Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

kijy8hc3f

Minden kedves fórumtársnak köszönöm a segítséget.

Jenő

000000000

Gembird Filament PETG vagy PLA használt itt valaki? Minőségi tapasztalat érdekelne![#vigyor]

RJancsi

Én csak Gembird-et használok. "Sima" PLA-t nem, csak PLA+ (plusz) -t. Eddig csak a pirosnál fordult elő, hogy pár méter 1,6 mm volt az 1,75 mm helyett. Illetve a sárga (amit kb. másfél éve vettem kicsit megszívta magát párával mert elkezdett törni. Nyomtatás közben semmi problémát nem okoz, de amikor befűzésnél benyomom a hotend-be ha kicsit "bicsaklik" azonnal elpattan. Lehet, hogy kiszárítással lehetne javítani rajta de eddig nem próbáltam.

PETG-ből is a Gembirdet használom, azzal nincs semmi bajom.

Mindkettőnél hinni lehet a gyártó által javasolt hőmérsékleteknek. A tartomány "közepét" szoktam megcélozni, az első rétegnél 10°C-al melegebben kezdek. Az asztalfűtést végig bekapcsolva hagyom és nem változtatok rajta nyomtatás közben.

000000000

kinai Pla csak befűzve ha ugy marad kikacsolás után nekem is eltörik nyomi közben nem érdekes...
Most jött el vennék szál anyagot de a petg gondolkodok erősen a viz taszítási jellemzők miat pla őszintén elegem lett pára nyavaja görcsöléssel!
van még 2 tipus ezekről sincs sok infó minőségről Filanora ,Filatech magyar gyártja...

RJancsi

Kíváncsiságból tavaly február környékén nyomtattam egy "könyököt" a kerti tavunk szökőkút szivattyújához. Gembird PLA+ 200/60°C. Ősszel kivettem a szivattyút de azon kívül, hogy az eredetileg élénk zöld szinte teljesen kifakult az égvilágon semmi korróziót nem látok rajta. Februártól november végéig végig víz alatt volt kb. 20 cm mélyen úgyhogy némi UV sugárzás is érhette.

Virbo

Én a zöld PLA+-al kezdtem a pályafutásom nemrég.
Ez a spulni pár helyen durván keresztbecsévélt, átmérője 5 századot ingadozik (tehát a megadottat). De nagyon pattog, serceg nyomtatás közben. 200 és 215 fok között bárhol használom. [#vigyor]

Most épp a 3dee visszamaradt akciós csomagal ismerkedek, ami színeket kaptam az arany és áttetsző piros nagyon kellemes anyag. Nem törik, nem vizes, és 2 század az ingadozás az átmérőben. Jól nyomtatható.

000000000

Ez a kinai amiböl nyomtatam idö után be repedezik min a jég 2..3 hét után ha kisebb feszültség is tartósan éri észbontó hogy ennyire különbség több gyártónál ![#csodalk]

000000000

Melyik gyártótól Gembird?

kiralyc

Szerintem kimaxoltam az ender 3 am nyomtatási területét :)
29cm hosszú mindkét munkadarab.. kicsit kellett trükközni a cura -val, mert alapból egy egy cm es sávont lent és fent  lefogna a nyomtatási területből (gondolom a csipeszek miatt) , de mivel mágneses lapot használok így ki tudom használni a teljes területet, meg kellett a cura nak magyaráznom, hogy az én enderemen bizony nincs machine_disallowed_areas...
aztán a nagy munkadarabnak köszönhetően rájöttem hogy az y végállás kapcsoló vagy 4,5 mm el a lap előttre van állítva... ezen még majd dolgoznom kell... több mint egy évet fel sem tűnt, mert a szélére sosem nyomtattam még...

RJancsi

Virbo

A zöld igen, a másik kettőt nem tudom. :)

Virbo

Szerintem azért van ott az Y végállás, hogy ha "nullásra" szintezel a meleg fúvóka ne csessze szét az asztalod hómoláskor.

000000000

köszi az infokat!

000000000

köszi az infokat!

2vkx6unz

Inkább azért van oda elhelyezve, hogy hibás asztalszintezés miatt ne tegyen kárt az asztalban. Normál esetben az asztal nem kerül egy rétegvastagságnál közelebb a fejhez pontosabban az első réteg vastagságánál közelebb. Eddig még  nem láttam olyan 3D nyomtatóra készült G kódot amiben Z0 szerepelt volna.
A home pozíció felvétele általában egy  megadott sorrend szerint történik és a Z szokott az utolsó lenni, hogy a fej már biztonságos pozícióban legyen. Ultimaker és klónjai  esetében ez x, y és z irányban is több centire van az asztaltól.