Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Résoptós tapintó a legpontosabb erre van a neten számtalan őtlet 3d thoch is hall szenzoros amugy...
 induktiv, kapacitiv érzékelöknél nincs hökonzácios megoldás ami hazavágja a pontoságot!

000000000

ha ragaszkotsz az indiktiv keres rá "PINDA probe" ezt pontosra reklámozák![#kacsint]

szenzorok össze hasonlitása...

PSoft

IdézIgen, a papírlap olyan, mint fához készült 1500 mm hosszú marótól 0.01 mm-t elvárni.

Ez kétség kívül igaz, de itt sem elvárás a 0.01 mm.

000000000

keri

Nálad lehet hogy nem, de nálam igen [#vigyor]
Mármint az asztal szintezésnél én kb. tartom a 0.01-0.03mm pontosságot. Sokat számít az alapréteg minőségében.

Amikor nem fontos ez, akkor én is tojok rá, és beállítok 150% flowt az alaprétegre, az kompenzálja a lehetséges eltéréseket.

PSoft

Mertem remélni hogy Te nem vagy olyan slendrián, mint én. [#nyes]

keri

Oké én sem mikrométerrel mérem. [#vigyor]
Az üvegasztal közötti optikai rést figyelem állításnál és tapasztalatom alapján ez olyan 10-20mikron körüli hézagot jelent, és ez már látszik a 0.1mm kezdő rétegemen ha eltér. Pl az üveg görbülete is simán látszik.

Tudok nyomtatni 300mikron kezdőréteggel is, akkor tökmindegy neki, de az nem is olyan szép.

000000000

Próbáltam minden fajtát de egyik sem jó annyira mint jól beállított csavarok.

d5iybft2j

Srácok!

Talán nem tolakodás, hogy megráklámozom itt nálatok a nemrég indult Voron alkatrészeket forgalmazó shopomat: https://shop.zen3d.hu/

Többek között LDO termékeket is árulok, így például Orbiter Extruder is elérhető: https://shop.zen3d.hu/termek/ldo-orbiter-v1-5-extruder/

Gyula65

Légyszíves az adatlapodat,töltsd ki!
Lényeges adataid nem láthatóak![#conf]
Üdv!

PSoft

.

szf

d5iybft2j

Szerintem nem azért van szükség a szenzorra, mert ne lehetne beállítani a csavarokkal a vízszintet. Hanem azért, mert görbék a tálcák. Ezt a görbeséget csak szenzorral lehet lekövetni.

A Voron Zero 12cm méretű, de 6mm vastag öntött alu tálcájához például tényleg felesleges szenzort használni, mert ilyen kis távolságon egy ilyen masszív cucc nem lesz érzékelhetően görbe. De egy nagyobb, vékonyabb lemez viszont igen.

Amúgy a kínai klón pinda is század milliméter pontos, ennyire pontosan nem tudjuk kézzel tekergetni a csavarokat. Viszont a szenzor offset értékét sem tudjuk tökéletesre belőni. És még a hőmérséklet változás is bekavar. Ez a pontosság igazából több helyen el tud romolni attól függetlenül, hogy ezek a szenzorok azért elég jók arra, amire használni akarjuk őket.

Készítéttem egy kis összefoglalót az induktív szenzorokról. Nem igazán a működésről és a pontosságról, hanem arról, hogy melyik betű a nevében mit is jelent az installálás szempontjából:

https://zen3d.hu/induktiv-kozeliteserzekelok/

PSoft

Ha már a rugókon nyugvó asztallap, és annak a beállítása a téma...

Ki, milyen "erősre" állítja a rugókat?
Mekkora erőbehatásra mozdul meg az asztallap, esetleg mérte valaki ezt az értéket? Van erre valami "gyári ajánlás"?
Mert a "Z" hom-hoz hozzáállítom, esetleg megnyomom egyik sarkát...no, pont fasza lesz.(mondom én)
De, a "Z" hom-ot is lehet egy bizonyos "asztalkeménységhez" állítani, és ahhoz "finomítani/pontosítani".
Egy lágyabb, vagy keményebb asztalbeállítás, hogyan befolyásolhatja a nyomat "minőségét"?

RJancsi

Az Ender3-nál a "Z home" az asztalon kívül történik egy mezei mikrokapcsolóval. Amikor szintezem az asztalt, szándékosan lejjebb tekerem mind a 4 csavarral 1-2 mm-el a "megasaccolt" Z=0-hoz képest. Utána szoftveresen küldöm a fúvókát az egyes csavarok fölé (nem kézzel mozgaom az asztalt és az extrudert), és első lépésben csak szemre kb. 0,5 mm-re emelem az asztalt minden csavarnál, majd előkerül az alufólia csík (nekem ez vált be) és azzal ismét végigmegyek mind a 4 csavarnál. Berakom az alufóliát a fúvóka alá és miközben kb. 1 centit mozgatom az alufóliát előre-hátra óvatosan emelem az asztalt a csavarral. Amikor tolásnál először felpúposodik a fólia (megfogja a fúvóka) egy negyed fordulattal visszaforgatom a csavart. Nekem ez vált be. Szóval hacsak valami durva fizikai behatás nem érte az asztalt a fúvóka nem ér hozzá így a rugónak sem kell összenyomódnia "Z home"-nál.