Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ebalint

ebalint

PSoft

Ügyesen megoldottad! [#eljen]

Valaki itt a múltkor "kemencét" keresett 3D nyomatok utólagos "hőkezeléséhez".
Talán még, az is megvalósítható lenne egy régi mikrosütő megfelelő átalakításával.

vjanos

Végülis, ha a grill szálat meg a ventit visszateszem...[#kacsint]

Proci

Kedves nyomtatósok!

Kérdéssel fordulnék hozzátok. Saját marhaságom folytán eldugítottam olvadt PETG anyaggal az all metal Mosquito fej fém throat-ját.

Szétszedtem, kiolvasztottam belőle gázláng felett a műanyagot. Egy 1.5-ös fúrószár végével kivakarásztam belőle melegen a maradékot. (Sajnos nem akadt pontosan 1.7-es fém valami, amit passzentosan bele tolhattam volna.)

Szemre - fény felé átnézve a csövön - úgy tűnt, hogy a pucolás sikeres volt, hidegen egy PETG szálat is simán akadás nélkül át tudtam dugni rajta. Az első nyomtatás is rendben lement.

Mindaddig minden oké volt, amíg filament csere miatt nem kellett visszahúznom a szálat a fejből. Amit ugyebár csak melegen lehet megtenni, és a szál vége ilyenkor mindig olvadt állapotú.

Ezután már totál be volt dugulva a cső újfent. Gondolom a szál olvadt vége végig kente megint olvadt műanyaggal a cső belső falát. Amit korábban sosem csinált, amíg tényleg totál fémtiszta volt a cső.

Ebből gondolom, hogy a gondos pucolgatás ellenére mégiscsak maradt a cső falában ragadt nagyon vékony PETG anyag, amihez már szívesen hozzá ragadt az épp vissza húzni kívánt enyhén olvadt végű PETG szál.

Tehát totál fémtisztára kéne megint varázsolnom a throat cső belsejét, ami szerintem csak oldószerrel sikerülhet 100%-osan.

A gond az, hogy a PETG-t nem sok minden oldja. Nyomozásim alapján egy bizonyos METIL ETIL KETON nevű oldószer az ami oldja. De sajnos fogalmam sincs, hogy honnan lehetne ilyet szerezni. Neten keresgélve itt ott van 1L-es megjelölve, meg hivatkozva rá hogy létezik a bolygón ilyen, de sehol sem lehet rendelni. Meg van ipari hordós kiszerelésben, ami nyilván túlzás. Még az 1 liter is brutál sok.

Nincs valakinek ötlete, hogy hol lehetne ilyet szerezni? Vagy más oldószer ötlet, ami garantáltan oldja a PETG-t? (Aceton, nitro higító és baráti köre az nem jó, azt már konyomoztam. Ezekre meg se nyikkan a PETG)

Előre is köszi a helpet.

B.Zoltán

Újabb lehetőségekre bukkantam a PrusaSlicer-ben!
Egy meglévő tárgyat agyon lehet variálni, pl. telefontartót.
Tetszőleges kijelölt részen meg lehet változtatni a nyomtatási paramétereket.

Ezen az oldalon a videót érdemes végignézni, ebből minden kiderül. (Fordítást bekapcsolni!)

PrusaSlicer Modifiers

A PrusaSlicer-ben azt szeretem, hogy nincs agyon komplikálva a beállítások, a lényeget tudja, viszont helyette van rengeteg más lehetőség, ami fontosabb számomra.

cy3rt06r

ebalint

Az acetont próbáltad, vagy valaki mondta, hogy nem jó?

Ha a metil-etil-keton jó, akkor esélyes kellene legyen az aceton is.

Technikai minőséget keress, az közel sem olyan drága, mint az analitikai, vagy hasonló minőség.

szf

Ne csak disztárgyak legyenek, hanem valami hasznos is...

PSoft

Biztos hasznos, de...
Ez...mi ez???

szf

Fürdőkád lefolyó nyitó gombja. Prototípus. Kékbe kell az embernek. Csak nem tudom milyen anyagból. Ez Hips-ből van.

PSoft

Sose jöttem volna rá... :)
Hogy miből...nem tudom.
De Neked, sokkal nagyobb a tapasztalatod ezeknek a gyakorlati kütyüknek az anyagával kapcsolatban.

szf

Eddig PETG-ből csináltam a színeseket. De szeretnék kipróbálni valami mást is.

PSoft

Ez meg csak akkor lesz "hasznos", ha...nem lesz vizes az asztalterítő alatta. [#vigyor]

Proci

Sajnos az acetonra is azt írják, hogy meg se nyikkan tőle. Az a gond, hogy épp azért szeretik a PETG-t iparibb meg kültéri környezetben alkalmatni, mert a legtöbb oldószernek totál ellenáll. Többek között az Acetonnak is. Lakkbenzinnek is. Nirtó higítónak is.
De már közben találtam literes kivitelt az Ebay-en.  Csak a kiszállítás miatt elég húzós a végár. Kb 15.000 Ft 1 liter. Aztán nekem meg évekre elég volna 1 deciliter.

Szóval olcsóbb lenne itt Magyarországon belül találni valahonnan.