Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

B.Zoltán

szf

Jó magasra tetted a .....

PSoft

Jól látod...tényleg magasabb a szokottnál.

kiralyc

Sziasztok,
egy kis segítséget szeretnék kérni:
Lithophane -t milyen anyagból érdemes nyomtatni? sima pla vagy inkább petg a jobb?
mennyire kell hogy áttettsző legyen?
natural vagy transparent pla-n gondolkodom, de lehet rápróbálok egy petg re az amúgy is eléggé áttetszős alapból is...
Kinek mik a tapasztalatai ezen a téren?
előre is köszi a szakértést.

RJancsi

Szia! Én "natur" Gembird PLA-val nyomtattam ilyeneket, nekem bevált. Mivel elég sérülékeny a "kép" és könnyen koszolódik, minden kép köré egy 2 mm vastag fekete keretet rajzolok és úgy nyomtatom ki. A vastagság 4-5 mm szokott lenni 0,1 mm-es réteggel. A fekete szegély miatt a kép körül egy összefüggő keret lesz. Nyomtatás után víztiszta epoxi gyantával töltöm fel a képet a keretig, így nem porosodik és nem sérül.

PSoft

Az anyaga tulajdonképpen mindegy.
Világos színt válassz, amelyen keresztül érvényesülni tud a "háttérvilágítás".
Ez pld. fehér Herz-es PLA-ból van.

motion

Én is pont így jártam vagy másfél hónapja...
De én távtartót is nyomtam hozzá. Ha 3D akkor legyen 3D minden [#nevetes1]  Meg így nem látszik a felfogatás...

RJancsi

Kíváncsi leszek az UV állóságra. Kb. egy éve nyomtattam egy világos zöld békát és egy gyíkot. Az ablakpárkányon "laknak" idebent, így tripla üvegen keresztül éri őket a Nap. Mindkettőnek kifakult  háta, de nem krétásodott egyik sem. PLA-ból vannak.

PSoft

Idén augusztus elején nyomtattam ezeket az IBC "kupakokat", piros kínai PLA-ból.
[#t9p27363#]
Múlt héten szedtem le őket, a téli fagytalanítás okán.
Amelyik a képeken van, a nap nagy részében kapta direktben az UV-t egész nyáron.
Sokat fakult, -veszített a piros pigmentből- már csak olyan "rózsaszínes", de más szerkezeti elváltozást/öregedést én se tapasztaltam rajta.

RJancsi

Így néznek ki hason/háton. A Napszívta hátuk szinte ezüst színű, a hasuk még élénk zöld. De mindkettő felülete fényes mintha most nyomtattam volna.

Virbo

Hirtelen felindulásból erősen elgondolkoztam egy 3D nyomtatón ebben a témában totál kezdőként (Na jó a topikot néha olvasom [#vigyor]).

Mit gondoltok egy használt Ender 3D pro mennyire alkalmas a kezdésre?
Mennyire 1.0-ás júzer barát, feltöltöm amit nyomtatnék és örülök, vagy előtte órákat kell(ene) matatni a firmware-ben hogy egy értékelhető valamit kinyomtassak? [#nemtudom] (Olyasmivel hogy asztalszintezés, szálbefűzés, fejpucolás meg tudok bírkózni.)

PSoft

Az Ender3 a későbbiekben, a folytatásra is jó választás.

xt79ipd3

Ender 3 és Ender 3 PRO is jó választás.
Írod, hogy használtat vennél. Ez lehet viszont a dolog buktatója. Rengeteg Ender 3 van és a legtöbb user szanaszét tuningolja, alakítja. Aztán örülne, ha képes volna újból azt a minőséget produkálni, mint gyári állapotban.
Tapasztalatból írom ezt, én is használt, átalakított Ender 3-at vettem. Majdnem egy év kínlódás után nemrég vettem egy új Ender3 PRO-t. Ebben a "kötelező" dolgok lettek csak cserélve és sokkal szebben nyomtat, mint a régi, szanaszét alakított.
Szóval fontos kérdés a használt nyomtatónál, hogy kié, mennyire van széttuningolva és aki átalakította, értett-e hozzá. Illetve az ár és hogy mit ad hozzá pluszban. Filament, stb...

RJancsi

Roland7 pontosan leírta a lényeget. Az Ender3 bármelyik verziója jó már gyári állapotban is. Óvatos (nem lényegi) módosításokat érdemes elvégezni rajta, de az alaplaphoz akár hardveresen akár szoftveresen hozzányúlni csak annak kéne aki tényleg ért hozzá. Sajnos elég sok elgányolt gépről hallani.
Az enyém gyári Ender3, mióta meg van semmi bajom nem volt vele. Két negatív tapasztalat: a Gembird filament néha 1.75 helyett csak 1.6 mm, így teli felület helyett rácsos lett a nyomat (nem a nyomtató tehet róla), és egy feltehetően Cura hiba miatt az asztal síkja alá "küldött" extruder felszántotta gyári üvegszálas asztallapot. Erről sem a nyomiga tehet. Teszi a dolgát, egyszerű, jól szerelhető, nem sokat kell (nem is lehet) állítani a mechanikán. Új korában kb. kétszer kellett a szíj nyúlása miatt feszítenem, azóta (kb. két éve) nem kellett hozzá nyúlni. Az asztal szintezésére már nem is emlékszem mikor csináltam legutóbb, pedig gyakran nyomtatok rajta nagyobb dolgokat is.