiszem hogy fog sikerülni. A probléma nem az építés, ha egy kicsit tudnál építeni akkor nagyot is tudsz. A probléma a használhatóság, na meg egy néhány praktikai dolgok.

1. Akkora asztalt hogy tervezed fűteni?
2. Hány kilowattot gondoltál a fűtésre?
3. Hogy tervezed egyenletes fűtést? Sarkokon meg közepén nem lehet sok különbség.
4. Hogy fogod az asztal simaságát biztosítani?
5. Szintezést hogy tervezed?
6. 1,2 x 1,6 x 1 = 1,92m³ az nagyon sok még akkor is ha nem 100% töméssel nyomtatod.
7. PLA = 0,0008m³ / kg => 1,92 / 0,0008 = 2400kg => még 40% is nehéz mert az is majdnem 1 tonna. ABS még nehezebb...
8. Kis apróságok is sok időt követelnek nyomtatáshoz. Hogy számoltad? Mennyi ideig vársz egy nagyobb dologra? Két hétre?
9. Nyomtatási idő ugyan az mindenkinek, a variációk nagyon kicsik különböző gépek között, mert gyorsítani nem lehet sokat, akkor sem ha gyors szervo motorokkal hajtod a tengelyeket. Az azt jelenti hogy ami nekem négy órába telik a kis gépemen az neked is kb. négy órába tart azon a hatalmason.
10. Mit tervezel nyomtatni? Kerékpárt egybe?

Sok szerencsét, de sajnos én sem hiszek benne, bár szeretném látni igazából hogy sikerülne neked és használhatónak találnám. Örülnék ha neked sikerülne, de szerintem csak sok pénzbe, sok munkába kerül és soha nem lesz kész mert nem hiszem hogy mindent átgondoltál. Jó lenne terveket látni na meg hogy számoltál ki mindent.

Szalai György

"hullámos" felület
Cápabőr minta.

RJancsi

Hááát, ha valaki egy egész hajóra (elnézést, a Római parton nőttem fel, nekem "hajó" az ami másnak csónak) cápabőrt szeretne nyomtatni, az szánjon rá pár évet...

cápabőr mikroszkópikus képe

Szalai György

Én úgy képzelem, hogy:
1.   Szegmensenként, adaptívan.
2.   Az aktív felületen úgy 1 W/cm2, hogy legyen tartalék.
3.   A középső szegmenst kezeli a szoftver, a többi meg ehhez alkalmazkodik némi késéssel.
4.   A merev hordozóra felrakott, de egyedileg egymáshoz beszintezett szegmensekkel.
5.   Finommenetes beállító csavarokkal.
6.   A munkatér térfogatának csak pár százaléka lesz anyaggal kitöltve.
7.   Nem lesz az annyira nehéz és az asztal mindig csak lefele halad.
8.   Szünetmentes energia ellátás mellett elképzelhető a két hét is.
9.   Nagyjából igen. Vagy teknikásabb nyomtatófej kell.
10.   Írta lentebb, hogy valami csónakot.
De persze megvalósítani egész más, mint elképzelni.
Az biztos, hogy a megépítés nem hobby pénzkeretet és eszközöket igényel, még akkor sem, a végeredmény hobby minőségűre sikerül csak.

Szalai György

Lenne egy kérdésem ebben az óriásnyomtató témában.
Egy munkatérben, több fejjel egyszerre nyomtatást le tudhat kezelni valami elérhető program, vagy trükk.
Főleg, ha a kész terméknek lesznek azonos formájú részei is.
Jó hatással lenne a munkaidőre és az energia felhasználásra.