Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Nem ördögtől való a bovdenes extruder, 5-6 mm-re állítod a retract-et és kész. [#nyes]

És mikor alakítod át a "félmegoldásra", a flying-stepper-re? [#papakacsint]

RJancsi

... Gondolom a 7808-as a LED világítás tápja, vagy nem?

zip0ji0se

Sziasztok!

A képen látható dolog, hogy működik. Leírná valaki. A másik képen látható polipot szeretném két színnel nyomtatni.
6 réteg után lenne másik szín.

Köszönöm.

RJancsi

Gondolom egy filamentes géped van. A script általában beszúr a g-code fájl-ba pár sort. Először az extrudert "parkolóhelyre" küldi majd egy nagy retract-al kihúzza a filamentet az extruder motorig (bovdenes gépnél ez akár 20-30 cm is lehet.) Azután bekapcsolva hagyja a fűtést és kézi beavatkozásra vár. Neked kell filamentet cserélni, az új színt befűzni és kézzel addig nyomni az extruderbe amíg a fúvókán az új szín "tisztán" nem jön ki. Ezután tovább indítod a nyomtatást. Elég macerás, ha minden 6. rétegnél el akarod játszani.
Én script nélkül, teljesen kézi vezérléssel csináltam ilyet. Amikor elértem a kívánt magasságot, nyomtam egy szünetet a vezérlőn, kicseréltem a filamentet az előzőekben leírt módon és továbbküldtem a nyomtatást. Ez a kis nyeklő-nyakló cápa lett belőle.

RJancsi

Innét származik: LINK
A bemutató képek végén van 3 rövid videó, ott látszik mennyire mozgékony.

PSoft

IdézNem ördögtől való a bovdenes extruder...

Nem hát, sose állítottam én ilyet.
Csak hát ugye, a...lustaság. [#nyes]

Flying extruder...lehet, hogy nem lesz. [#kacsint]

5 mm most a retract, a bovden hosszam ~500 mm körül van.
A 7808 nem a LED világításnak van, azok DC12V-ról mennek.
Az E3d v6 3012-es hűtőventilátora DC9V-os, annak van a 08.
Faca kis venti, 8V-on hangja sincs, de épp eleget fúj.
A tárgyhűtők is lényegesen csendesebbek, mint az előzőek voltak.

zip0ji0se

Köszönöm. Egy színnel meg csináltam az jó lett. Gondoltam hasonlóan csinálnám mit Te a cápát. Én filament cserét nyomtam , azt hittem avval megy. Szóval, akkor egy nyomtatás szünet és csere. Holnap kipróbálom.
Még egyszer köszi.

PSoft

Én is kézi "vezérléssel" csináltam...
De én még szünetet se nyomtam, menet közben kb. saccra elcsíptem a filamentet az extruder fölött, és kézzel nyomtam be a következőt, amíg el nem vette a kezemből.

zip0ji0se

Ezt próbáltam elösszőr, de lassu voltam, ezért gondoltam másra.

keri

Én kiteszem a napra...mondjuk most az sincs [#rolleyes]
Műkörmös UV csövekből meg egy régi szkennerből csináltam még a NYÁK fotózáshoz.
Az vicces, mert volt egy csepp gyanta a kezemen, amikor bekapcsoltam az UV-t olyan gyorsan kötött meg hogy megégetett.
De valahogy a napon kint hagyottak jobban megkeményednek, mint amit akár sok időre berakok a levilágítóba.
Szóval a levilágítóval inkább csak egy előkezelést szoktam neki adni.

Ja és a gyanta jó a felület simítására, mert nagyon szépen terül. Szóval ha nem mosom le, csak egy mókusecsettel eloszlatom vékonyan, és megvárom amíg elterül, akkor ilyen szép tükrös marad a felület. Persze a por ennek is az ellensége.

RJancsi

Bovdenes gépnél - főleg ha retract is van - megőszülsz mire elfogy a régi szín.

Virbo

Igen így csináltam "élesben" ahogy írod, csak a videó kedvéért állítottam vissza úgy ahogy a "nagykönyvben" írják. De nem tartom jó megoldásnak a nullás szintet, mert én is féltem ezt a jó kis asztal bevonatot. Az alappozíció sarka így is kapott már... :D [#rolleyes]

keri

Ez valami butított Cura származék.
Én azzal kezdem mindig, hogy az "advenced"-re kapcsolok, és bekapcsolom az összes paraméter láthatóságát [#vigyor]
A Quality beállításoknál van az "Initial layer line width" ez nekem 150%

Fel vehetnéd az "initial layer flow"-t is, de az csak szimplán túl sok anyagot nyom jó beállitások esetén, az általam javasolt viszont méret pontos marad, de ha esetleg távolabb kerül a fúvóka, akkor is tapad az asztalra, csak a vonalak között marad pici rés.

A "Skirt" beállítását is szerintem az "Advenced" beállításoknál mutatja meg.
Ezt a brim-et nem szeretem mert bár segíti a tapadást, de utómunkát kíván lefaragni, és néha a vékony réteg miatt pont ez indítja meg a leválást.
Ha a tárgy megkívánja akkor az éles sarkoknál (itt válik le először) 10-20mm-es tapadó pöttyöket rakok, amik 2-3 réteg magasak, így van tartásuk, és a pötty miatt megszűnik az éles sarok ami elindíthatná a leválást, de a vékonysága miatt nem visz feszültsége a rendszerbe.

Virbo

Meg fogom nézni ezeket is majd. Jelenleg egy kart nyomok ami a filamentet irányítja kicsit nagyobb ívben, 105%-os flow-al, eddig nem tapasztaltam a csíkok között hiányt.

A Creality slicerben ezt a rectract értéket nem tudom hol keressem, van rá ablak, de szerintem ez nem az.
Azt hiszem kipróbálom a Curát is.

keri

Én szerencsére régebben kezdtem, akkor még a Tesa szalag volt a divat mint tapadó bevonat. Nekem is eljátszotta ezt, és kábé akkor is szoktam le erről [#vigyor]
Pedig van nekem műanyag meg a "sütőajtó" szerű spéci munkaasztalom is eredeti csomagolásába, de még nem volt rá szükségem.
PLA iszonyat jól tapad a sima üveghez.
Az első 0,1mm-es réteget ezzel nyomtatom, és erre a vékony, jól tapadó PLA rétegre már bármilyen anyaggal nyomtathatok, az rajta fog maradni, kihűlés után meg simán leszedhető.
Ha eltörik akkor meg pár száz forintba kerül vágni egy másikat.