Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Virbo

Köszönöm, most egyelőre pár apróságot kinyomok, egy két kábel rögzítőt meg filament "irányítót". Jelenleg küzdök a megtámasztással (program szerint fog tenni, kíváncsi leszek...), a mostani nyomatban nem tett támaszt az egyik helyre és a levegőben kezdte. [#vigyor] Vagyis valami egészen fura csíkizét húzott előtte, de szerintem az a legelső réteg lett volna ott...

Olyasmiket nem kellene beállítani hogy fizikailag mennyit is adagol, meg hasonlók?

Előre is bocs mindenkitől ha az elkövetkező pár napban teli szemetelem a topikot... [#rolleyes]

Virbo

Nekem van olyan hogy Brim meg Raft. A raftra írja hogy kiegyenlíti az asztalt.
A kezdő réteg meg a vonalszélesség a Fill résznél írt dolog?

Itt a zöld rész lenne vajon a megtámasztás? Gyárilag 45 fokra volt állítva a szög ahonnan már teszi, ezt átírtam 90 fokra, kíváncsi leszek...

RJancsi

"A műanyag és a flancos asztaloknak ez a hátránya, hogy ha beleér a fúvóka akkor sérülhet."

Egyszer fordult elő velem, hogy a Cura valamitől az asztal alá "küldte" az extrudert. Előtte korrektül "home"-olt, utána elindult a skirt de már mélyszántással. Mivel előtte soha nem volt baj, nem voltam ott csak elindítottam a nyomtatást. Mire visszaértem már 5 kör skirt volt és a tárgyból is két külső vonal. [#boxer]

vjanos

Chitubox-ot próbáld ki.
Néha kifagy, de egyébként egész korrekt.

RJancsi

A FILL a tárgy kitöltését jelenti. Mivel "egyszerű" üzemmódban vagy, sok beállítás nincs. A 10 % azt jelenti, hogy a teljesen tömör felületnek csak 10%-a lesz kitöltve. Ha tömör tárgyat szeretnél, akkor ezt állítsd 100%-ra és kész.
A nyomtatásnál használt olvadék mennyiségét a Filament menüben vagy a szál vastagságával vagy a "flow" értékkel tudod szabályozni. Ha a flow 100% akkor épp annyi filamentet fog az extruder motorja benyomni, hogy a fúvóka átmérője által meghatározott olvadék henger hossza egyenlő legyen az extruder által megtett úttal. (Remélem érthető). Ha vékonyabb a filament a beállítottnál, akkor kevesebb anyag fog kijönni a fúvókán. Mivel az extruder a számított értékkel elmozdul, a kevesebb olvadék széle nem fog összeérni a korábbi sorokkal. Vagy a filament átmérőjén kell változtatni (nem feltétlen a ténylegesre), vagy a flow értéket kell megnövelni. Az alaprétegnél nem árt, ha kicsit több anyag megy ki, így tuti zárt felületről indul a tárgy.
A támasznál én a gyári 45°-ot 60°-ra állítottam, ezzel még egész jól lehet nyomtatni. 90°-ra ne állítsd, mert ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy vízszintesen bárhová elküldheted a fejet támasz nélkül és a levegőben kezdi a nyomtatást.

Virbo

Na, itt az asztal görbesége. Cirka 4-5 tized attól függően hol mérem, de egy kézzel nem egyszerű csinálni.
Az üveg is dettó, gyors ráraktam a tolómérő szárát.

Illetve egy alap nélküli tárgy alja.

RJancsi

valóban gödör van az asztal közepén. Jobb híján állítsd a sarkoknál olyan kicsire a fúvóka alatti hézagot, hogy majdnem érinti az asztalt (hézagmérő nélkül, csak szemre egy elemlámpa segítségével). Így a úűvóka épp nem fog az asztalba szántani, és középen olyan közel lesz amennyire csak lehet.

B.Zoltán

Nekem is van az Ultimaker asztalba 3-4 tized gödör, de üveglappal használom így semmi gond vele.

Egy tanács, ellenőrizd a Motion menübe a Vmax e: értéket, az legyen 70-80.
Én a 80-at használom, nekem talán 40 volt, de azzal jó nagy kitüremkedéseket csinált. Neked is szép nagyok.
A visszahúzás is legyen 6-7mm.
A slicerbe is meg kell nézni, mert az felül írhatja.

B.Zoltán

Nem fogalmaztam elég világosan a visszahúzási sebességgel kapcsolatban.
A motion-ban ellenőrizni kell a Vmaxe: hogy 80 legyen, mert ha ez 40 akkor a szeletelő hiába küldi neki nagyobb értékkel nem fogja feljebb engedni a sebességet.
Most néztem nekem a Slicer-ben is 80 van.
Ez igaz a többi paraméterekre is, pl gyorsítasz központilag a nyomtatón, akkor sem gyorsul a beállított max sebességnél jobban.

Pl. nagyon előnyös, hogy ha a gyorsjárat maximuma 120mm, akkor nyugodtan gyorsíthatok akár 200%-ra, a nyomtatás lesz dupla gyors, de az üresjárat nem növekszik a megadott max érték fölé, így nincs olyan veszély, hogy lépést téveszt ezáltal a nyomtató.

szf

Köszönöm mindenkinek a segítséget! Sikerült már a béka is.
Chitubox + a photon szeletelője

cy3rt06r

Csak egy kis kitérő.
A gyerekeknek nagyon bejött:

PSoft

IdézSikerült már a béka is.

Gondolom, hagytad elugrálni...

vjanos

Akkor állhatsz neki UV-fényes kúrálót kreálni :D

szf

Jaja .
Csak nincs hozzá semmim