Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

laaci

Ezt még gyakorolni kell.

Első darabhoz képest akár is.

keri

Pedig ezért van értelme a 3D nyomtatónak.
Nem az a lényeg hogy fillérekért van a boltban, hanem az hogy ez itt van azonnal, és olyan mint ami kell, nem 3 boltot kell körbejárni mire lesz egy, vagy reménykedni hogy a futár akkor jöjjön amikor otthon vagyok.

keri

Azt PSoft sem [#rolleyes]

Virbo

No, meggyőztem magam hogy kell ez nekem. [#vigyor]

Tudnátok Budapesten olyan boltot ahol lehet kapni normális-bevált filamentet? Ha lehet a kezdeti bénázásokból kizárnám a rossz minőségű alapanyag hibáit... [#rolleyes]

keri

Na asszem én és felhagytam a Herz filamentek használatával.
Rohadt drága lett...persze adnak 15% kedvezményt az 50%-os áremelés után [#boxer]
Másik hogy a 3kg-os kiszerelés fajlagosan olcsóbb volt, most meg egy fillérrel sem.

Amúgy mindenhol felment az ára, biztos karácsonyra való tekintettel, szóval hol is lehet kapni az 1000kg-nyi PLA granulátumot olcsón? [#vigyor]

Basszus, és pont a feketém fogyott ki.

RJancsi

Én a Gembird plus PLA és a PETG filamentet használom évek óta. Az egyik színnél fordult elő, hogy pár méter vékonyabb volt a névlegesnél, de ezt betudom egy gyártási malőrnek. A többi színnel sohasem volt bajom. Az alza.hu-n szoktam rendelni, mert ami raktáron van azt még aznap át is lehet venni az üzletükben. (Természetesen postázzák is.) Sokan dícsérik az ]aqua.hu-t is, de náluk még nem vásároltam.

Virbo

Köszi.

Kezdetnek gondoltam PLA-t. A leíráson kívül van lényegi difi a PLA és PLA plusz között? (Mondjuk nem baj ha nem büdös... )
Színek terén vannak kényes színek, mittudomén 20 fokkal magasabb hőfokon kell nyomtatni vagy hasonlók...?

keri

PLA jellemzően nem büdös.
PLA+ javított tulajdonságú, nem tudom ez mit takar. Sima PLA-t könnyű nyomtatni.
Fehér színt általában nehezebb nyomtatni.
Vegyél feketét, az fogy a legjobban úgy is.
Vagy ha nem dizájn tárgyra kell, akkor szürke is jó.

szf

Én olyan színt vennék kezdetnek ami elüt az asztaltól, hogy jól lásd az első réteget.

000000000

Igen, így van. Ha eszembe jut valami, leülök, rajzolom, tervazem a Freecad-ba és lenyomtatom. Néha még akkor is ha olcsóbban lehet venni, mert nem mindig pénzről van szó, néha sokkal praktikusabb ha én meg tudom csinálni mert akkor olyan lesz amilyennek akarom. De azért néha én is játszok vele.

Ezt például azért csináltam mert ki akartam próbálni néha dolgokat Freeecad-on meg azt is akartam próbálni hogy lehet dőlve nyomtatni, na meg persze játszani akartam time lapse videót akartam készíteni a nyomtatóval.

RJancsi

A PLA csak akkor büdös ha már ég. :) Mivel politejsav (poli-lactyc-acid) ha alágyújtasz olyan szaga van mint amikor kifut a tej és jól odaég. A nyomtatóval ezt elég nehéz elérni. Akkor élvezheted a szagát ha bedugul a fúvóka és direkt kiégeted. Mivel kevés anyag van benne elég hamar elillan a szag.
Nem tapasztaltam, hogy bármelyik színnel lennének problémák. Tény, hogy egy világos (netán átlátszó) színnél jobban előjönnek a hibák mint egy sötétebbnél. A hiba ugyanolyan és ugyanakkora csak jobban vagy kevésbé veszed észre. Azt nem tudom, hogy a"sima" PLA mennyiben más mint a PLA +, én egyből a pluszt vettem mert amikor a nyomtatót vettem épp akciós volt. Elégedett vagyok vele, ezért nem kísérleteztem a sima PLA-val. A PETG sem macerás, magasabb hőmérséklet kell neki és annyi. Kipróbáltam pár méter ABS-t is, de nem szerettem meg. A PETG sokkal barátságosabb és rugalmasabb.

Virbo

Köszi, benevezek 1-2 tekercsre akkor a +-ból.

Mennyire jó ezeket "asztalon" (csomagolásból kiszedve) vagy a gépen tárolni huzamosabb ideig?

RJancsi

A nem használt tekercseket a saját zacskójukban (a szilikagél párnával együtt) és papír dobozukban egy tömör fa ajtós szekrényben tárolom. Nem tudományos alapon, ott volt nekik hely. Biztosan nem árt nekik, hogy nem süti a Nap.
Ami épp a nyomtatón van, arra ráhúzom a saját zacsiját hogy ne porosodjon, más védelmet nem kap. A nyomtató elhelyezésénél fogva közvetlen Napfény nem éri.

PSoft

Soha nem "dédelgettem" semennyire a filament tekercseket.
Igaz, én csak PLA-t használok, de ott vannak a gép mellett egy kupacban a kezdett/bontott, csereberélt tekercsek.
Mindenféle csomagolás nélkül "szokják" a műhely levegőjét.
Cserekor ha nagyon poros lenne, egy ecsettel lehúzom a port a dobról és megy is a gépre.
A bontatlan tekercsek is ugyanott a műhely levegőn, csak ők a salgó polcon sorakoznak.(már ha...van hely a polcon) [#vigyor]

szf

Ne csak figurák legyenek, hanem valami használati tárgy. [#kacsint]
Kedves barátomnak óra doboz. Jó kis színkifutatott filamentből.