Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Jozs

Köszi szépen a válaszokat. Egyelőre az Anycubic felé hajlok. Még az a kérdés merült fel bennem, hogy a nyomtatásnál mennyire szabadulnak fel káros anyagok. Nem valami jól szellőzik a helyiség amiben használnám.

B.Zoltán

RJancsi

PLA-nál és PETG-nél szinte semmi (teljesen szagtalanok), ABS-nél nem árt a szellőzés. De én nem is erőltetem az ABS-t, eléggé háklis a másik kettőhöz képest.

keri

Ahogy RJancsi mondja.

PLA-nak van egy minimális szaga, főleg ha magasabb hőmérsékleten nyomtatod, de természetes polimer (tejsav), nem káros.
ABS gőzei rákkelőek.

ebalint

[#eljen]

Jól néz ki! / ez is

Dakota25

Ebbe belekötnék kicsit, csak a pontosság kedvéért.
Az átlagos gyakorlatban nincs olyan, hogy tiszta politejsav (vagy bármi más). Nem a bázispolimer a problémás, hanem a segéd-, és adalékanyagok (stbilizáló, rugalmasító, uv-védő, stb...stb), amik jelentős részét teszik ki a technikai műanyag-kompozícióknak.
Ezzel együtt sem olyan rettentő a helyzet, nyilván nem kell kimenekülni a nyomtatós helyiségből, de azért érdemes törekedni a minél alacsonyabb expozícióra hosszútávon.

keri

kiralyc

Nekem is ender 3 am van. Szeretem is, jó kis gép...
De ha most kéne venni én egy BIQU B1 eset vennék.
itt egy videó az összehasonlításról:

Amúgy a biqu nagy előnye, hogy SKR V1.4 es alappal megy... alapból adnak hozzá filament szenzort és a lap miatt könnyen bővíthető dual Z -s re meg akár 2 extruderesre alaplap csere nélkül (ezt enderrel nem tudod megtenni sajna).
Alap hozzá a mágneses lap ami enderéknél csak a pro kicsit drágább verzióban van...
Szóval kicsit több csak a BIQU, de én ha most vennék azt venném mert több benne a lehetőség (ahogy nézem magyar boltokban kb egy árban van az Anycube al)

kiralyc

Ezer köszi... körbenézek akkor gyümölcsaszaló témában  :)

RJancsi

Sziasztok! Az adok-kapokban épp most van egy eladó (Ender 3-hoz vett) touch-szenzor. [#t19p133564#]
Biztos jó dolog, de arra gondoltam, mi van akkor, ha a gyári "Z" mikrokapcsolót (nyilván némi huzal betoldásával) felszerelem az extruderre (előlről nézve a hotend mögé). Ha sikerül eltalálni a magasságát (vagy állíthatóra kell kialakítani), akkor bármilyen vastag fóliát, üveget, lemezt rakok az asztalra, a home-olásnál jó helyre kerül a "Z" magasság. Teljesen elvetemült ötlet?

RJancsi

... Már el is vetettem az ötletet. [#falbav] A mikrokapcsoló lelógó nyelve mindig beleakadna az épp nyomtatott tárgyba.

RJancsi

... de aki látott már ilyet elmondhatná, hogyan működik!
Nyilván az a cél, hogy a fúvóka és az asztall közti távolságot ismerjem. A szenzor "tűje" nyilván lejjebb lóg mint a fúvóka, különben a fúvóka előbb érné el az asztalt. De ha lejjebb van a tű, akkor nyomtatás közben miért nem akad be a tárgyba? [#fejvakaras]

RJancsi

Erre gondolok:

xsugix

Chris csatornáján itt megnézheted, valahol 14:00 környékén látzsik, hogy hogyan működik. [#kacsint]

somma

Én használom, nagyon kényelmes. Pont azért tettem fel a nyomtatómra, mert a fűtött lapra  + üveglapot tettem, és a géphez kapott kék proxi szenzor azt nem érzékelte.
Tehát a BL-touch: alaphelyzetben egy belső kis elektromágnes felhúzza a tapintó tüskét. (ezért nem ütközik a nyomtatás közben a tárgyba.
A munka megkezdésekor vagy asztal szintezésekor a Z-t felemeli bemérés start pozícióba, majd az icurka-picurka szolenoid leengedi a tapintó tüskét. Lassan közelíti a Z-t az asztal felé, és mikor a tüske felnyomódik néhány milimétert, a belül lévő hall szenzor jelet ad, itt az asztal zéró.
Ezt mégegyszer megismétli, és vgezetül felrántja a tüsit nyomtatási pozícióba.
röviden ennyi.