Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ebalint

[#eljen]

Érdekes megoldás.

Kíváncsi vagyok, hogy milyen tapasztalat lesz nagy X -irányú mozgásoknál.

PSoft

Estefele majd mutatom is...
(hogy a többiek is lássák a megoldásod)

Dakota25

Vagy három éve használom deltán a hasonló megoldást. Többször említettem is itt, hasonló fanyalgás volt az eredmény.
A zsigerből érkező cáfolatokkal szemben én biztatlak az egyértelműen pozitív tapasztalataim alapján.
Deltán egészen gonosz látvány pl. a kis amplitúdójú infillek nyomtatása.

RJancsi

Szerencsés ember, akit nem gátol a tudás. Amit fanyalgásnak hívsz, az másnál a fizika ismerete. Persze ettől még működhet a dolog, sok hasznos felfedezés a véletlen műve vagy szerencsés kimenetelű üzemi baleseté. [#papakacsint]

PSoft

A deltákon, lényegesen könnyebb jól kivitelezni, de itt se megoldhatatlan.

PSoft

[#6074@MaDo] Attila flying extrudere két videón.

morvfer7

De jó, hogy vannak még kreatív emberek   :)
Mondjuk semmi előnyét nem látom a direkthez képest, viszont legalább így van hátránya. Már ez is egy eredmény... :)

PSoft

Ugye, a "hőskorban" a deltáknál kezdett térhódítani ez a "repülő" extruder.

Egy "kreatív" nyomtatós eszement "hóbortját", lehet több ezren követték, nyilván csak a majmolás ürügyén. [#nemtudom]

Pár posttal lentebb, valaki közülünk -aki szintén deltás- írt a pozitív tapasztalatairól...

Egész egyszerűen...
Nem hiszem, hogy csak a deltákon működhet -működhet jól- ez a "repülő" extruder.

Dakota25

Te nyilván szerencsés vagy. És boldog.
Periodikus mozgás esetén ez egy csatolt rezgőrendszer, erősen csillapított csatolt taggal,alig csillapított gerjesztő taggal. Írd fel a diff egyenletét, gerjeszd meg a megfelelő zavarótaggal, oldd meg pár változatban, aztán magyarázz a fizikáról!
Abbahagyom, mert a végén még valami csúnyát találok mondani a professzor úrnak.[#nyes]

vzd3amjv

Gratula! Nagyon jól néz ki! :) A grafit, hogy kerül fel a felületre?

PSoft

Por alakban, szárazon, egy puhaszőrű ecsettel a felületre dörzsölve.

Proci

Sziasztok!

Gondoltam beszámolok a fejre ráolvadt meg a throat-ba beleolvadt PETG lepucolása Metil Etil Keton oldószerrel témában.

Kaptam MEK oldószert végül. Szétszedtem a Mosquito all metal fejet, amibe bele gyógyult a műanyag a saját hülyeségem folytán.

Az első tapasztalat az, hogy azért a MEK nem úgy oldja a PETG-t, mint ahogyan azt az ember elvárná egy oldószertől. Hogy csak úgy áztatjuk benne a fejet, és X nap múlva fémtisztán kivesszük belőle. Próbáltam. Eredmény: semmi.

Minden képpen ki kell olvasztani a bele kötött műanyagot az alkatrészekből. És rézdrót kefével melegen még lesimogatni róla mindent. Kb annyira, mint amikor már szemre teljesen tisztának mondaná az ember. Az 1.75-ös csőből is ki melengettem, meg egy 1.5 mm-es fúrószárral kivakarásztam mindet.

Ilyenkor szép tisztának tűnik, de valójában nem az, mert a PETG vékony filmrétegként ekkor is ott van kb mindenhol. Amihez aztán faszán hozzá tapad a filament amint egy kis meleg éri, és kész az új dugulás. Szóval a cél az a fémtisztára pucolás lett volna. Gyári állapotra.

A melengetős és drótkefézős tisztítás után napokig áztatva a fejet, napjában többször kivéve az alkatrészeket és meg drótkefézve újra és újra lehet eredményt elérni. 2 nap után a kb 1 dl MEK zavarossá vált, és apró műanyag darabkák úszkáltak benne. Tehát valamit azért csinál, de nagyon visszafogott az oldószer eredménye. Szerintem a lehelet vékonyságú PETG maradványokat feloldja. De kb ennyi amit tud. A vastagabb (értsd: szemmel látható) darabokkal nemigen csinál semmit sem.

Próba képpen hagytam a MEK-ben ázni egy csurig PETG-t tartalmazó nozzle-t. Hát 2 nap alatt semmi. De szó szerint semmi sem történt vele. Csipsszel, tűvel sem lehetett kipiszkálni belőle a műanyagot. Még azt a felét sem, ami 2 napig a MEK-kel érintkezett. És azt sem éreztem, hogy legalább megpuhult volna, vagy mállana a PETG benne, vagy valami.

Szóval kb. ennyi a tudományos tapasztalat.

MoparMan

próbáld ki a toluol-t

Proci

A toluol oldja a PETG műanyagot? Na ezt még sehol sem olvastam. Te már próbáltad?  Működik?

Proci

Hű! Ez jól hangzik:

"Toluol élettani hatása:
Közvetlen belélegezve közepesen vagy erősen mérgező. Az agyat és idegrendszert károsítja, részegséghez hasonló állapotot, nem ritkán hallucinációt okoz."

Azt hiszem ez az az anyag, amit ajánlatos 100 kilóméterről elkerülni.