Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

A titán hővezetése sokkal rosszabb. Szerintem túl gyorsan nyomtatsz, és nem tudja felmelegíteni eléggé az anyagot. 210 fok amúgy elég lenne bőségesen.
Alacsonyabb sebességgel és magasabb hőmérséklet beállítással, valamint másik anyaggal is kísérleteznék.

keri

Ja és nekem 195foknál kezdtek meggyengülni a rétegek, vagy ha túl erősre állítottam a hűtést

ezsolt74

50mm/sec-el nyomtatok,max hűtéssel. Anycubic Predator gyári Cura beállítással. E3D V5 fejjel (mondjuk, azt észrevettem, hogy, mikor tekertem be a fúvókát kézzel a forró fejbe, akkor szinte csak a legvégén forrósodott fel annyira, hogy el kellett engednem mert már égetett)ez réznél már sokkal hamarabb bekövetkezett volna. Úgyhogy tényleg sokkal rosszabb hővezető a titán. A V5 fej teflonos, így az anyagnak kb 1cm hossz áll rendelkezésére hogy felmelegedjen, ez a titán fúvóka miatt lehet hogy kevés.

ezsolt74

Most néztem, hogy a titán hővezetése fele a réz hővezetésének. Viszont a platina hővezetése több mint kétszerese a réz hővezetésének, [#kacsint] így megvan a megoldás, platinából kell csinálni a fúvókát és a fűtő blokkot.

ezsolt74

Bocs benéztem egy sorral a táblázatot a platina nem jó hővezető.

keri

Azért az ezüst sem rossz választás [#nyes]
Én rozsdamentes fúvókát használok. Az sem jó hővezető, de attól még használható, csak kísérletezni kell.

TBS-TEAM

Kifejthetnéd mi a gond a réz fejjel? [#nemtudom]
József

RJancsi

... pedig réz fejjel határozottan tartósabb. Ja, az a Duracell. Vagy az Energizer? [#nyes]

TBS-TEAM

Én is igy látom. [#vigyor0]

De ha nics gond akkor csinálni kell amivel sokat lehet sz..ni. [#confused] és [#rinya] miért nem jó?
József

ezsolt74

Semmi bajom a réz fúvókával, de nincs új belőle itthon, csak a titán.(persze van valahol a használtak között 0,4-es, de nincs ráírva úgy meg nem igazán tudom megkülönböztetni hogy 0,4 vagy 0,5mm-es). Amúgy eddig én még csak réz fúvókákat használtam. Ezt a titán-t is már vagy 2 éve vettem, de még soha nem próbáltam.

RJancsi

Amit eddig hallottam (csak réz fúvókám volt eddig, tehát másban nincs tapasztalatom), hogy a szénszálas és egyéb koptató filamenteknél okoz gondot a gyors kopás. Ott még zafír hegyű fúvókák is előfordulnak. De mezei felhasználónak, hagyományos filamenteknél szerintem ár/érték arányban a réz a legjobb. Olcsó, könnyen megmunkálható (akár házilag is lehet készíteni, dörzsárazni). A korszerű alumínium ötvözetek felveszik a versenyt az acéllal, a világ gépjárműinek zöme mégsem abból készül. Ki érti? [#nemtudom][#nyes]

TBS-TEAM

Most néztem meg több mint 13 éve vettük az első 3D nyomtatót.
A tervezett alkatrészeket, vagy kritikus részletét (szinte mindet) kinyomtatjuk 3D nyomtatóval mert olcsó és rögtön fizikailag is meg lehet nézni, hogy minden rendben van a tervezett alkatrészben, oda illik-felfekszik-belefér-stb...
Szinte non-stop megy a nyomtató még sem akarom kicserélni a réz fuvókát bármilyen másra. [#eplus2]

Sokszor a tervezett fém alkatrész maradt műanyag nyomtatott, mert az is megfelel az adott feladatra tökéletesen.
Volt mikor jobbnak bizonyult. [#nevetes1]
József

keri

Teljesen jó, de én néha nyomtatok karbonszálas anyagot, az viszonylag gyorsan elkoptatja a réz fúvókát, ezért vettem egy marék rozsdamentest is, aztán nem cserélgetem mert jól működik azzal is.

keri

Meg a titán ötvözet azért jó, mert sokkal kisebb a tapadása. Magas hőmérsékletű anyagok nyomtatásánál praktikusabb, mert nehezebben ég bele.

Amúgy réz fúvók sem kopott még el nekem. Általában amikor valami miatt szét kell szedni, mindig újat teszek bele.
Majd ha elfogytak az újak, akkor lesz egy marék vésztartalékom [#vigyor]

keri

Mert ha nem kísérleteznénk, meg próbálkoznánk pusztán kíváncsiságból is, akkor nem lenne fejlődés.