Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Egyszer a lengyel piacon nézegettük apámmal a szép sárgított fúrókat.
Apám megkérdezi az eladót, hogy ez titán fúró?
Mira a kereskedő őszinte válasza. Az, titán...ti-tán tudtok vele kezdeni valamit, mert fúrni nem lehet vele [#nyes]

keri

Köszönöm, akkor megint nem történt csoda.

Ezek a fullmetal fejek akkor ABS-hez, vagy meg ilyesmikhez jók?

Viszont beszámolok róla, hátha valakinek segít.
Ezek a vékonyított nyakú hőgátló (heatbreaker) csövek azért jók lehetnek mégis. Vettem egy marék egyszerű kínait, csak hogy legyen itthon, de csak visszaolvadt, meg akadt, akármilyen teflonos.
Aztán esztergán elvékonyítottam a falvastagságát annyira mint a régi jól működőnek, 0.5mm-re, azaz 3-as furat, 4-es külső átmérő, azóta ez is hibátlan.
Ezért gondoltam hogy ezek a szuper vékonyak még jobbak lehetnek.
Meg ugye ezek már könnyen törtnek, szóval óvatosan kell bánni velük. Ezért át akarok térni a CR-10 es fejre, ami nem becsavarós, hanem szorítós, és nem a hőgátló cső tartja a fúvókát.

xt79ipd3

Igen, ABS, ASA, nylon. Ezeket jó vele nyomtatni, mert a magas hőt is bírják hosszabb távon. A teflonosakat 240 fok fölött nem ajánlják, mert szétég.
A mosquito hotendeket dícsérik nagyon, de elég drága.
Gondolkodtam régebben azon, hogy üvegcső kötné össze a két menetes részt. talán jó is lehetne, de tömeggyártásban biztos sokan eltörnék. Házilag meg nem olyan egyszerű jól megcsinálni.

xt79ipd3

Vagy lehetne üvegcső betét a teflon helyett.

Hővezetési tényező

Vas: 81
Acél: 45 - 55
Titán: 22
Teflon: 0,22
Ablaküveg: 0,87
Tükörüveg: 0,76

Akár működhetne is. De pont megfelelő külső-belső átmérűjű üvegcsövet találni... Talán valami laboratóriumi pipetta véletlenül jó lehet.

Devecz Miklós

A mosquito hotend nem bonyolult, könnyen legyártható.
Azt nem értem miért adják ilyen drágán.

smalla

E3d v6 fejet használok, heatbrakes, tefloncsöves. Még nem akadt el egyszer sem sem abs, sem pla, sem petg. Főleg ez utóbbival nyomtatok, meg pla val. Egy éve üzemel a gép, minden héten kb 24 órát. Én meg vagyok vele elégedve :)

Dakota25

Szintén tefloncsöves-hívő vagyok, kb. egy évig tart ki a kis (3/1.75) tefloncső a heatbreak-ben, sokat megy 240 fok fölött is. Vettem egy méteres darabot, 2 cm-ével kitart egy darabig...
E3d, de hogy ez v-hány, azt már rég nem tudom.
A full-metal túl sokszor döglött be, elegem lett belőle.
Vízhűtéses hőváltó-szakaszon gondolkodtam, de egyszerűbb a tefloncsövet cserélni néha.

PSoft

Én hívő nem vagyok, de én is a tefloncsöves E3d V-saját-ot használom.
Nem hit kérdése ez, egyszerűen meguntam a full metallal kínlódni.

A dugulás nálam ismeretlen fogalom, még 5-6 mm visszahúzásnál sincs probléma.
Nem is emlékszem mikor cseréltem az E3D-ben tefloncsövet.
Pedig sokszor úgy jár le-fel a szál a torokban, mint a varrógéptű. :)
Az is igaz, hogy én az ABS-t még a kezdeteknél száműztem a gép mellől, eddig még...jól megvoltam nélküle.

cy3rt06r

Látom és tetszik a bronz, réz szín.
Milyen anyagból van az újragondolás réteg?

PSoft

PSoft

A festék vízbázisú, száradás után selymes fényű akril lakk.

cy3rt06r

Én is ezt használom a bronzosításra , de keverek hozzá egy kis feketét vagy reszelek bele finom grafitport.

keri

Boldog Karácsonyt!

Én is nyomtattam pár nem hasznos jópofa dolgot az ünnepre való tekintettel [#vigyor]

Steampunk Polip
Számzáras mini széf

A számzárat kellett kicsit reszelgetni mire működött, de amúgy meglepően jó.

szf

Van valakinek a csoportban gyantás nyomtatója?

keri

Van. Kell? [#vigyor]
Nem használom semmire. Bár gyönyörű a felülete, de mechanikai alkatrészekre maradéktalanul jobbak az FDM nyomtatóim, és kevesebb a macera vele, változatosabb anyaghasználatot tesz lehetővé.
0.2mm-es fúvókával ugyan olyan finom fogazású fogaskereket tudok nyomtatni vele mint a gyantással.