Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

cy3rt06r

Majdnem elhittem ,hogy ilyen sokféle  filamented van.

PSoft

Ha csak azon múlna, szinte mindegyiket tudnám nyomtatni. :)
Talán,a kék okozna vakaródzást. [#nemtudom]

2nbj3n5m

Annó igazi szerszámkészitő bravur volt ezek fröcsszerszám elkészitése.
Janko

KoLa

Te milyen anyagból készítetted a fröccsszerszámokat hozzá?

PSoft

Na ugye...mit mondtam! [#awink] [#puszis]

000000000

Ilyet használ e valaki itt?
Személyes tapasztalat érdekelne![#rolleyes]

000000000

Lépcsös bolygó

xmkwac9

Nekem akkor volt ilyen trutymós műanyagcsöpögés, amikor a fúvóka nem a toroknak volt feszítve, hanem az alu blokkra.
Úgy szoktam ráhúzni a fúvókát, hogy legyen rés a fúvóka és az alu blokk között és akkor biztos, hogy a torokra szorul rá. Másrészt üzemi hőmérsékleten szoktam megszorítani a fúvókát.

keri

A kattogás a dugulástól van.

Teflon cső szokott tönkremenni, vagy rossz paraméterekkel nyomtattál és visszaolvadt az anyag, amitől belekötött.

Lehet kapni méterre ilyen csövet magyarországon is.
Fej kialakításodat nem ismerem, de általában nincs túlkomplikálva. Van olyan ahol a fúvókába belemegy a cső, de akkor az a fúvókában van kialakítva.
Inkább csak a fúvókáig megy, és úgy van elvágva, hogy picit összenyomódjon 1-2tized mm-et, hogy ne lötyögjön. Persze lehet kúposra vágni. Én is így szoktam.

A fekete trutyi azt jelenti hogy nem tekerted be rendesen a fúvókát, és szivárog az anyag a menetnél.
Én úgy szoktam, hogy kézzel betekerem a fúvókát, kicsit visszább tekerem, rátekerem a hőtörő csőre ütközésik, majd a blokkot megfogva ráhúzom a fúvókát.
Így a cső és fúvóka kellően összefeszül.
A hőtörő cső gyenge, ne azt húzd meg mert eltörik.

Ha 4mm a teflon külső átmérője az nem a legjobb fej.
3mm külső 2mm belső átmérőjű csővel jobb, de ahhoz a hűtőblokknak és a hőtörő csőnek is olyannak kell lennie.

keri

Ja igen, az üzemi hőmérsékleten meghúzás az valóban fontos, én kifelejtettem a leírásból [#eljen]

PSoft

Miért jobb a 3-as teflon cső, mint a 4-es?

keri

Ugye a műanyag elég jó hőszigetelő.
Tehát olyan helyen ahol a hőátadás a cél, jobb a vékonyabb falu cső.

morvfer7

nem értem.
ameddig a tefloncső megy, addig nem cél a hőátadás.
utána igen, de a csőben még nem.

a6jjmdek4

Köszönöm.

Megpróbálom a leírt módszereddel újra szétszedni, összerakni, kitakarítani.

Köszi még 1x.

keri

Lehet hogy nem tévedsz, de ugye van több féle fej kialakítás.

A hőtörő cső ugye az a vékonyítása  hűtőborda, és a fűtőblokk között.
Feltette hűteni kell az anyagot, hogy ami visszafolyik lehető legrövidebb távon megdermedjen. Alatta pedig melegíteni kell.

Itt a fórumon legnépszerűbb kialakítás amikor a vékony teflon cső egészen a réz fúvókáig lemegy, mert a teflon tapadás mentessége azért hasznos, de hogy ne rontsa a hőkülönbséget annyira, vékony falút szoktunk használni.
4mm-es csak a hűtőborda tetejéig megy.

Létezik olyan is, aminél a 4mm-es cső  megy végig a fúvókáig, de ezzel nem olyan jók a tapasztalatok.
Illetve a csupa fém konstrukciók, ahol nincs teflon cső a hőtörő csőben, sem kedveltek itt, mert könnyen beleköt az anyag. Ugye főleg PLA esetén, más anyaghoz, főleg magas hőmérséklet igényű anyagokhoz a csupa fémet szokták ajánlani, de én nem próbáltam, illetve amikor igen, akkor mindig csak a baj volt vele. (persze ez lehet a tapasztalatlanságom okán is)

A legújabb divat egyébként a bi-metál hőtörő cső.
Valami extrém vékonyfalú titán csövön megy a filament, és vörösréz csavarzat van rásajtolva.
Ezzel a kialakítással kimaxolták a hűtés/fűtés kontrasztot, és elvileg a titáncső is tapadásmentes.