Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

szf

Lassabb nyomtatás, alacsonyabb hőmérséklet. Jobb minőségű alapanyag választás.

RJancsi

60 mm/sec-el nyomtatok. 240°C-nál már időnként "kattog" az extruder motor, mert nem olvad meg elég gyorsan a filament. És ezzel a szállal már sokat nyomtattam gond nélkül. Igaz, van vagy másfél éves ez a spulni mert szürkét ritkán használok. Meg tud "romolni" a PETG?

Jordan Gabor

Hello,
Nem, semmi hibaüzenet nem volt. A firmware is összeáltt, a rearm át is nevezi .cur -ra, de a kijelző nem megy.
Úgy látszik ami fordítasz, abban benne van az U8glib. Ma megnézem hova települ, ha hozzá van adva.
Kösz,
JG

szf

Nem hiszem , hogy megromlik. Vízzel megszívja magát bár ezt én még nem tapasztaltam. Elkezdtem nyomtatni ugyanilyen filamentel a tekercs felénél előjött ugyanez a probléma. Visszavettem a sebességet és rögtön jobb lett. Ha magas a hőmérséklet akkor a végtermék rideggé válik.
Pld Herz petg-vel nyomtatva nem ismerem ezeket a problémákat.

RJancsi

Levettem a sebességet 80%-ra. Mintha valamivel jobb lenne, de ilyen lassan még sohasem nyomtattam. Mindegy, időmből kitelik...

szf

Extruder kattogás?

RJancsi

Igen. Azt nevezem így, amikor vagy az alacsony hőmérséklet (nem olvad meg eléggé a filament) vagy a rossz asztal szintezés miatt (a fúvóka és az asztal között nincs elég nagy rés) az extruder motor tolni próbálja a filamentet de nem tudja. Mivel bowdenes gépem van, nem egyszerűen ledarálja a tológörgő a filamentet, hanem megfeszül a tefloncső/filament kombó, majd a súrlódást legyőzve megcsúszik a tológörgő a szálon. Utána ez ismétlődik. Ennek elél ronda hangja kattogás-szerű hangja van.

szf

Tudom mire gondolsz. Nekem van direkt meg bowdenes is.
De lassabb nyomtatásnál abbahagyta a kattogást?

RJancsi

Nem. Mint írtam, az szokott a gond lenni, ha nem elég meleg a fej és nem olvad meg a filament. Egyszer forult elő, hogy a szeletelő valamit elbaltázott, és "homeolás" után az asztal szintje alá küldte a fejet. A kattogásról vettem észre, hogy baj van, a fúvóka csúnyát bele is szántott a gyári műanyag asztalborítóba.

keri

Én 30-40el szoktam nyomtatni.
Nagyon gyengék a PETG rétegek ha gyorsabban nyomtatom.
Eldugulni nem szokott, de nem  is megyek 230-240fok fölé, még ABS-el sem.

Lehet a nyomtatófejed hőátadó képességét kéne növelni inkább hogy ne kelljen annyira felfűteni, mert nem tesz jót az anyagnak, és akkor elképzelhető hogy tudnál gyorsabban nyomtatni.

Nekem drasztikusan javultak ezek a képességek a fej hőszigetelésétől (ha nem lenne nálad)
Illetve nekem az is feltűnő javulást okozott, hogy a fúvókát tövig becsavartam,hogy az is átvegye a blokk hőmérsékletét, nem hagytam légrést a karima alatt.
A teflon cső sem nyúlik bele nekem a fúvókába, a csak a heatbreak csőben van, de szorosan, kicsit túlnyúlva azon, hogy ne maradjon hézag, mert az is okozott akadást.

Esetleg az autotemp funkciót érdemes lenne kipróbálni, ami az extrudálás sebességével arányosan korrigálja a fej hőmérsékletét.

keri

És a motor kattog le, vagy a recés kerék.
Nekem is volt ilyen gondom, de egy erősebb rugó meg a saját gyártású nagyon jól kapaszkodó recés kerék megoldott minden ilyen gondot.
Most simán olyan nagy a nyomás hogy 0 hézagnál eltolja az asztalt az olvadt műanyag nyomása, de akkor is kijön.
Ha ez lekattog akkor az már tényleg el van dugulva rendesen., pedig az újabb nyomtatómon nekem is NEMA17-es motor van nem a 4.2Nm-es Nema23 mint a régin [#vigyor]

000000000

Szerintem ha az extruder motor kattog az az oka hogy túl gyorsan van hajtva. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Ha túl gyorsan olvasztod akkor magától is folyik az meg nem jó.

RJancsi

A kerék kattog, mert a bowdenen is látszik, hogy "rángatózik. Nem hiszem, hogy az erősebb rugó jó ötlet lenne, inkább csússzon meg a görgő (figyelmeztető hangjelzést adva), mintsem lefogja a motort. Nem tudom, az Ender 3 gyári vezérlőjében van-e valami motorvédelem vagy füstölésig erőltetné a dolgot.

A fej eredetileg néhány réteg kapton szalaggal volt szigetelve, amire saját ötlettől vezérelve rátekertem jó pár réteg teflon szalagot. Kicsit túlzásba is vittem, mert fúvóka cserénél elég nehéz megtalálni a "lukat" azaz belekapatni a fúvókát a menetbe. Mivel fúvókát meleg fejnél szoktam cserélni amikor még csak keresgélem a menet elejét rendszerint meg is égetem az ujjbegyeimet. Tudom, őseink feltalálták a dugókulcsot, de azért ki kellene mennem a garázsba. [#nyes]

Devecz Miklós

Én már régen megszüntettem a rugót.
Egy csavarral szorítom rá a továbbító görgőt a szálra érzés alapján.
Eddig még nem volt példa arra, hogy megcsússzon, vagy kattogjon.
Kb. három éve így megy.

keri

A motor miatt ne aggódj, bírja az.
A motorvezérlő korlátozza az áramot, ezért nem tud túlmelegedni.
Motor szempontjából gyakorlatban mindegy forog e vagy le van e fogva.

Az ilyen túlmelegedés a szabályozatlan kefés motoroknál volt gond, mert azt úgy méretezték, hogy az üzemi fordulaton beálljon a névleges áram és feszültség.
De ha lefogtad, a feszültség leesett, az áram meg végtelenbe konvergált.