Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

xmkwac9

Én a gembird PET-G-t 265 Celsius fokon nyomtatom!
Alacsonyabb hőmérsékleten szétváltak a rétegek, ledarálta az extruder, vagy előbb-utóbb beszorult szál.

xt79ipd3

Gembird PETG-t nem tudtam sehogy sem normálisan nyomtatni. Mindig felkenődött az anyag a nozzle-re és egyéb gondok is voltak.
Minden problémám megszűnt, mióta Azure PETG-t használok. Ugyanolyan beállításokkal, mint a Gembird-nél, gyönyörűen nyomtat.

szf

Éppen pont most kezdtem el vele a nyomtatást. Tökéletes.

RJancsi

szf

RJancsi

@ivanovp 265, Te 225, akkor én a majdnem átlag 250°C-al nem sokat tévedtem. [#nyes]

B.Zoltán

Devil Design Petg 230 fok, a Spektrum Petg 255 fokig kellett emelni, mert a rétegek alatta szétváltak, pedig én 50mm/s max-al nyomtatok.
Azért fogaskerék, vagy bordás keréknél már nem jó, ha széthullik lapjaira.

dtb

A facebook csoportban láttam, hátha mást is érdekel. Az itt bemutatott megoldások szerintem más nyomigánál is használhatók:
Prusa Mk3 Taurus upgrade

kiralyc

Sziasztok,

Életem első PETG nyomtatása. A korábban már emlegetett Gembird PETG vel... nekem tetszik a dolog...szép is és erős is (0.6 os fúvóka és 0.2 es réteg)
én 245 fokon toltam...
Amúgy azt olvastam a PETG érzékeny a levegő páratartalmára, lehet RJancsi amiatt volt gondod a régi PETG vel...

RJancsi

A filamentek a dolgozószobàmban szekrénybe zárva pihennek. A gyári zacsijukban és dobozukban. De ettől még pára érheti őket. Lehetőségem lenne kiszárítani, de hány fokon?

kiralyc

Azt olvastam több oldalon is, hogy 60°C max 65°C ami ajánlott a PETG szárításra és 2-4 órára szokták rakni... vigyázni kell mert általában 80°C nál már kezd a PETG kilágyulni és afölött már torzulhat a geometria.
Amúgy fura egy jószág ez a PETG... próbálgattam kicsit a szálazás dolgot... vagyis azt próbáltam hogy ne szálazzon.. nem egyszerű... levittem a hőmérsékletet 230°C és a hűtést feltekertem 100% ra.. na ennek eredményeként nem szálazott (illetve csak nagyon kicsit az is ilyen vattacukornál vékonyabb szálak voltak elvétve) cserébe a korábban kézzel törhetetlen oszlopot simán eltörtem... szóval visrosszaktam 245°C ra és 60% os hűtésre és meglassítottam a default 50mm/s ről 30ra és a retraction próbáltam kicsit játszani... már egész jó az eredmény erős és megint épp csak szálaz picikét, de még játszok vele egy kicsit... szerintem a végére elég sok profile om lesz már a CURA ban :)

szf

PETG
Ma elővettem kb 1 éves Gemberid PETG. 240 fokon kellet nyomatni, 245-nél már szálazott. Tárgyhűtés nem volt.

keri

Szálazás engem annyira nem zavar, ha jó a nyomtatás.
Nagyrésért kézzel le lehet törölni a maradékot meg gázfáklyával végignyalom és lekapja.

RJancsi

Jól hangzik ez a gázfáklya! Én simán a gáztűzhely felett szoktam puszta kézzel áthúzni. Ha nem égetem meg a kezem, a PETG sem olvad meg. [#nyes]

keri