Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Van rá esély.
Ha szintben eltolná a csapágyakat az egyik oldalon akkor ez a lehetőség jelentősen csökkenne, mert nagyobb lenne az erőkar

keri

Ha megnézed a szerkezet statikáját a csapágyakat is beleértve, akkor csupán egy csapágy hosszúságú erőkar akadályozza meg egy tekintélyes méretű nagy erőkarral rendelkező asztal elfordulását.

A két orsó vonalában lesz a forgástengely.

Nem tudom ez mennyire lesz probléma nálad, de igaza van Gyurinak, hogy a csapágyak beépítésére vonatkozó ajánlásokat figyelembe véve, nem szerencsés a kialakítás.

Vagy négy orsó kellene az asztal négy sarkához, vagy a csapágyak hatásos hosszát kell valahogy megnövelni, hogy növekedjen az erőkar hossza.

Felteszem még az is jobb megoldás, ha csak kettő lineáris tengely van a két orsó mellett, és a 4 csapágyat nem egy síkban, hanem egymás alá helyezed el.

Az általam javasolt eltolás is megoldás lehet, de annak is vannak hátrányai, mert az erőkar nagyobb, de a csapágy játékára pontosan ugyan olyan érzékeny lesz.
Az egymás alá helyezett csapágyak esetén ez a holtjáték, az erőkar hosszával arányosan csökkenő elfordulással jár.

RJancsi

A gépészek biztos szörnyűlködnek, de ha csak annyit megteszel, hogy a lineár csapágyak mellé felraksz 2-2 db görgőt és vékony rugóacéllal (gitár e' húr) középen keresztezve kimerevíted a hidat már stabilabb lesz. A húr felső végét célszerű rugóval feszíteni a feszesen tartás miatt. Akárcsak egy csigás párhuzamvonalzónál.

keri

Simán.
Sőt ha veszel jó minőségű csapágygolyót, az összeset is kicserélheted, finomabban fog futni.
Én ezeknél amúgy is azzal kezdem hogy kimosom és újra zsírozom, mert teli van szeméttel.
Volt már olyan hogy a golyó helyett néhány acél krumpli volt benne. Annak a helyére pont találtam régi csepel bringából való azonos méretű golyót. Persze nem mikrométerrel néztem, de a tolómérő szerint azonos volt [#vigyor]
Érdemes volt 30 évig őrizgetni [#rolleyes]

keri

Ha nem is 150mm de szokott lenni kihasználatlan tér ezeken a konstrukciókon.

Gyuri ajánlása mondjuk nekem sem jött össze. Nálam 120mm/50mm az arány, de itt a 8mm-es tengely a gyenge pont amúgy is, amit sajnos a kollégám spórolási vágya vezérelt, akinek eredetileg építettük a nyomtatót.

Mindezek ellenére meglepően jól működik.

TBS-TEAM

Nem kell túlgondolni grammokat dkg-at kell tartani.
Nem fog billegni.
Van ilyen kialakítású nyomtatónk is és soha nem volt még gond vele. [#eplus2]

Ilyen alapon a négy ponton rugóval feltámasztott platform sem jó mert a rugó összemegy a súly terhelésére mégis ku..va sok nyomatón van szint beállításnak. [#eplus2]
József

RJancsi

Az a rugóállandón is múlik. Cseréld ki a gyári rugókat valami golyóstollból kiszedettekre és máris [#nyes]élvezheted a hatásukat.

keri

Ez a rugós dolog simán működik.
Ha nulla magasságon nyomtatok akkor simán lenyomja a nyomás annyira hogy mégis tudjak nyomtatni, így rossz beállításoknál sincs túl nagy gond, csak nem lesz olyan szép az alja.

TBS-TEAM

Nem NASA technológia nem kell tulgondolni. [#eplus2]

" NASA technológia: mindent tekerjünk be alufóliával hátha jó lesz " [#nevetes1] [#nevetes1] [#nevetes1]
József

RJancsi

Még ha alufóliával tekernék! De náluk az aranyozott fólia a divat.

TBS-TEAM

Fejlesztettek [#nevetes1]
József

000000000

Belső golyovezető müanagot ki lehet huzni gondolom a csapágy házbol gondolom és hátul befüzni a golyokat?

keri

Lehetséges hogy az is működne, de én simán a golyópálya végén ki és be pattintottam egyenként.

PSoft

IdézBelső golyovezető müanagot ki lehet huzni gondolom...

Nem mindig megoldható a "kosár" sérülése nélkül.

000000000

Erre nem gondoltam, de igazad van. Viszont ki lehet próbálnia és ha nem jó akkor könnyen át lehet alakítani.