Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Akkóó mééé nem folyik le a szélén az óceán? [#fejvakaras]

VighLajos

A síknak is vannak fokozatai. A mágneses felrakható lap az üveglaphoz képest Himalája...
Az optikai síküveg az sík, kár, hogy 250x250-es méretben többe kerül, mint a nyomtató.
Melegítéskor az üveglap is meggörbül, aki azt mondja, hogy nem, az téved. Kérdés, hogy mennyire görbül meg.
Más:
Most éppen tanácstalan vagyok...A narancssárga filament felválik, a kék gyönyörűen tapad. Ugyanazzal a beállítással, nagy felületű a tárgy. A tutaj sem segített, azt is felemelte. Kis cuccoknál, 4-5 cm átmérőnél nincs gond.
Más a gyártó, mindkettő PLA.
A kék FILANORA, a narancs névtelen, itt vettem a fórumon.
220/80 a hőfok.

PSoft

IdézA síknak is vannak fokozatai.

Sík, síkabb, legsíkabb. [#kacsint]

Használsz valamilyen "tapadást segítő" +anyagot?

PSoft

Mééé folyna le! Az óceán, az nem folyó hogy csak úgy...lefolyjon. [#heureka] [#vigyor]

RJancsi

Eddig a gyári műanyag lapnál az iskolai ragasztó stiftet használtam. Mióta áttértem üveg lapra valami más után kell néznem. Talán valami Tecsó gazdaságos hajlakk? Mert a ragasztó stift úgy odagyógyítja a tárgyat az üveghez, hogy alig lehet lefeszegetni róla. Vagy elég, ha az üveget alaposan lemosom alkohollal?

PSoft

Én is a ragasztó stiftet használom az üveglapra.

Valóban, nálam is előfordul hogy nehezen válik le egy-egy nagyobb felületű nyomat, de nem az a jellemző.
Nagyon ritkán "tisztítom" az üveget.
Egy ilyen szivaccsal szárazon, de már melegen átdörzsölöm a régi felkent ragacsot. Portalanítás(ecset) után egy új, vékony réteg(épp hogy) a stiftből és mehet a következő nyomtatás.

Ha tisztítom, akkor is elég a tiszta víz, gyorsan leoldja a ragacsot.
Ha meleg a víz, hatékonyabb a művelet...
Épp ezért, úgy is szoktam, hogy a felfűtött üvegre permetezem a vizet, egy gyors törlés és mehet az új réteg ragacs.

Mondom ezt úgy, hogy kb. két hónapja be se volt kapcsolva a nyomtatóm, de...igaz. :)

Valahogy ez a nyomigásdi is kezd már nálam lecsengeni, valami más...új dolog kéne.(megint) [#vigyor]

VighLajos

Egyelőre "doppingszerek" nélkül próbálkozom.
:-)
A másik gépnél (Ender CR-3V) próbáltam az akril-lakkot és/vagy a legerősebb hajlakkot üveglapra, de nem volt egyértelmű az eredmény.
Úgy tűnik, hogy tiszta felület, pontos szintezés és eltalált ágy-hőfok többet ér, mint a mindenféle kegyszerek.

000000000

Az én üveg lapom sima. Ezen nem vitatkozunk tovább mert én vagyok itt, te meg nem tudom hol vagy, de nem látod és nem tudod milyen. Hiszed vagy nem, az nekem mindegy.

Én az üveget csak vizes papírral szoktam letörölni minden nyomtatás elött szárazra, és még nem volt tapadás probléma. Csak PLA filamenttel nyomtatok, és a tapasztalatom szerint ha nem tapad akkor a hőmérsékletet kell átállítani, általában melegebbre, de néha hidegebbre. A tapasztalatom szerint ami a dobozra van nyomtatva az nekem soha nem volt jó, mindig új tekercset újra kell próbálni. Fontos hogy az asztal tiszta legyen, nem szabad még újjal sem érinteni törlés után. Amikor a nyomtatás kész, akkor addig várok amíg magától lepattan, kb. 35-37 fokon. Nem használok semmi spaklit meg hasonló dolgokat. Alkohol sem kell, ragasztó sem, csak vizes papírtörlő. De gondolom ez is hihetetlen, de mindegy.

000000000

IdézÚgy tűnik, hogy tiszta felület, pontos szintezés és eltalált ágy-hőfok többet ér, mint a mindenféle kegyszerek

Igen, így van szerintem is. PLA jól tapad ha az üveglap tiszta, szintezve van és jó a hőmérséklet. Semmi lakk meg ragasztó nem kell, csak az hogy az üveg tiszta legyen, semmi por vagy zsír / piszok ne legyen rajta.

d5iybft2j

RJancsi

"Tisztán" már próbáltam (ki próbál poros, zsíros felületre nyomtatni?) de eddig  mindig valami tapadás fokozó kegyszerrel. Ki fogom próbálni ezt az egyszerű letisztítást mert leggyakrabban PLA-val nyomtatok. A sima vízben nem hiszek (elnézést A_Camera), vam itthon Alkonek hígitó (denszesz), az biztos jól zsírtalanít és nyom nélkül elpárolog még szobahőmérsékleten is.

Egyújabbgépépítő

Nekem nem jött be az ALKONEK.
Ha ezzel tisztítom biztosan nem tapad a PLA.
20%-os ecettel szoktam tisztítani, egy kevés kell papírtörlőre  jól átdörzsölöm vele az üveglapot.
Ha így készítem elő az üveglapot mindég jó a tapadás.

RJancsi

Jónak tűnik, csak eléggé "illatos". A nejem hagyományosan ecettel szokta az ablakokat pucolni, olyankor úgy érzem magam mint savanyúság a befőttes üvegben. [#wilting]

Egyújabbgépépítő

Itt csak kis felületen kell használni, keveset.

keri

Nekem 3mm-es ablaküvegem van 200*200-as
A széleinél van csak alátámasztva középen van egy pici légrés. Sokan felhördülnek hogy "hőszigetelés" de valójában elég jól bevált. Gyorsan átmelegszik, és egyenletes a hőeloszlás.
Melegítésre természetesen homorú lesz egy kicsit, illetve a 4 csavarral állítva tudok én is belevinni durva görbületet, de ha kiszintezem akkor pár század alatt van a felület eltérése.
Tökéletesen síkot persze nem tudok, de így már szép lesz a felület.

Ezért is nem költök drága asztalokra, mert értelmetlen. Normálisan beállítva az ablaküveg is jó.