Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

"Nyomaték alatti pozíció átvitelre alkalmatlan."

Miért is? Milyen nyomaték alatt?[#conf]

Szalai György

Megválaszolhatnád a kérdésedet. Tőlem többet tudsz róla.
A torziós terhelés veszélyezteti a pontosságot. Alacsony nyomatékú alkalmazásba való, vagy ami nem igényel nagy torziós merevséget.
Tudom, hogy tudod.

000000000

"A torziós terhelés veszélyezteti a pontosságot. Alacsony nyomatékú alkalmazásba való, vagy ami nem igényel nagy torziós merevséget."

A tévedésed abban van, hogy szerinted kisebb a torziós merevsége. Jól kell méretezni, és legyártani, és utána ugyanolyan jó ilyen szempontból, mint egy másik konstrukció.

Így aztán ha nem haragszol, a téveszmédeet nem szeretném tudni, és érteni, nekem csak a valóság, a tény a fontos.

PSoft

Hááát...így jártál! :(

Jobb lett volna ha ma reggel csak...locsolóverseket írogatsz a semlegesbe. [#nyes]

PSoft

IdézJól kell méretezni, és legyártani, és utána ugyanolyan jó ilyen szempontból, mint egy másik konstrukció.

Te, mindent tudsz! [#eljen]
Ezt unalmadban, megírhatnád anyanyelvén a kínainak. [#nyes]

TBS-TEAM

Adatok 3 és 6 bekezdéses tengelykapcsoló átvihető nyomatékok.

[#integet2]

József

keri

Inkább a szögeltérés a problémás, ha megnézed, a nyomaték még elég is.
Ennek ellenére működnek a kínai nyomtatókban ezek a spirál kuplungok, de én akkor sem szeretem, ahogy a műanyag görgős alu profilos megvezetést sem, de ez legyen az én személyes problémám [#vigyor]

Én PLA-ból nyomtattam egy tengelytoldást. Szépen rászorul a motor tengelyre, és az orsóra is, annyi hajlítási rugalmassága ennek is van, ami ide szükséges, minden más erőre meg elég merev, illetve csapágyas megvezetést is tettem, az jótékonyan hatott a felület minőségére.
Tengelyirányú támasztást nem láttam szükségesnek, mert csak a Z tengelyen van és a motor csapágyai megoldják ezt.

Szalai György

Megint tanultam. Az sosem volt baj. Köszönöm.

PSoft

A kérdéses kuplung, egy -még a dobozában levő- originál kínai GEEETech I3 gépen.
Kíváncsiságból, levettem az egyik kuplungot és...mértem egyet.(illetve kettőt) :)

cipk5xtny

Sziasztok
Bocsánat hogy nem személyserint válaszolok.
Úgy gondolom egyenlőre beleragysztom a csapágyba az orsót. Később ha öszzekötöm a két orsót akkor meglátom hogyan tovább.
Az asztalt úgy gondoltam felosztani hogy spirálissan kéne a nyákba bemarni a belemarni kiszámolni/mérni/ 12 voltra a távolságot és felosztani az eredménynek megfelelően egyenlő részre.Ez csak elmélet mert ugye számit az ottmaradt vezető szélessége és vastagsága,akkor nem beszélve arról hogy minden mezőhöz külön höérzékelő kellene. Azért nem olyan egyszerű a dolog lehet a végén olyan áramokat kérne az asztal hogy jujj. Meghát a termisztorok figyelése más ha 12v-os mezőkre osztom és utána párhuzamosan kötöm. Vagy szépen sorba kapcsolgatom és a feszültséget duplázom. De ez csak elmélet mert nem fér bele a marógépembe egy ekkora nyák.

A másik ami itt említésre került hogy nem lessz sík a felületem ,csak tipp hogy a hőtágulásra utalt a forumtárs. Jót mondott ha ezt a lemezt fixállom tuti megpuposodik. Szóval ezt egyenlőre elendedem nagyon problémásnak tűnik.

A kövi hát egy ramps 1.4 et szeretnék használni egy mega2560-nal és tippem sincs hogy itt mi a maximális léptetési sebesség így nem tudom kiszamolni a maximális sebességet. Az az igazság hogy így hogy az orsóm 4 mm-es emelkedéssel bír nem tudom milyen mikrosteppet lőjek be.
Ez is a jövő zenéje. Annyira nem vagyok penge hogy teljessen átlássam előre a-tól z-ig .[#nemtudom]
Köszönöm a sok segítséget.
Mikor jönnek a gyerekbetegségei tutira írok még.

Szalai György

Hátha még nem késő.

PSoft

Sose késő! [#kacsint]

000000000

"az orsóm 4 mm-es emelkedéssel bír"

[#felkialtas]  Ez nagy baj, kicsi lesz a maximális elérhető sebességed. Így kár bármit is tovább csinálnod, sajnos elvi hibás a konstrukciód.
Ezért azt tanácsolnám, hagyd abba az egészet, és alakítsad át az X, Y hajtásaidat Nema 23-as 1 Nm körüli léptetőmotorral megvalósított fogazott szíjas hajtásra, ahol egy motor fordulatra ~40 mm legyen az elmozdulás.

ezsolt74

Robsy-nak igaza van, ez a 4mm-es emelkedés marógéphez jó, de 3d nyomtatóhoz nagyon kevés, többszörös nyomtatási idővel kalkulálhatsz, a szíjas megoldással szemben, ha ezzel építed. Vedd figyelembe, hogy nem a sima nyomtatáshoz kell a nagy sebesség, hanem a kitöltéshez, és a fej utaztatásához. Az golyós orsók nem igazán szeretik a hirtelen nagy sebességű irányváltásokat. A NEMA23-as motor sem ideális a 3D nyomtatáshoz, mert nem elég nagy a dinamikája, egyszerűen túl nehéz, persze egy nagy méretű 3d nyomtatóhoz már kellhet egy NEMA23 de még egy 500x500 nyomtatási méretnél is a NEMA17-et használják.

cipk5xtny

Tegnap mikor olvasgattam a tanácsokat akkor kezdem magam meggyőzni...
Erre jutottam én is hogy átalakítom van is otthon szinte minden hozzá.
Újra kell tervezzem a rögzítőket motorbakokat stb. De legalább nem fog másfél órán át nyomtatni egy olyan tárgat amit harminc perc alatt is ki lehet nyomni.
17es motorjaim vannak azzal kezdek és ha nem elég akkor majd váltok 23-ra.
Igy is sok idő lessz mire mwgint kinyomtatok mindent. Meg mire újra megtervezem..
Viszont az orsók jók lesznek az asztalt emelni..
Köszi a sok segítséget nektek.