Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Amit írsz kb. addig volt igaz amíg tiszta egyenárammal gerjesztették a tekercseket és áramot soros ellenállásokkal tartották kordában.

Ma már DSP által kiszámolt bonyolut PWM jelet kapnak a tekercsek és ezek a jelek egy lépésen belül is sokat változnak.

Aztán ez a bonyolult jelalak a motorokban különféle zajokat kelt.

RJancsi

Aha. Így már érthető(bb). [#worship]

PSoft

IdézNem bírok magammal ,újabb kísérleti elrendezés...

Látom, most áttértél a majdnem "klasszikus" bovdenes megoldásra.
Miért változtattál?
A "repülő" extruder nem vált be, nem hozott számottevő minőségi javulást a nyomaton? [#nemtudom]

PSoft

Hogy is van ez a külső hőmérséklet figyelés a nyomigáknál?

Gondolom...
A firmware-ben van egy definiált hőmérséklet érték, ami alatt a gép el sem kezd nyomtatni.
Ha nyomtatás közben esik a külső hőmérséklet, akkor is megáll a nyomtatás?
A hőmérséklet minimumot valamelyik termisztor figyeli?
Melyik a kettő közül?

svejk

Ha Marlin akkor mindegyiknél beállítható egyenként.

#define HEATER_0_MINTEMP 5
#define HEATER_1_MINTEMP 5
#define HEATER_2_MINTEMP 5
#define HEATER_3_MINTEMP 5
#define HEATER_4_MINTEMP 5
#define BED_MINTEMP 5

MINTEMP hibával leállítja menet közben is.

cy3rt06r

A flying extruderesnél a +tengelyen levő  teher  csapágyazását kellett volna továbbfejleszteni. Nem tetszett ,
hogy a 8 mm átmérőjű rúdon futó  lineáris hüvely (mely csak nyomtatva volt és nem golyós) nyugalmi súrlódása jóval nagyobb volt mint a mozgási. A nagyobb mozgásoknál az extruder motort a bowdenen keresztül kellett cipelni.
Tovább kellett volna  kísérletezni ,esetleg filc betéttel ,nem zsírozni csak híg olajjal kenni vagy kipróbálni a golyós hüvelyt. A nyomtatásokon nem láttam különös hibát , viszont ki akartam próbálni már régebben a mostani viszonylag rövid bowdenes megoldást .
Ezzel még csak a mellékelt képeken látható nyomtatások vannak.

PSoft

IdézMINTEMP hibával leállítja menet közben is.

Ok, értem, fűtőköri szakadás, termisztorhiba, stb.
De mi állítja meg a külső hőmérséklet 5 fokra esése esetén?
A fej/asztal munka közben hőfokon, vagy annak közelében van...
A MINTEMP a két fűtést figyeli, de mi figyeli menet közben a külső hőmérsékletet?
Vagy csak indítani nem enged a két termisztor öt fok alatt?

2vkx6unz

Pontosan mikor is áll meg?
Mondjuk nekem csak ultimakerrel van tapasztalatom ott addig nem enged nyomtatni amíg nincs minden megfelelő hőfokon, de olyat nem tapasztaltam, hogy a környezeti hőmérséklettől függően ne nyomtasson. Igaz nem is volt még 5°C-ban a mikor nyomtatni akartam.

Olyat viszont tapasztaltam, hogy a hotendet túlhűtötte a tárgyhűtő és mivel nem tudta tartani a megfelelő hőfokot leállt. A hideg környezetnek itt esetleg hatása mert esetleg tűlhűti a hotendet.

morvfer7

Természetesen csak akkor tud működni a maxtemp beállítás, ha a megfelelő lábon csatlakoztatva van az érzékelő.

Ebben az esetben a maxtemp beállításnak megfelelően, ha magasabb hőmérsékletet érzékel bármelyik érzékelőnél, azonnal leáll.

morvfer7

Bár a maxtemp beállítást fotóztam ki, de a mintemp is ugyanígy működik, menet közben leáll a nyomtatás, ha a megfelelő érzékelő alacsonyabbat érzékel mint a beállított érték.

PSoft

Nem áll meg semmikor... :)

Pusztán csak a külső, vagy környezeti hőmérséklet összefüggéseire lettem volna kíváncsi.
Egy példa...
Reggel kimész a hideg műhelyedbe, nyomtatni akarsz, 5 fok vagy kevesebb van a gép körül.
A Marlin figyelve a két termisztort azt mondja, "hideg van, baxok rád, fűts be, aztán indulhatunk". :)

Vagy befűtesz, vagy megmelengeted a két termisztort pld. egy hajszárítóval.
Öt fok fölé megy a két termisztor mért értéke, indulhatnak is a fűtések, indulhat a nyomtatás is.
Utána már nem foglalkozik a Marlin a külső hőmérséklettel, hisz fűt, melegszik a fej, ugyanúgy melegszik az asztal is.

svejk

Pont úgy ahogy leírod.

Gondolom téged amiatt izgat a kérdés, mert ki szoktad kapcsolni az asztalfűtést...

morvfer7

Ha csak a fej és az asztal hőmérsékletet figyelteted, akkor így megy, de ha bekötsz egy külön érzékelőt a külső hőmérséklet figyelésre és alá megy a hőmérséklet a firmware által beállítottnak, akkor stop van.

A marlinban több érzékelőt tudsz figyeltetni, ha jól tudom a ramps panelon 3 érzékelőnek van hely.

PSoft

Nincs miért aggódnom még kikapcsolt asztalfűtésnél sem.
14-18 fok között mozog a nyomtató körül a hőmérséklet.
Most is megy, 16-17 fok van mellette.

svejk

Akkor miért aggódsz? [#circling]