Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Tiszta sor, de én ezért nem linkeltem, mert ez nem teljesítmény.
Lehet ki is próbálom én is 1600mm/sec-el csak meg kell növelni a munkaterületet, hogy legyen helye felgyorsulni [#eplus2]

Rabb Ferenc

Tökéletes, köszönöm! Így sokkal könnyebb bepakolni a LEGO űrhajókba  [#integet2]

TBS-TEAM

Jelezz ha elérted a 400mm/s akár ugyanolyan formán mint a videon.
Aztan beszéljünk róla milyen teljesítmény.
Sok sikert [#integet2]
József

ezsolt74

A 800mm/sec-et egy delta biztos hogy tudná, persze csak körözve, mert ott nem kell a fejnek lassítania.

keri

Elég bika motorom van, legrosszabb esetben a szíjkereket kell nagyobbra cserélni ehhez a sebességhez nekem, meg a mikrolépéseket visszább venni, mert az Arduino 20-30kHz-es lépésfrekvenciája a fő korlátozó tényező [#vigyor]

2vkx6unz

Nos letöltöttem a videót és kikockáztam. A gép munkaterülete 340x340mm ezt megadják a honlapon. A mintát én egy 170x170mm befoglaló méretű négyzetnek vettem fel. A minta teljes hossza olyan ~1100mm
A videó elején az első két rétegnél 169 képkocka alatt járja körbe egyszer. Itt az átlagsebesség 196mm/s-ra adódik. Ami pariban is van azzal, hogy az első rétegek fele sebességgel mennek.
A következő amire 400mm/s-t ír 104 képkocka vagyis 319mm/s átlagsebesség.
Az 580mm/s sebesség esetén 94 képkocka vagyis 353mm/s átlagsebesség adódik.
600mm/s-nál szintén csak 94 képkocka vagyis 353mm/s az átlag.
758mm/s-nál 77 képkocka alatt ér körbe és ez 431mm/s az átlag.

Nem mondom, hogy nem érheti el valahol a kijelzett sebességet, de egy bonyolultabb, kisebb formánál ilyen gyorsítási paraméterek mellett még sokkal rosszabb lesz az átlagsebesség.

A másik, hogy az átalgosan használt 20 fogú tárcsa mellett 1200f/percel kell prörgetni a léptetőmotort, hogy hozza ezt a sebességet. Ez szerintem kicsit magas fordulat. Ha 40 fogú a tárcsa akkor már csak 600f/perc kell ez még mehet is, de nyilván romlik a felbontás. 32 mikrostep esetén 40 fogú tárcsával 0.0125mm-re adódik ami még elég jó. Ellenben 128 kHz lenne a léptetési freki amit a gépbe épített Duet 2 alaplap léptetéfrekijének a határa közelében van de az is lehet, hogy meghaladja azt.
Egy további apróság, hogy ezek a vezérlők nem végtelen felbontás mellett tudják a PWM szabályzást. Igaz nem duet alaplappal de eddig azt tapasztaltam, hogy a minimális impulzusidő egész számú többszörösével tudnak változni. Vagyis 800mm/s után a következő sebesség 533mm/s aztán 400mm/s. Vagyis ilyen diszkrét sebesség értékekből kell kiátlagolnia mondjuk egy 700mm/s sebességet. Ez szerintem meglehetősen nagy ingadozás, de nyilván van tehetetlensége ami ezt simítja.

Ugyanez a minta mondjuk 30 fokkal elforgatva érdekes eredményt adna. Vagy Tibor klasszikus csillagtesztje is.
Szerintem használható sebesség ezekkel a vezérlőkkel kb. 150-200mm/s lehet, de itt is már elég nagy sebességugrás van két sebesség között.

Egyébként az extruder megoldása elég érdekes, és a többi megoldásban is van elég sok munka...

000000000

Hová sietsz ennyire?

cipk5xtny

Sziasztok
Pár kép hogy most hol tartok.
Kézzel mozgatva már látszik hogy müködni fog. Érzem hogy nem kell túl nagy erőt kifejteni. Elcsesztem a motorral szemben lévő konzolt. Nem toltam el egymáshoz képest a kerekeket. Illetve a szíjhoz képest.
Van valami költséghatékony ötletetek egy ekkora fűthető asztalhoz? 450x450 mondjuk.

TBS-TEAM

Az egyik motort a másikhoz képest emeld meg egy szíjvezető görgő szélességgel, úgy mindenhol elég egy tengely melyen 2 görgő van egymáson egy alátéttel elválasztva.
József

xhadp99yn

szia én ezt építettem meg, igaz mégy csak 1 fűthető részem van
de így is jó megoldás

3D print 40x40

cipk5xtny

Hát ez sem kicsi gép szép lett.
Abs nyomtatás megy vele?

cipk5xtny

Nálam meg van emelve. Más vegett kell eltolnom a két feszítő kereket,párhuzamot kell tartanom a szíjak között hogy a munkaterem ne lássa kárát.

TBS-TEAM

Nem értettél meg [#kacsint]
Lerajzolom és elküldöm mailba. [#law]
József

TBS-TEAM

Így kell megemelni eltolni, hogy mindig párhuzamosan fussanak a szíjak. [#vigyor0]

József

xhadp99yn

ÁÁÁ nem is próbáltam
még az új nyomtatott alkatrészeket sem raktam fel még nem tudom mi lesz a sorsa nem nagyon tudom szerelni szerkezetileg
lehet hogy marad így míg haza nem költözzük

de lehet majd sínesre át építem de az sem lesz olcsó

vagy marad igy míg meg nem építem a kocka verziót, de már csak otthon tudom majd megcsinálni

a 4 fűthető asztalt még lehet meg lesz de igy is elég  felfele tudok menni