Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

kijy8hc3f

A megmagyarázhatatlan történések  következő lépéseként egyszercsak, kb. 10 dik feltelepitési kisérletre sikerült rendesen felrakni, a programot.
Most akkor ujra át tnulom a hsználatot az oktató videobol, aztán elkezdem az eszterga szánra tervezett kosz lehuzókat megtervezni és majd 3D ben kinyomtatni.
Remélem a PLA olajálló.

Jenő

Virbo

Érdekes, az esetek 99%-ban meleg szintezést csinálnak.

Nálam is probléma hogy a legeső rétegnél szerintem túl magas a fej, mintha a Z0+ rétegvastagság lenne, megtetézve a középen homorú üveggel.
Ma az összes hajam kihullott mert nem tapadt le normálisan egy PLA szín. Hiába állítom a kezdő flowt valahogy nem akarja "bepaszírozni" az asztalba (másik filamentet sem, de ez nem is tapad még annyira sem mint a többi)... [#nemtudom]
Ender 3 pro-ról van szó.

szf

Csináld úgy, hogy akármit nyomtatsz elindítod csinálsz vele 2 skirt . Lassan nyomtass és állítsd be az asztalt menetközben addig amig szép egyenletesen lapos lesz a réteg. Figyelj arra, hogy a két vonalka összeérjen összetapadjon.
Megállítod és vedd fel fel kézzel a nullát, ne automatán hanem kézzel a menüből állj vissza kezdő magasságra. Nézd meg így mekkora hézag lesz asztal és a fej között. Óvatosan nehogy karistolja asztalt a nozzle. Ha gondolod holnap beszélhetünk telefonon.

Virbo

Ööö, nemrég szivatom magam ilyesmivel, nem biztos hogy értem mit írsz. [#vigyor]

A skirt még megy, ez minden tárgyhoz be van állítva a szeletelőben (Prusa slicer) jelenleg. Ilyet lehet csak magában nyomni?

Az asztalt nem igazán tudom menetközben szintezni, ha lassan is nyomtat csak mozog, a négy sarkát kellene ilyenkor állítani... [#rolleyes]

A nullát hogy vegyem fel kézzel?

Volt olyan szintezésem is próbából hogy az asztallaphoz pont hozzáért a négy sarkán. A jelenség ugyan ez volt, az első réteg inkább kukac volt mint lapított kukac...

Jelenleg ez az első réteg, "húzós papírlapos" meleg szintezés, 120-as flow, 0.2-es rétegmagasság.

2vkx6unz

Írjál már egy egyszerű G kódot ami mondjuk Z0,5 maasságba küldi a fejet aztán mérd meg hol van ha nem 0,5mm akkor állítsd mechanikusan az asztalt ekkora magasságra. ellenőrizd ezt a magasságot legalább a szintezőcsavarok környezetében 1-1 ponton és állítsd be ha szükséges. Nem akkora feladat ez.
Ha Z0+ rétegvastagság lenne akkor pont jó lenne. Az a bajod, hogy a Z0 nem 0 hanem annyi amekkora hézagot hagysz a fej és az asztal között. Te magad okozod a hibát a helytelen mechanikai beállítással.

Az nem megoldás, hogy az anyag mennyiséget növeled.

szf

Írj egy telszámot és időpontot privátba holnap felhívlak

2vkx6unz

Jól van beállítva a Z mozgás? Nem lehet, hogy nem megfelelő az egy mm mozgáshoz a lépés távolság? Esetleg a Z végálláskapcsoló jó működik a visszaállás pontos?

Én egyszer beállítom az asztalt és utána nem kell hozzányúlni míg nem cserélek valamit a gépen aminek az asztalra van hatása (orsó, motor, üveglap végállás kapcsoló vagy motor, firmware beállítások)
Mekkora teknő van a tárgyasztalban, hogy a szélén hozzáér de a közepén már nem tud letapadni azaz több mint 0,2mm?

Virbo

Sajnos G kódot nem tudok írni, de menüből el tudom küldeni adott magasságokba. Így már értem amit  írtok.

A Z mozgást mértem mérőórával más probléma kapcsán, az első pár rétegnél kevesebbet emel(t) mint kellene de kb az 5. rétegnél helyrejött. Azóta be lett állitva a mechanika, rá fogok mérni ismét.

keri

Mindenki tud G kódot írni, csak egy szöveg szerkesztő kell hozzá, meg szándék. Én pl. a notepad-al szoktam.

Baromi egyszerű, mert ember számára is értelmezhető.
G1 a munkasebesség, G0 az üresjárati mozgás. A jelölés után XYZ koordináták vannak mm-ben.
Vannak speciális kódok, pl a koordináta számláló nullázására, de ezeket én is kinézem táblázatból. Ez minimálisa eltérhet más FW esetén, de azt is meg lehet találni a neten.
https://marlinfw.org/meta/gcode/

keri

Pl. az a kód ami elküldi 0.5mm magasságban valahogy így néz ki

G28 (auto home, ez kell ahhoz hogy kalibrálja magát hol jár)
G1 Z0.5 (ezzel beállítod a 0.5mm magasságot)

vagy esetleg ezt is mondhatod

G1 X100 Y100 Y0.5 (ezzel kb. középre viszi a fejet)

2vkx6unz

Majdnem jó de,

A mozgást a Home művelet után én inkább így csinálnám:
G1 Z0,5
G1 X100 Y100

mert ha valamiért nem jó a szintezés akkor beleszánthat az asztalba.

Ha még óvatosabb lennék akkor mondjuk előszöz Z5- re küldeném és ha ez jó akkor onnan vissza Z0,5-re. És lehet utána ellenőrizni a magasságokat.

B.Zoltán

Egy kis OFF

Kipróbáltam a PrusaSlicer-nek a Variable Layer Height, vagyis változó rétegvastagság lehetőségeit.
Tetszik ez a funkció. Egérrel bárhol be lehet sűríteni a nyomtatandó tárgyon a rétegvastagságot, ahol részletesebb kidolgozásra van szükség. Lehet állítani az átmenetét is, hogy fokozatosan sűrűsödjön.

Én egy nyomógombnak a fél mm-es homorúságát, ami 3 lépcsőből állt volna 0.2-es rétegnél, azt sűrítettem be többszörösére vele, és így egész használható lett a görbület. Így mégse kellett 3-4x annyi ideig nyomtatni az egészet.

A Youtube videón részletesen megmutatja az illető:

pa0n9mw

Üdv
Kipróbáltam az ajálott módon beállitani az asztalmagasságot és egész jó lett a dolog.
Most már alapmenyiség extrudálásnál is szápen összefügőő szoknyát és falat nyomtat az első rétegben is.
Köszi a tanácsokat.

keri

Miért lenne Off?
 Amúgy a Cura is tudja, elég jól beállítható, csak annak az a baja hogy kézzel nem lehet megadni, így olyan helyen is besűríti ahol nem feltétlenül kéne.
Nem túl komplex tárgyaknál szoktam használni aminek domború a teteje. Ott jön ki az előnye ennek.

PSoft

IdézKipróbáltam az ajánlott módon beállítani az asztalmagasságot...

No jó, de a sok "ajánlott mód" közül...melyik is lett a nyerő?