Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Tudja az automatát ez is. Lehet, hogy érdemes nekem is automatán kezdeni, és kézzel kitörölni a fölöslegesnek vélt részeket.
Így ahogy mondod, fogom használni a legömbölyített tárgyak esetén, sokkal szebbé teszi, és időben alig több.

pa0n9mw

Üdv
Ja hát a sanyi nicknevű kollega mutatott rá hogy nem jól állitom be  a a Z0-t.
Eddig úgy csináltam hogy az a Z0 amikor a végélláskapcsoló leállitja.
Ekkor állitottam be mondjuk 1 tizedet a fej és asztal között.
Ezzel az volt a baj, hogy erről a marlin nem tudott, tk. amikor az első réteg nyomtatását 1 tizedre állitottam akkor ugyan 1 tizedet emlet a fejen de a valós távolság már 2 tized volt.
A Prusában ezt 200% os túlextrudálással kompenzáltam az első rétegben amig azzakl szeleteltem jó is volt, de a Cura csak 150 engedte és utánna besárgult a mező.
Mostani módszer az, hogy amikor Z0 megállitja a végálláskapcsoló a menüből feljebb viszem 1 tizeddel a fejet és úgy állitok be 1 tized távolságot a fej és az asztal között.

Ekkor a Z0 valójában nulla távolságot jelent és innen kezdi az első réteget a beállitott szeletelési magassággal.
Igy már se kunkorodás se rések nincsenek a szoknyán amint a kép is mutatta

B.Zoltán

A prusában megadhatod a extrudált szélességet mm-ben illetve %-ban is.
Ha beírod az első rétegnél, hogy 200% az a 0,2mm első rétegnél 0,4mm "vonal" szélességet , ha a 120% akkor 0,24mm szélességet jelent.

Ilyenkor jó sűrűn lesznek a vonalak, talán jobban is tapad.
Ez nem azt jelenti amit írsz, hogy a 200% dupla mennyiséget nyom az asztalra, mint a Curában az első réteg flow %.

Én ezzel sokat szórakoztam, megnézheted a színes kirajzolásokban a szélesség adatoknál is, és a továbbított mennyiségekben (flow) is, de vizuálisan is jól látható a különböző sűrűség.

Eddig még nem találtam az első réteg mennyiségére (flow%) állítási lehetőséget.
A fiam írt egy Gkód-ot, amivel tudok játszani ha akarok.
Ha az asztal jól van beállítva üvegnél nincs rá szűkség.
A ragyás műanyag fóliáknál, mintha többet kellene nyomatni, ha szép egyenletesen érdes felületet szeretnék, és nem akarok beleszántani a felületébe.

B.Zoltán

Kiegészítésként írom, hogy az öreg Curát ismerem csak.

keri

Pedig van a CURA-ban az első rétegre is flow érték.
Ami ahogy mondtad, nem azonos a kezdő réteg vonalszélességével.
Az nekem is 200%-on van de dupla akkora távolságogra is hagyja. A flow-t meg 102%-ra toltam fel. Ez azért jó mert nagy nyomással paszírozza rá, és jobb lesz a tapadás mintha simán 0.4mm vonalszélességgel nyomtatnám, hiszen oldal irányba is szét kell sajtolnia a fej alatt, ugyan akkor nem lesz szükségtelenül sok az anyag.

keri

Nem emlékszem ez mikor jelent meg, de elég régi CURA lehet ha nincs benne neked [#vigyor]

NickE

Tegnap facebookon nézegettem egy angol 3D nyomtatós csoportot és volt benne egy kérdés, hogy ki milyen nyomtatót használ, erre kb. 10-ből 8-an Ender 3 Pro vagy Ender 5 pro-t írtak, maradék 20% Prusa és egyebek.

Miért akkora nagy durranás ez az ender, hogy mindenki azt veszi? Azt látom, hogy kedvező az ára, ezen túl van valami komoly előnye?

morvfer7

A kedvező ár elég komoly érv.
Amúgy is mindenből a kedvező áru a tömegcucc, ezért nem rohangálnak tömegével az utakon Ferrarik, vagy Lambók.

somma

Gondolom többekben felvetődött milyen nyomtatási módszerrel (UV gyanta vs. olvadó szál) készített alkatrész jobb, erősebb stb ?
Ez a fickó kipróbálta:Összevetés
Remélem hobbysta szemmel nézitek Ti is, kéretik a "mérnöki megjegyzések" mellőzését.[#kacsint]

somma

Bocsi, az előző linket elkevertem, az az azonos alapanyag, de a ferde vagy egyenes  nyomtatás összehasonlítása.

Ime itt a helyes link: PLA VS RESIN

NickE

Ez igaz, de ma már millió féle nyomtató van olcsó kategóriában is. Csak van valami egyéb oka is annak, hogy ennyire népszerű. Esetleg jó és olcsó?

morvfer7

Azok, akik megveszik a nyomtatót, kb 10% vagy még kevesebb, akik használják is.
Ha nem használod, csak épp néha bekapcsolod, éves szinten elnyomtatsz 1-2 kg filamentet, akkor nem is lenne értelme drágábbat venni.
Olyan ez is, mint a K40 laser, nagyon soknak van, van aki szereti, van aki köpköd rá.
Azok, akik használják, megértik, hogy az olcsóságnak vannak hátrányai, azok akik köpködnek, soha nem volt nekik csak valahol valakinél látták.
Szóval fenntartom, hogy azért népszerű valami, mert kedvező az ára, ez hozza magával, hogy soknak van, ez hozza a tapasztalatokat, tudnak egymásnak segíteni a felhasználók, stb...

pa0n9mw

Üdv
Sokat használtam a Prusát de gondom akadt vele a laptop váltás során és ráuntam a kinlódásra.
Kihagyott részeket meg ilyesmi, kisérleteztem a visszahúzás menyiségével, sebességével a visszatolás sebességével a kinyomott + mennyiség változtatásával de mindig voltak kissebb nagyobb anyaghiányok a nyomtatásban.
A Cura most szépen nyomtat és megoldodott a kevés esztrudálási gondom is.

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum.

Sewgittséget szeretnék kérni, mivel a Freecad programom folyamatosan szivat.
A bemásolt két rajzot kellene g kocba áttranszformálni, de egyszerűen  képtelen vagyok a freecad programot rendesen feltelepiteni.
Valamelyik nap látszolag rendesen feltelepült, majd a munka során egyszercsak ujra kiakadt és ujfent asemmit nem tudok ele csinálni. Elképzelhető, hogy valami ütközés van  más esetleg régebben törlt program fennmaradt töredékeivel, de most ujraformázni a teljes rendszert egyszerűen képtelen vagyok.
HA valki  megcsinálná nekem , hogy 3 D ben ki tudjam nyomtatni - megköszönném.

Jenő