Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

cipk5xtny

Köszi valami problema a Marlin 2.x-ben lehet ott beállítottam a kijelzőmet. Csak gyanú hogy ott a hal könyvtárból be akarja tölteni még az isten nyilát is... nem értek annyira hozzá hogy jol kifejezzem magam.

Nekiestem az 1.1.9.1 beállításának és gond nélkül felment. Kipróbáltam motorok is mennek. Most az asztalemelés mehanikaja következik.. ezt hagytam utoljára mert kicsit tartok tőle.

keri

Nekem is valami 1.x akármi van fenn.

000000000

Nem zavar Marlin 2.xx  32bit arhitekturát támogat?

cipk5xtny

Szerintem az elcd beállítást szúrom el.kellene módosítani valamit de még nem jöttem rá hogy mit.
Ha nem lenne jó mega2560hoz akkor nem is tudtam volna felprogramozni.
Csak akkor nem megy fel ha a grafikus lcdét állítom be.
Itt egy link ez leírja a külömbséget.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.all3dp.com/2/marlin-2-0-vs-marlin-1-differences/&ved=2ahUKEwiZrMrJ_NjwAhVnAxAIHbvgCB8QFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw09_qLZFdlYNJaZnTwwS3fq&cshid=1621538446930

cipk5xtny

Most itt tartok.
Szerkezetileg alakúl az ágy.
Fűteni akarom majd a teret. Le kéne majd szigeteljem valamivel a dobozt?
Mit mondotok.
Na igen a masik kérdés ami adódik hogy ha ABS-el tervezek nyomtatni és fűtőtt teret szeretnék. Nem fognak e olvadni a PLA-ból nyomtatott alkatrészek?
Hány fokos lehet a légtér?
Emlékeim szerint 50 fokon már meglagyúl a PLA.

keri

Fütött térre határozottan nem jó a PLA.

000000000

Miért nem vágtad ki azokat alumínium profilbol? Mert azokat könnyen lehetett volna abból csinálni. De már késő, próbáld ki, szerintem nem lesz rögtön probléma velük, de ha tudod cseréld ki alumíniumra.

Szalai György

Ez a Z konstrukció nem fogja a rétegvastagság többszörösét oldalra billenni a rudanként egy csapágyas megoldással?

cipk5xtny

Van egy félkész cnc-m az alkatrészek nagyrésze úgy van tervezve hogy maróval meg tudom csinalni aluból vagy valami hötűrő anyagból. Sajna nem mind. És a maró is csak félig van kész.hosszú lesz ez a projekt.

cipk5xtny

Kérlek kifejtenéd pár szóban mire gondolsz?

000000000

Én azon 4 csapágyat látok, az asztal négy sarkán. Az nem lesz probléma de a sok egyszerű műanyag dolgokat nem értem, az szerintem probléma lesz.

000000000

Valaki tudja e hogy ilyen lin csapágyba lehet e golyot pluszba belerakni mert van egy db ami ujan hiányos csoportos golyo hiányzik belöle szabad szemel is látszik...
Nem volt még rá eset hogy ilyet keljen piszkálni mert edig megbizhatoak üzemelnek de tartalék darabb meglepetésben szembesitet a golyo hiánnyal ....
12 lin

Szalai György

Pár szótól több lesz, de teszek rá egy bátortalan kísérletet.
Z egyik oldalán két függőleges rudat látok és mindegyiken egy-egy lin. csapágyas kocsit, középen meg a menetes orsót.

Azt gondolom, hogy ha ezt a konstrukciót nem balanszosan terheled, akkor a nagyobb teher felőli rúdon a lin. kocsi egyszerűen lejjebb csúszik, közben a túloldal pedig felemelkedik.
Úgy működik, mint egy mérleghinta, aminek a középen lévő bronz anya lesz a forgópontja.
Ha nyomtatáskor Z irányban a rétegvastagság a tized milliméteres tartományba esik, akkor ez a mérleghintázás ennek a rétegvastagságnak a többszöröse lehet. Saccra.

Ezt megelőzendő szerintem rudanként két lin. csapágyas kocsi szükséges, az egy rúdon lévők közötti távolság legalább a két rúd közti távolság fele. Így az egy oldalon lévő négy kocsi egy 4:2 arányú merev téglalap sarkain foglal helyet, ami a rétegvastagságtól kisebb mértékben mérleghintázik csak.
Vagy (ha nincs erre hely) egyszerűen négy szinkron működő orsón kell emelni a Z platform négy sarkát.

De hátha csak én látom így.

RJancsi

Alapvetően egyet értek a hozzászólásoddal, csak megjegyzem, ha a két rúd (ránézésre) 300 mm messze van egymástól, a javaslatod szerinti 150 mm-es csapágytáv elég sokat elvenne a "z"-ből. Ekkora méretnél tényleg a 4 sarkán levő orsó lenne jobb, ebből már kettő megvan, fogas-szíjjal egy motor/meghajtó is elég az asztal mozgatásához, szinkronizálni sem kell.