Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

cipk5xtny

Bocs az lemaradt hogy a másik nyomtatóm az bordázott szíjas és ott vettem észre hogy gyakran űt a bordáskerékbés ott bizony látszott a nyomtatáson is. Nagyon nehezen tudtam olyat venni ami a motor tengőre felrakva egyből jó lett...
Ez kicsit bosszant mert csak akkor bukik ki ha már a motoron van és forgatom.

PSoft

IdézAz golyós orsók nem igazán szeretik a hirtelen nagy sebességű irányváltásokat.

Ehhez képest a nagyobb emelkedésűek, egész jól "elmuzsikálnak" pld. egy "villámgyors", nagy dinamikájú  beültetőgépen.

PSoft

Persze én is azt mondom, hogy a 4 mm-es emelkedésű orsó 3D nyomtatónál, max. "Z" orsónak való.

000000000

IdézAz golyós orsók nem igazán szeretik a hirtelen nagy sebességű irányváltásokat.

Az attól függ mit hívsz nagy sebességű irányváltásnak...

Szerintem ezek elég gyorsan mennek és irányt változtatnak... [#kacsint] Gyorsabban nem is akarom mozgatni mert így is sok ezen a kis területen.

PSoft

Több sebből is vérzik az a hsz. csak...nem akarok kötekedni. [#kacsint]

ezsolt74

Egy nagy sebességű 1-2mm-en belüli irányváltást azért megnéznék golyós orsóval,amikor a fej szinte csak remeg.Ezeknek a nagy gépeknek pocsék a gyorsulásuk.

PSoft

Nekem azért, elég gyorsnak/dinamikusnak tűnik az a golyósorsó.
Már már talán, sok is lenne egy 3D nyomtatóhoz.

Virbo

Bakker, ez már a fénynél is gyorsabb. Látszik a fényrobbanás mikor átlépi a fénysebességet... [#wilting]

cipk5xtny

Sziasztok
Hát srácok az x iránnyal nem lessz gond mert tervezek egy új motortarót egy feszítőt és kb kész is.
De az Y kicsit érdekessebb láttam sok megoldást neten. Még nem dőlt el fejben mi lenne az optimális megoldás.
Ez az első hogy szíjal próbálkozok. Kicsit aggódok is. Majd felteszem ide a fejleményeket . Hátja megint időben kibuknak a problémák. Megnéztem a videókat valóban gyors tud lenni egy orsós hajtás de egy ilyet összerakni azért felszorozná a költségvetést.
Én trapézorsót használtam nem golyósat az se mindegy.
Megint köszönöm.

Szalai György

Azért az orsók sem egyformák. Vannak köztük kifejezetten nagy dinamikára tervezettek.
Ahogy a lin kocsik között is.

ezsolt74

Igazad van, ez a golyósorsó már elég gyors.

ezsolt74

Itt is minden csak ár kérdése, mert ez a golyósorsó valószínűleg többe kerül mint egy komolyabb 3D nyomtató.
Mint nemrég Robsy írta valamelyik hozzászólásában, hogy létezik olyan léptetőmotor is, ami dinamikában jobb mint egy szervómotor, sőt fordulatszámban sem marad el tőle, csak azt is sajnos meg kell fizetni.

PSoft

Igen, igazad van.

Nyilván az is igaz, hogy ezek az új orsók/lin sínek egy hobbi gépnél a "megfizethetetlen", vagy nem rentábilis, "sohamegnemtérülő" kategóriába tartoznak.
De...
Aki nem nanométeres pontosságú marót/nyomtatót, stb. akar építeni, annak már elérhetőek ezeknek a bontott, hobbira még tökéletesen alkalmas példányai is.
Ma már döntő többségben nem azért kerülnek ki a termelésből gépek/gépegységek, mert rosszrá hajtották tizen év alatt.
A gyors "fejlődés" egyenes következménye, hogy a termékváltás, új típus bevezetése/gyártása, -vagy akár csak a "null széria" gyártása- stb. automatikusan új, arra a feladatra gyártott célgépet követel.

Az így egyik pillanatról a másikra feleslegessé váló, a gazdának onnantól kezdve csak "nyűg" berendezéseknek/célgépeknek pedig...ismerjük a hobbisták számára örvendetes utóéletét.

Na, ebben tud a hobbista reálisan gondolkodni/ügyesen kalkulálni, ha kis pénzből, a kínai trapézorsónál, meg a golyós lineárnál többre/jobbra vágyik.

Szalai György

Hát, nem tudom hova lesznek a szuperjó cuccok. Bár mind a hobbypiacra kerülne fórumos áron.
Golyóláncos orsót nekem a hobby piacon még nem sikerült találnom. Lin kocsit már igen.

svejk

Szerintem nem csak árkérdés.
Egy valamire való nyomtatóhoz minimum kellene 200 mm hosszú orsó, ez még átm. 6-osban is nagyobb tehetetlenségi nyomatékot mutat mint egy -vagy ugye kettő- pici alu szíjtárcsa.
A linearitása viszont sokkal jobb mint a szíjasnak, épp tegnap panaszkodott ilyemire  egy kolléga.
(anno én is méregettem órával az elmozdulásokat és bizony nem túl fényes az eredmény)