Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

Hogy is volt régen a suliban?

-Jó, jó, de...nem ez volt a kérdés. :)

RJancsi

A kérdést szó szerint értettem, de pl. Ender 3-nál az értelmét nem. [#nemtudom]
Mivel normál esetben a fúvóka sohasem ér az asztalhoz, sem home-olásnál sem nyomtatás közben, nincs sok értelme azt firtatni, hogy mekkora rugó előfeszítése van a szintező csavaroknak. Nem hiszem, hogy bárki olyan nehéz tárgyat nyomtatna amitől összenyomódna bármelyik rugó. A példában azt hoztad fel, "ha kézzel lenyomod az asztal sarkát" (nem szó szerint). Erre írtam, hogy én pl. szintezésnél sem nyomom le még véletlenül sem, az extrudert is szoftveresen mozgatom és nem kézzel. Apropó... Korábban mintha azt írtad volna, hogy a szintező rugókat gumi csövekre cserélted mert az jobban bevált. Akkor most rugó vagy gumi előfeszítésre vagy kíváncsi? [#nyes]

PSoft

IdézAkkor most rugó vagy gumi előfeszítésre vagy kíváncsi?

Valóban, jól emlékszel. [#eljen] Nálam szilikongumi "bakokon" nyugszik az asztal négy sarka.
De ezeket a "bakokat" is tudom keményre és egész lágyra is állítani.

Az egész lágy alatt azt értem, amikor egy dinamikusabb asztalmozgásnál már-már(akár) külön életet is élhet maga az asztallap.
A négy sarokpont szintezés utáni előfeszítése sem lehet tökéletesen egyforma, nálam sem, másnál sem.

De visszatérve a kérdésedre...
Rugó, gumi, más akármi...mindegy.
Csak az előfeszítés nagyságára, vagy keménységére lettem volna kíváncsi.

B.Zoltán

Próbáltam megmérni mekkora erővel nyomja az asztal sarkát a rúgó.
Hát nem egyszerű megmérni, de 1-2 kg között mozdul meg a rúgó nekem.

000000000

Ez nem ilyen egyszerű, mert minél könnyebben lehet lenyomni az asztalt annál könnyebben remeg meg az asztal, és a remegés miatt könnyebben lazulnak a csavarok és annál többször kell beállítani. Én az asztalomat minden nyomtatás előtt, de legalább hetente kellett beállítani amíg könnyen lehetett lenyomni. Kicseréltem a rugókat keményebb fajtára meg új "anyákat" csináltam és azóta nagyon ritkán kell beállítani. Utoljára tavaly szeptemberben vagy októberben kellett, annak ellenére hogy minden nyomtatás után ellenörzöm és mérni szoktam.

PSoft

Köszönöm, hogy foglalkoztál vele.

Én nem mértem, csak elgondolkodtam ezen a rugós asztallap "rögzítési" megoldáson.

000000000

Meg fogom mérni én is. Már rájöttem hogy de kicsit időre kerül. Ma este próbáltam két új között öszenyomni de nagyon nehéz nekem. Szerintem nálam sokkal több mint 1-2 kiló, gondolom 5-6 kilónál is több mert nagyon nehéz.

Szalai György

Egyáltalán miért kell a szintező csavarokra a rugó, ha bajt okoz?
Egy fixcsavaros-kontraanyás, vagy emelőcsavar-leszorítócsavar megoldás nem okozna rezgést és csak egyszer kell jól beállítani. Ha nem kell folyton állítgatni, akkor a szerszám nélküli használhatóság sem lesz fontos. Finommenetekkel precíziós is lehetne. Talán nem is megfizethetetlen és vannak már kitalált, másolható megoldások is.

RJancsi

Mert olcsó és alapvetően bevált megoldás. A hagyományos porlasztók (régi autók, fűnyírók, fűkaszák stb.) alapjárati és/vagy keverék szabályzó csavarjai is rugós biztosításúak. Pedig ott még nagyobb rezgés van. Mágsem használnak kontra anyát. Gondolom azért sem, mert a rugós biztosítású csavar ha kicsit el is fordul a rugó ugyanúgy tartja. De ha a kontra anya lelazul akkor a csavar szabadon tekereghet.

000000000

Igazad van, de rugó nélkül nehezebb és drágább lenne a konstrukció. A CNC asztalomon nincs rugó... [#nyes]

000000000

Idéz"görbék a tálcák"

Akkor vegyél ujjat. Az én tálcám nem görbe, annak ellenére hogy csak 3mm vastag merevített alu. Nem mérten ezredre, de nem lehet görbeséget látni rajta vonalzóval. Szoktam ellenőrizni. Azon kívül 3mm üveg van rajta ami nem ablaküveg, hanem az is 3D nyomtatóra gyártott, egyenes, lapos és egyenletes vastagságú. Azt megmértem mikrométerrel. Szerintem ez jobb megoldás és pontosabb mint a szintezés különböző szenzorral, mert azok nem pontosak és nem jó az ismételhetőségük, pláne nem az induktív fajta amiben az a mozgó rész, meg a hall szenzor érzékelése nagyon bizonytalan. A kapacitív fajta sem annyira jó, de jobb mint az induktív. Az eredménye szerintem csak elfogadható, de nem kitűnő. Jól eldugja a hibákat / gyengeségeket, de szerintem rossz megoldás, mert jobb időt meg pénzt jó beállításra és jó anyagokra költeni.

A csavarokkal én kitűnően be tudom állítani az asztalt, de ha kell beállítani akkor néha egy órába is telik, úgyhogy lustáknak nem jó ez a megoldás, viszont nagyon ritkán kell beállítani, úgyhogy szerintem sok időt spórolok azon az órán. A képen látható hogy van nekem megoldva. Azokat a lötyögő szárnyas anyákat amivel jött már régen kicseréltem a saját tervezett anya tartóra és föntről, egy kézzel állítom be, nyomás nélkül. Mindig úgy kezdem beállítást hogy mind a négy csavart teljesen meghúzom, és csak annyit engedem ki őket amennyit muszáj. A szárnyas anyák soha sem működtek jól és azokkal sokkal nehezebb volt beállítani mert alulról is kellett fogni és könnyen elmozdult vagy az anya vagy a csavar. Így ahogy megoldottam nem könnyen mozdul, akkor sem ha hozzá érek.

Idéz"A Voron Zero 12cm méretű, de 6mm vastag öntött alu tálcájához például tényleg felesleges szenzort használni, mert ilyen kis távolságon egy ilyen masszív cucc nem lesz érzékelhetően görbe. De egy nagyobb, vékonyabb lemez viszont igen."

Ez sem ilyen egyszerű, mert nem a vastagság dönti el a laposságot / merevséget hanem az anyag minősége és gyártási módja. A 6mm vastag lehet sokkal egyenlőtlenebb mint a 3mm vastag. Na meg én nem hiszek ezekben a lebegő megoldású asztalokban amiket csak egy oldalon fogják. Ott még a 6mm alu sokkal több problémát okozhat, még akkor is ha jó minőségű, merev és egyenes / lapos. A három csavaros megoldás jobbnak tűnik első pillantásra, de szerintem nem jobb, csak könnyebb beállítani (elvileg). Viszont könnyebben is okozhat hibát, mivel az első csavar egyedül van "középen", az első sarkokon nincs semmi. Ha a csavar nem pontosak középen van akkor az asztal elbillen, mert a hátsó csavaroknak ott nincs jó hatása.

IdézAmúgy a kínai klón pinda is század milliméter pontos, ennyire pontosan nem tudjuk kézzel tekergetni a csavarokat.

...Ez sem egy fekete / fehér dolog... mert én tudom századmilliméterre beállítani csavarokkal, csak időbe telik, de szerencsére ritkán kell. [#kacsint]

dtb

Nem vagyok otthonos a 3D nyomtatásban, de itt a fórumon többször is, több topicban is hivatkoztak már arra, hogy az üveg az sík. Na ehhez képest keretezett képek üveg részét akartam felmarni csiszolással, olyan 3-4cm-es keretet akartam csinálni, mintha homok-fúvott lenne. Cnc-vel csináltam, és már bánom, hogy nem fényképeztem le azokat a mintázatokat, amiket az üveg szélén körbe menve kaptam csiszoláskor. Az minden volt, csak nem sík. 5 százados fogásokkal volt, ahol 3-4-5 átcsiszolás után tűnt el az egyenetlenség, ami simán 2-3 tized pontatlanságot jelentett annál az üvegnél. Na ennyit a sík üvegről.

000000000

Van ilyen is meg olyan is. Mint az alumínium lap, attól függ milyen a minősége és hogy gyártották. Ablak üveg az nem jó. Sokan azt használják mert az olcsó.

RJancsi

Az Alföld is "sík" pedig a Föld gömbölyű....[#nyes]

PSoft

Idéza Föld gömbölyű...

Ezt...rosszul tudod! :)
A Föld, egy naaagy kerek pogácsa. Ezért sík rajta az Alföld.
Jah, és nem szerencsés a széléig merészkedni, könnyen leeshet róla az ember. [#nyes]