Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

MoparMan

itt olvastam

IdézThere are a few accounts of users being able to smooth PETG prints using solvents. There has not been a concrete consensus on which solvents are best for smoothing PETG, but there are a few names that come up more often, namely MEK (methyl ethyl ketone), toluene, and cyclohexanone.

MoparMan

ez a legtöbb oldószerre igaz.
nyilván nem a szobában kell használni reggelizés közben... [#kacsint]

jani300

http://www.cellifestek.hu/uploads/jo_adatlapok/msds_nitrohigito_twin_v5_20150405.pdf

A sima nitrohigítóban is van toluol .
Persze ha még forgalmazzák .
De régebben nem csináltak a használatából ügyet .

jani300

http://ttps://anninvest.hu/docs/aromhas_adatlap_cugsoe18sp.pdf

Na ebben is van bőven toluol , van is itthon .
Szépen kioldja a beszáradt ecsetet , de meggondolom ezután hogy használom e .

Proci

Hát azért az, hogy valamiben van valamennyike toluol, vagy töményen használod toluol-t, az azért gondolom nem ugyanaz.

Nyilván a tömény állapotára értik, hogy nem az idegrendszer nagy barátja. Nekem már a "közepesen mérgező" is kiveri a biztosítékot. Hát még az "erősen mérgező". Szabad levegőn történő használat ide vagy oda.

jani300

https://www.szerszamstore.hu/_upload/catalog/1406791340_Aroms%20Hgt.pdf
Az előző aromás hígító link nem sikerült , de itt 60-70 százalék toluolt ír ,az már nem kevéske .

ebalint

A múltkor belinkeltem egy oldalt, ahol petg -re ajánlottak oldószereket.

Amihez olcsón hozzá lehet férni, - remélem - NaOH, vagy KOH.
Az utóbbi erősebb. Úgy emlékszem tömény oldatot ajánlottak, ezért szilárd formában kellene beszerezni.

A szilárd anyag oldásakor feltétlenül a vízbe kell rakni a cuccot, kevergetni, mert hő fejlődik!

Szemüveg mindenképpen.

U.i.: Mindegyik méreg persze, de szerintem még talán senki sem halt bele még a gyárban sem...
A toluollal is ez a helyzet.

Egyébként gondolom a toluol így ismerősebb : TNT .... na ebbe belehaltak páran.

keri

NYÁK Fotózásnál használom előhívónak, így van itthon.

A közönséges lefolyótisztító is ez.

Csak abba tesznek alumínium forgácsot hogy pezsegjen. Azt kiszedi az ember belőle akkor teljesen jól használható, mert az alu közömbösíti az anyagot.

kaqkk007

IdézEgyébként gondolom a toluol így ismerősebb : TNT .... na ebbe belehaltak páran.
A toluol egy szerves oldószer (folyadék) a TNT az trinitrotoluol egy sárga szilárd robbanóanyag (mellékesen szívgyógyszer )

kaqkk007

IdézNyilván a tömény állapotára értik, hogy nem az idegrendszer nagy barátja
Például a palmatex oldószere, amit régebben "szipuztak" természetesen nem tesz jót az idegrendszernek (vér és idegméreg) hosszan fennáló használat esetén ...

VighLajos

A szívgyógyszer nitroglicerin, glicerin-trinitrát.

PSoft

...

kaqkk007

Tényleg ,bocsi összekevertem a két robbanóanyagot. Látszik hogy 40 éve tanultam a szakmát és 35 éve nem gyakorlom...[#zavart2]

RJancsi

Melyik szakmát? Az orvosit? [#nyes]

PSoft

Vagy a...robbantómesterit. :)