Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Kezdésnek ne 80fokos asztalt használd hanem 50-60fokon.
80 fokon puha marad még a PLA, és a feszültségtől képes a deformációra, ezért könnyebben lejön.
80fokon az ABS-t szoktuk.

Ezen felül ha közvetlenül üvegre nyomtatsz akkor nagyon alaposan zsírtalaníts! PLA esetén nem szükséges más varázsszer. Iszonyat jól tapad az üvegre, annyira hogy fel is tudja tépni az üveg felületét ha melegen próbálod lefeszegetni.

Mosószer, forró víz, alapos sikálás, addig amíg nem nyikorog az egész felület.
Én nemes egyszerűséggel be szoktam rakni a mosogatógépbe a tányérok közé, és az tökéletesen zsírtalanítja.

Nyomtatások között műszaki műszaki tisztaságú Isopropil alkohol és desztvíz 1:1-es keverékével fújok rá ablakmosó spricniből, és tiszta papírtörölközővel dörgölöm át a felületet nyikorgásig. Más tisztítás nem szükséges, de idővel "elfárad" a felület, akkor megint megy a mosogató gépbe.

Ezt a keveréket használom a tárgy leszedésére is. Meg kell várni amíg az asztal 30fok alá csökken, és akkor ha ráfújod azonnal lejön a tárgy. Máskülönben feltépem az üveget.
De volt olyan hogy teljesen kihűlt az asztal akkor is képes kitépni belőle darabokat, főleg miután frissen van zsírtalanítva az üveg.

keri

Alkohol nekem nem vált be a zsíros üveg teljes zsírtalanítására.
Gondolom nem szed le mindent, mert a nyomtatások közötti tisztításra viszont megfelel.

Messer

Még 1 szavazat a 20%-os ecetre.
PETG-hez is tökéletes. [#eljen]
Előtte sokfajta higítót, zsírtalanítót... próbáltam.
Az ecet lett a befutó.
Hagyom kihűlni és leválik magától.
Míg nem így tettem, csak a kagylós kitörések szaporodtak az üveg felületén. [#vigyor]

keri

20%-os ecetet is csak a nyomtatások közötti tisztításra használtam, de egy összetapizott üveget az sem tisztít meg elég jól a tapasztalatom szerint.

Azért vicces hogy kb. kismilliószor elmeséltem már az egyszerű módszeremet, kb. ugyan azoknak az embereknek, de a sok jó, bevált trükk ellenére még mindig megy a küzdelem a tapadásért [#rolleyes]

Messer

Miért kell összetapizni az üveget? [#smile]
Persze, nagyritkán nálam is előfordul. Akkor jön az általad javasolt forróvíz, meg a mosogatószer.
Aztán a következő tapizásig az ecet.

000000000

Idéz"Tisztán" már próbáltam (ki próbál poros, zsíros felületre nyomtatni?) de eddig mindig valami tapadás fokozó kegyszerrel.

Akkor az nem tiszta... legalább is én nem úgy hívnám azt hogy "tiszta".

IdézA sima vízben nem hiszek (elnézést A_Camera)

Nem baj, nekem mindegy, de mennyibe kerül kipróbálni...?

PLA ha üvegre van nyomtatva akkor nem értem miért kell mindenfajta varázslatos anyag? Az olvadt PLA nagyon tapad az üvegre de csak ha igazán tiszta. Ha ujjal lett fogdosva (minden új zsíros), vagy éjjeli poros (nem vastag rétegről beszélek), vagy nincs az asztal szintezve, vagy előzőleg már volt tapadás "segítő" használata akkor nagyon kell tisztítani. Emlékszem amikor én kezdtem én sem hittem sima víz hatásától és mindent próbáltam, de semmivel sem voltam megelégedve. Amikor pedig beláttam hogy vizet akarok próbálni akkor nagyon szenvedtem az üveglap tisztításával mert sok "segítő" nehezen jött le. Először olajmentes acetonnal mostam, utána szesszel, végül pedig rendes kézi mosogatószerrel meleg, tiszta vízbe, és azután jól leöblítettem többször igazán tisztára. Azóta csak vizet használok. Egy papírszalvétát megnedvesítem csapból forró vízzel, letörlöm jó, utána egy száraz papírszalvétával szárazra dörzsölöm amíg az asztal melegszik hogy semmi folt sem egy csöpp víz se látszódjon rajta, és kész van. Azon kívül nem csinálok semmit.

Hinni nem kell mit mondok, mert sem politikus sem pap nem vagyok... viszont amit mondok az igaz, én csak vizet használok tisztításra, mert az elég. De az is igaz, hogy azért mert nekem ez működik, nem biztos hogy mindenkinek működhet. Mert ugyan az mint az üveglap meg az alumínium vitája, a víz az nem ugyan olyan mindenhol, van ahol keményebb, van ahol puhább, van ahol több klórt kevernek ivóvízbe, meg gondolom attól is függ hogy kapod a meleg vizet, milyen állapotban vannak, meg milyen anyagból vannak a csövek... stb. stb. Nem vagyok kémikus de gondolom ezek is fontosak, na meg hogy menyire sima az üveglapod. A tisztaságáról már beszéltünk.

Ha erre jársz megmutatom hogy saját szemeddel lásd. [#nyes]

Idézvam itthon Alkonek hígító (denszesz), az biztos jól zsírtalanít és nyom nélkül elpárolog még szobahőmérsékleten is.

Ez sem így van, mert nyom nélkül nem fog elpárologni, csak lehet hogy te nem fogod nyomát látni. De mindegy, ha működik neked akkor nekem jó. Én viszont azt nem szeretem szívni, ha tudom elkerülöm.

keri

Mert olyan szépen csillog [#awink][#nyes]
Nagyapám autófényező volt. Azt mondta minden embernek aki meglát egy frissen fényezett autót első ösztönös mozdulata megsimogatni, összetapizni...akkor is ha még nem kötött meg [#vigyor] (akkoriban még nem volt fényező kemence)

Na de komolyabban, kb. havonta szoktam kimosni az üveget, én már nem tapizom, de azért a leggondosabb tisztogatás mellett is "elfárad" a felület, meg nyilván előfordul hogy megfogom véletlenül.

keri

Én hiszek neked.
De mindenki csinálja úgy ahogy neki tetszik.
Elmondtam, aki akarja kipróbálja, az már az ő dolga.

PLA, PETG-re jó ez a módszer, ABS nekem nem tapad elég erősen üvegre, arra van külön hajlakkos üvegem, arra tapad.
Illetve azt is szoktam, amikor ritkán valami egzotikus anyaggal nyomtatok amik jellemzően nem tapadnak semmire, hogy PLA-val kinyomtatom az alapréteget, és arra nyomtatom a többit.
PLA-hoz valahogy minden anyag tapad, a PLA meg tapad az üveghez.

PSoft

.

000000000

Ennyi kábszerest.... kifogás a nyomtatás csak egy kis vegyszert szivhason ugy nem tünik fel a család elöt sem...[#eplus2]

RJancsi

Kipróbáltam. Sokat nem vesztettem vele, csak kb. 1,5 órát és 5 deka PLA-t. 20%-os ecettel lemostam az üveget és papírtörlővel "csikorgásig" töröltem. Utána megismételtem, biztos ami biztos alapon. Az elején úgy tűnt megy a dolog. 60°-os asztalon nyomtattma, és kb. 1 cm magasságig nem is volt probléma. Ott is hagytam, dolgozzon egyedül. Fél óra múlva ránéztem, addigra a tárgy elszabadult és mint egy jól idomított hold, ellipszis pályán követte az extrudert.
Készséggel elhiszem, hogy másnál működik, biztos az én üvegemben, az ecetben vagy bennem van a hiba, de sajnos én továbbra is hajlamos vagyok valami tapadás fokozó kegyszerben bízni.

xhadp99yn

estét

nálam a meleg asztalra cilit bang

és mostanában ragasztó stift segít

de vagy egy csiga amit 70% hűtéssel akarnék nyomtatni de fel jön

morvfer7

ha van saját tapasztalat, akkor azért nem kell a másiknak minden szavára figyelni, mert valami mindig kimarad a "mondandóból"

például olyan, hogy a másik transzparens PLA szálat használ, Te pedig színeset..

óriási a különbség a színek között is..

fehérrel a legrosszabb a tapadás, de minél több a festék az anyagban annál rosszabbul tapad.

Aztán a nyomtató és nyomtató között is nagy a különbség, például nálad az asztal 60 fokos, az másnál lehet akár 70-75 is, csak a kijelzője mutat 60-at...

régebben én is próbálgattam a sima üveglapra nyomtatni, nem jött össze..

aztán egyszer nem üveget vágattam az üvegesnél, hanem tükröt..

azzal az első 6-8 nyomtatás úgy letapadt minden nélkül, hogy meg kellett várnom, hogy kihűljön, le tudjam venni..

most ugyanazt a tükröt használom, vékonyan megkenve ragasztó stiftel..

szf

Még 2019-be vettem ezt az ezüst filamentet morvfer7-től.
Azóta csomagolás nélkül hányodott a garázsba. Kicsit leportalanítottam és szépen teszi dolgát.