Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ebalint

cy3rt06r

Kísérletezgetek. Átalakítottam a gépem saját tervezésű "Flying extruderesre".
Egész jól megy.
Csináltam filmet is ,de nem tudom feltenni.
Kis kupi van a háttérben , de kevés a helyem  a pincében már hideg van.

RJancsi

Nem kötözködés, de ez mennyivel jobb, mint akár a bowdenes akár a direkt extruderes megoldás? [#fejvakaras] Mindenesetre bonyolultabb mint a másik kettő.

B.Zoltán

Ez engem is érdekelne.

PSoft

Idéz...de ez mennyivel jobb...

Talán csak annyival, hogy sokkal rövidebb a bovdenes szakasz, mint a "klasszikus" bovdenesnél.
Jah és az extruder súlya nem terheli az "X" kocsit/tengelyt.
Tulajdonképpen, egy kicsit bonyolultabb köztes megoldás a bovdenes és a direkt extruder között.
Ha átgondoltan, jól van kialakítva, ötvözheti a kettő előnyös tulajdonságait.

cy3rt06r

Majd a gyakorlatban (több nyomi) kiderül.
Szeretek kísérletezni.
Előny a rövid bowden  és az x tengelyen mozgó tömeg csökkenés.
Remélem  gondolatébresztő megoldás a kreatív kollégáknak.

RJancsi

Hát, hogy mennyire terheli az x tengelyt, az hozzáállás dolga. Valóban nem terheli az eredeti tengelyt, cserébe kell egy másik is ami az extruder motort tartja. De a mozgatott tömeg nagyobb, mintha direkt extruderes lenne, mert a motoron kívül még a felfüggesztését is mozgatni kell. Ezen kívül nem igazán tetszik, hogy a tolómotort a rövid "bowden" cső mozgatja, legalábbis a fotókból nekem ez jön le.  Irányváltásonként hajlítgatja jobbra-balra "S" alakban, ami nem hiszem, hogy hosszú távon jót tenne neki. Hogy ez a hajlítgatás hogyan húzza-tolja a filamentet az megint csak érdekes kérdés. Jobb lenne egy merev rúddal összekötni az extrudertartót a tolómotor tartójával.

PSoft

Idéz...a tolómotort a rövid "bowden" cső mozgatja, legalábbis a fotókból nekem ez jön le.

Igen, ez esetben igaz, jól gondolod.
Így, gyakorlatilag a tolómotor tömegét is a "munka X" tengelynek kell mozgatni, -gyorsítani/lassítani- csak a rugalmas bovden darabon keresztül.
Ezért írtam az utolsó mondatot.

No de ha "merev rúddal" kötöd össze, akkor is ugyan az van, csak nincs a bovden rugalmasságából adódó "késleltetés/lengés" a mozgásban.

Talán akkor volna jó a hasonló felépítés, ha a külön lineáron levő extruder mozgása valamilyen módon szinkronban volna hajtva az "X" tengellyel.

RJancsi

Akkor már majdnem ott tartunk mint egy direkt extruder. A két x tengely, két x motor, két csapágyazás helyett egyszerűbbnek tűnik 1 erősített x tengely/motor direkt extruderrel.

cy3rt06r

Merev rúddal összekötve nem nyerünk semmit, a motor tömege + a csapágyazás , összekötés stb. ugyanúgy terheli az X tengely mozgatómotorját. Ez a megoldás  ,elasztikusan leválasztja a kis amplitúdójú gyors mozgásokat a nagy tömegű extruder motortól.  KIDERŰL ,hogy "szabadalomképes" -e.

RJancsi

Jól hangzik, de nehéz olyan bowden hosszat találni, ami minden tárgynál megfelelő hosszúságú lenne. Ha rövid a bowden akkor folyamatosan rángatja a tolómotort, ha hosszú, akkor meg ott tartunk mint egy "normál" bowdenes nyomtatónál. A legnagyobb problémát ott látom, ha a bowden gyors mozgással megrántja a tolómotort de az extruder időközben irányt vált. A motor a tehetetlensége miatt jó nagyot fog rántani az egész mechanikán. Ezt a gyorscsatlakozók sem veszik jó néven. Merev direkt extrudernél korrektül lehet a gyorsulásokkal játszani, egy ilyen hol elasztikus hol meg ostrocsapás szerű rántásokat produkáló mechanikánál csak a lassú sebesség ad megoldást, arra meg kinek van ideje? De abban igazad van, az élet megmutatja mennyire életképes a dolog.

PSoft

Kíváncsivá tettél, mégis csak meg kéne mutatnod valahogy azt az elkészült videót.

cy3rt06r

Majd elküldöm Neked óriás filéban .
De egyszer beavathatnál a videók felrakásában külön emailban.

cy3rt06r

PSoft