Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Nincs kétségem, a műanyag már csak ilyen.
Nem tudom ismerted-e Leaslei-t. Főleg esztergás topikban volt.
Ő csinált egy ilyen mérést hogy megmunkált egy műanyag alkatrészt, majd rendszeresen megmérte nagy pontossággal.
1-2tized mm méretváltozás napok után is volt rajta, mindkét irányba.

Nyilván a 3D nyomtatott alkatrész sem abszolute pontos ezek miatt. De maga az eljárás miatt eleve 0.1mmnél nagyobb pontosságot nem szabad elvárni ezektől, hiszen a felületi hiba is tud nagyobb lenni.

Viszont én amikor beüzemeltem a nyomtatómat indikátor órával és tolómérővel is bemértem, hogy az elmozdulások pontosak legyenek. Így a végeredmény is pontos amennyire elvárható.

A zsugorodásra meg azt mondom, ha fogsz egy műanyag rudat, lecsavarozod a két végét, megolvasztod a közepét, akkor a kihűlés után nem tud zsugorodni, legfeljebb feszültség lesz benne. Ugyan ez van a 3D nyomtatásnál, hiszen ha egy kockát nyomtatsz, a kocka széleit a fej pozíciója meghatározza. Az anyag nagyon gyorsan kihül, és megdermed, így nem fog összemenni.
Fröccsöntésnél egyszerre hűl ki a darab, ezért tud zsugorodni, viszont cserébe nem lesz olyan sok feszültség benne.
3D nyomtatásnál ez tipikus probléma hogy deformálódik a nyomtatás emiatt. Erre némileg megoldás a fűtött munkatér, ami dermedési pont alatt, de melegen tartja a munkadarabot a nyomtatás alatt, így csökkenti a feszültséget.

cipk5xtny

Hali
Hát valahogy elmászott a beállítás
Pedig nem nyúltam a fw-hez
Csináltam egy "mérést"
Katasztrófális eredménnyel.
Sebesség-szálviszahúzás
Lépés beálitása is rossz.
Inkább majd holnap foglalkozom vele.

NickE

Vettem én is egy Ender 3 V2-t második nyomtatónak. Tetszik a nyomtató, szépen, pontosan nyomtat, de egy bajom van vele, az ún. stringing (szőrösödés) jelenség. Utánanéztem a témának, próbálgattam a retraction beállításokat módosítani, úgy látom, ez elég gyakori jelenség ennél a nyomtatónál.

Nagyon gondolkozom egy direkt extruderre cserén, ami passzol a nyomtatóhoz, nem igényel nagy átalakítást. Szerintetek melyik ajánlott?

RJancsi

Próbáld nagyobbra venni a visszahúzást, pl. 6-8 mm-re. Az talán segít. Én nem vagyok a direkt extruder híve, az Ender 3 eléggé gyenge alu profilból kapta a "hidat", a 3 gumi görgő sem túl korrekt megoldás nagy csavarónyomaték ellen. Ha a bowden helyett az extruder motor tömegét is viselnie kell az nem túl szerencsés különösen nagyobb dinamika esetén. Szerintem.

RJancsi

... esetleg lejjebb vinni a hőmérsékletet, hogy ne legyen annyira "hígfolyós" a szál.

VighLajos

...a műanyagok már csak ilyenek...
Valamikor a 70'-es évek végén esztergáltak egy objektív-fordítógyűrűt danamid/bonamid stb fantázianevű anyagból. Egyik oldal M49x0,75 a másik oldala M42x1 menet A Helios objektívhez kellett.
Meghozta a barátom, tökéletes volt!
Pár hónap múlva kellett volna, de egyik menet sem akart becsavarodni... Gutaütés kerülgetett. Nagyítóval végignézve, a menetek nem sérültek.
Pár hónap múlva kidobás előtti próba: a próba sikerült, mindkét oldal becsavarodott.
Nagyon sok évvel később olvastam, hogy ez a xxxamid nedvszívó, és változtatja a térfogatát...
...hogyrohadtvolnameg...
[#nemtudom][#eplus2]

keri

Magyarul sima nejlon [#vigyor]
Igen, az ilyen.
A mechanikus páratartalom mérőkben nejlon szál nyúlásával mérik a páratartalmat [#nyes]
Ezért én (najó azért mert utálatos esztergálni a nejlont) POM-ból esztergáltam ilyen fordító gyűrűt, nekem működik.

svejk

Azért a poliamid és a polietilén nem ugyan az bár a szóban forgó tulajdonságaik meglehet hasonlóak.

PSoft

IdézA mechanikus páratartalom mérőkben nejlon szál nyúlásával mérik a páratartalmat

Ahahhh...
Akkor már, ez is olyan "mai kori huncutság".

Az "én időmben" még, lószőr nyúlott a nejlon helyén. [#nyes]

PSoft

Ha nem jók a retraction beállításaid, a direkt extruderrel is "szőrözni" fog.
A sebességen és a hosszon kívül, van még egy-két állítási/finomhangolási lehetőség a szeletelőben a visszahúzásra.
Persze a hőfok is lehet, mint már lentebb írták.
Sok tényezős, hosszadalmas beállítás ez a "szőrtelenítés" is, mint ahogy az összes többi is az.
Teszt, vizsgálat, állítás...teszt, vizsgálat, állítás...

TBS-TEAM

Elfogyott az etalon paci  [#rinya] [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]
József

PSoft

Jahhh...

Csak ott hátul, a hasa aljából maradt valami.
De az...dögivel! [#nevetes1]

keri

NickE

Még átgondolom ezt, alszok rá egyet.

Nekem szimpatikusabb a direkt extruder, nem sok tapasztalatom van bowdenessel, az a kevés sem túl pozitív...

PSoft

Ok, nem lebeszélni akarlak...
Építsd át, próbáld ki.