Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Az is mérgezéses tünet [#integet2]

Amúgy keveredés van itt egy picit.

Régebben valóban metil alkohol volt a denaturált szesz, más néven "fa szesz" viszont a metilén az súlyosan mérgező, bőrön át is felszívódik és súlyos idegkárosodást, halált okoz.
Tehát a kézzel és gőzeivel való érintkezést is erősen javallott elkerülni.
Mivel a denszesz elterjedt, általános háztartási oldószerként volt és van használva, ezért az elővigyázatlan laikusoknál gyakori voltak a súlyos balesetek, így kivonták a forgalomból.
Már jó ideje sima etil alkoholból van a denszesz is, csak büdösítik és színezik hogy ne tudja meginni a legelvetemültebb alkoholista sem. Úgy hallottam, hogy a benne lévő szagosító anyag hánytatószerként is működik, szóval ha lenne is ilyen elvetemült azzal sem menne sokra.
Szóval manapság tényleg csak berúgni lehet a denszesztől, de nem vakulsz meg, és nem halsz meg.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Denatur%C3%A1lt_szesz

"A denaturált szesz olyan etil-alkohol, melyhez olyan – gyakran mérgező – adalékokat kevernek, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanná váljon, de eredeti céljára felhasználható maradjon. Az eljárás oka, hogy a tiszta etanolt a legtöbb országban súlyosan megadóztatják, mint alkoholos italt. Időnként befestik, hogy a tiszta etanollal ne lehessen összetéveszteni. "

Az isopropil alkohol is mérgező és bőrön át is felszívódik, mérgezőbb mint az etanol, de koránt sem olyan veszélyes, mint a metanol, tehát ezt megfelelő körültekintéssel (ne pancsolj benne kesztyű nélkül és ne szipúzd a gőzeit)nyugodtan lehet használni műszaki célokra, különösen ott ahol nagy tisztaságú (és nem büdös) anyagra van szükség.

A gyanta mosásra azonban tényleg RJani által ajánlott festék oldószer a legjobb, mert fele annyiba kerül, és bár nem nagy tisztaságú az anyag, de mosogatásra bőségesen jó, és ez a legkevésbé mérgező, mivel lényegében etanolról van szó pár adalékkal.

VighLajos

Szevasztok!
Merész húzás, kíváncsi vagyok az eredményre...
A nyomtatandó tárgy nem fért be a nyomtatótérbe, állítva is kilógott felül 2 centinyire.
Lesüllyesztettem a nyomtatótár alá fél-magasságnyira, szeletelés, megfordítottam, szeletelés_2. Most nyomódik...

VighLajos

Annyi korrekcióra szükség van, hogy a den-szesz soha sem volt tiszta metil... Magas volt a metilalkohol-tartalma, a gyártása miatt. Nem cukorból erjesztették...
:-)
Valamint hozzákevertek büdösítő, de nem kifejezetten mérgező anyagokat, gondolván a csont-alkeszokra...
Aztán vagy javult a technológia, vagy kivonták belőle a metilt, nem tudom, de a büdösítés megmaradt az adóügyek miatt.
Amúgy metilalkoholt csak ott szabad felhasználni, ahol mással nem lehet az eljárást megvalósítani. Oldószer, vegyipari alapanyag, segédanyag, közbenső termék, stb.
Megjegyzem, hogy a szabadegyházi szeszgyár előtt pár évvel ezelőtt még működött a resti. Legalábbis az autóból úgy nézett ki. Nem volt elhanyagolva a környezete.
[#pias]

keri

[#worship]
Repülőgép modell motorokban használták előszeretettel az én időmben a tiszta metilént a teljesítménye miatt.
De szerintem már ott is más idők járnak, én legalább is villanymotort használok azzal nincs ennyi probléma.

VighLajos

Így van, és ricinusolaj volt a kenőanyag.
Eléggé büdös volt a füstje.

RJancsi

Még hogy büdös??? A modellezők élvezettel szimatolták. Mint a 80-as évek robogósai a Castrol 2T-t amikor jóformán csak Arol-t lehetett kapni. [#nyes]

keri

Bizony, szerintem is jó illatú [#nyes]

gorbi

Szerintem is jó illatú, azt hiszem regen a salakmotorosok is használták...

000000000

Már sokan félrebeszélnek itt is SM-102 töl ...[#vigyor]

keri

VighLajos

heptadecan-9-yl 8-((2-hydroxyethyl) (6-oxo-6-(undecyloxy) hexyl) amino) octanoate
Nem bírtam követni...
[#nemtudom]
[#pias]

m06960tga

Sziasztok!
Van a cégünknél egy 3D nyomtató (Ultimaker 3D extended) amin kiszeretnék nyomtatni 15 db betűt. (Kb 16cm nagyok és 15mm vastagok)
Minden méretet megadnék tudna nekem vki segíteni abban h leszerkezti azaz kihúzza h tudjam nyomtatni vele?
köszönöm ha segít vki, Tibor

RJancsi

Hacsak nem valami egyedi karakterkészletet szeretnél (megfelel valamelyik "szabvány" Windows-os), akkor nem nagy ügy. Mit szeretnél? Elég csak egy pl. STL file a "testekkel", vagy a szeletelt g-code? Utóbbihoz elég sok paramétert meg kell adni.

m06960tga

Igen, szerintem elég csak a STL fájl. A mélysége 1,5cm-es lenne, becsatolom a fájlt.
Egy kerítés oldalára menne ez a felirat. A "K" kezdő betű kb 10-12cm magas lenne a többi nyílván arányosítva (de ezt pontosan kimérem még otthon). A "K" szár és a 'láb' és 'kar' közötti csatlakozás a jobb tartás érdekében vastagabb is lehet.
Szerinted kivitelezhető?

RJancsi

Persze. Esetleg javaslom a SketchUp program letöltését. Az otthoni (nem pénzkereső) verziója ingyenes. Könnyen lehet vele 3D testeket létrehozni és "természetesen" 3D feliratokat is lehet vele készíteni. De ha nem akarsz a későbbiekben ilyennel szöszmötölni tényleg kár letölteni. Ha megméred mekkorába kell és megadod a karakterkészletek nevét akkor megcsinálom az STL-t. Persze betűnként, mert egyszerre nem tudod kinyomtatni.