Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Én inkább Németországból szeretek vásárolni mert onnan ide (Svédországba) 1-2 nap alatt minden megjön, Angliából mindig 3-5 napba telt. Csehországot meg Lengyelországot kerülöm mert azok már többször próbáltak becsapni és többször kellet velük sokáig veszekedni mire a pénzemet visszaadták. Németországiak meg Angliaiak legalább megbízhatók.

cy3rt06r

Akkor én is művész vagyok vagy mi ?

keri

Ha elég jól csinálod akkor igen.
De erről inkább a párodat kérdezd [#rolleyes]

kaqkk007

Az átlag férfi 70 másodpercenként gondol a szex re, (70 másodpercig)

Virbo

Khmm, helló, újra itt vagyok.... [#vigyor][#zavart2]

Mi a fenét lehet az alábbiakkal kezdeni?
A jelenség: extrudáláskor random kattan egyet (sokszor egymás után nem sokkal) léptető, a fejen látni hogy visszaforog pár fokot. Extrudálás közben csinálja, mikor hajtani kellene, nem "üresjáratkor" azaz mikor tartóáramon van a motor. Jellemzően hosszabb úton csinálja, de van amikor egészen kicsi extrudálási hosszon. Random Z magasságban, tehát nem tudom kötni az első réteghez.

Amiket találtam tippeket végignéztem:
-cseréltem fúvókát (próbáltam kipucolni a hotendben maradt anyagot a teflon csővel),
- megnéztem, laza filamentel is kattog,
- hőfokot próbáltam 200-205-215 nem segített. Próbáltam mérni a hőfokot külső hőmérővel, 1-2mm-nyit tudom bedugni a szenzorom a termisztor mellé, ott kb 10 fokkal hűvösebb van mint amit mutat, de tapasztalatom szerint kijjebb hűvösebb lehet a mérendő tárgy.
- Táp kimenetre rámértem, a fűtésekkel és mozgásokkal 24,01V stabilnak tűnik.
- Motor csatit megnéztem (jelenleg még csak a motornál), kábelét rángatva nem történt semmi.
- Asztalt szinteztem: úgy hogy alapesetben éppen csak hozzáér az üveghez (aminek kb tizedes gödre van középen) a mérési pontokon. Úgy is hogy 1 papírlapnyi hézag maradt, de ekkor valahogy az első réteg kukacosodik, nem lapul.... Ugyanúgy kattog.
- Felmerült bennem hogy nem-e kevés a motor áram, ezt nem tudom lehet-e állítani az alaplapon (még nem mentem utána). Egyedül az asztalmozgató kézmeleg, a többi stepper mind szobahőmérsékletú még 2-2,5 órás nyomtatáskor is.

Extrudert kalibrálni nem tudok (kevesebbet tol...) mert nem menti el az új E steppet a gép, hiába nyomok save-et - csipan is, kikapcsolás után visszaáll az eredeti gyári érték.... Na és ettől hullik a hajam.[#conf]

svejk

Nincs véletlen M502 a kód elején?

keri

Sajnos em is menti el.
FW újraírással lehet csak átírni fixen.

De ha üresjáratban is visszakattan, akkor ott inkább a motormeghajtóval vagy beállításával lesz gond.

Virbo

Ööö... Khmm...
Nem tudom, ilyen szinten nem értek ehhez. Nekem szép színes "csicsavilág" kell, sajnos nem értek a kódokhoz(sem). [#nemtudom]

Virbo

Nem, nem üres járatban. Mikor mozog a fej és adagolnia kellene.
Ha van egy 100x100-as kockád, akkor az alját ugye átlóban tölti ki az első pár rétegnél. Na ilyenkor jól meg lehet figyelni hogy amikor kéne húzni a szálat kattan, aztán nyomja tovább. Tehát akkor kattan mikor nyomnia kellene. 0,2-es rétegnél nem annyira gáz ha nem kritikus a minőség, de 0,1-es rétegnél már ott a hiány és pókháló...

keri

Akkor dugul a fej.
Vagy visszaolvad nagyon a szál valamiért és azért akad meg.
Pl. ha nem megy a ventilátora a fejnek, vagy túl sok és nagy a visszahúzás, vagy rossz minőségű a hőváltó cső. Vagy túl magas a nyomtatási hőmérséklet. Amíg el nem vékonyítottam a hőváltó cső nyakát, néha nekem is csinált ilyet.

PSoft

Virbo

Na az van hogyha benne a kártya lementi a paramétereket, ha nincs benne akkor gyári értékeket vesz.
Lehet hogy a kártyán tárol ilyesmiket (áramszünet esetén a folytatáshoz a pozíciókat?) és ha nincs benne a beégetettet veszi alapul... [#conf]

cy3rt06r

Majd megkérdezem egy nyugodt pillanatban,de több mint 42 évi házasság után nem tudom érdemes-e.

B.Zoltán

Utánanéztünk ennek az EEPROM-ba történő lementésnek.
Úgy van, ahogy mondod. Az Ender 3 Pro V2-nél egyértelműen azt írják az interneten (többen is), hogy nem lehet lementeni EEPROM-ba, mert kicserélték az alaplapot, ATMEGA helyett STM32 mikrokontroller van, amiben nincs fizikailag EEPROM.

Bár adatlap szerint van benne EEPROM emuláció, ami a Flash memóriának egy részét használja EEPROM-ként, de a 3D nyomtató szoftvere inkább az SD kártyát használja EEPROM helyett.

Valaki írta, hogy az M500 paranccsal sem lehet lementeni, mert kiírja a gép, hogy "No eeprom". Ha SD kártya benne van, akkor nyit rajta egy "eeprom.dat" file-t, amiben tárolja az adatokat. Emiatt, ahogy te is írtad, a nyomtató bekapcsolásakor már benne kell lennie a kártyának, különben az alapbeállításokkal jelentkezik be.

B.Zoltán

Figyelem Ender tulajdonosok!

Az előzőek fényében javaslom az Ender tulajdonosoknak, ha még a mostani Pro szériában is a Vmax-e 25-ös értékkel van kiadva, állítsátok át legalább 80-as értékre (ettől nagyobb értéket talán nem kell használni), szemmel látható javulást fog okozni, mert a nyomat külső részén az indulás és befejezés találkozásakor létrejött "hurkák" látványosan lecsökkennek, ezáltal szebb nyomtatást tesz lehetővé.

Ennek a menete:
Control -> Motion -> Vmax_e: 90

Persze a szeletelőben is a Retraction Speed legyen legalább 70-80. Visszahúzás 6-7 mm nekem PLA-nál. ABS-nél 4-5 mm.

A PrusaSlicer-ben a Nyomtató beállítások / Gép limit (Machine limits) panelon be lehet állítani a sebesség értékeket, amit a G-kód elejére beilleszt automatikusan.

De kézzel is be lehet írni a G-kód elejére bármilyen szeletelő esetében (Start G-code), pl:
M203 X200 Y200 Z5 E90    ; Vmax X-Y-Z-E