Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

dezsoe

PSoft

Én se azt mondtam hogy nem érdekel, csak most...nem foglalkoztam vele.
Valóban előfordul néha, ezen a nyomaton is legalább három helyen látható.

RJancsi

Sajnos fel kell készülnöd rá, hogy a most még kiválóan tapadó asztal egy idő után már csak segédanyagokkal (nekem az iskolai ragasztó stift vált be) fog ragadni. Igaz, lassan két éve van meg a nyomtató, de az asztal közepe már tükör sima, rég lekopott róla a gyári érdesítés/"rücsi".

keri

Tiszta üveglap? [#rolleyes]

PSoft

Jól látod, sőt a negyedik képen is folytatódik.
De az egy másik csík, ami kb. 10 mm-rel lejjebb van a cici fölöttinél.

dezsoe

Majd kiderül. Ha kibírja 2 évig, akkor nem dőlök a kardomba, ha venni kell rá egy másik lemezt. De jó, hogy szólsz, mert majd mindig máshová nyomtatok, nem középre. Gondolom, ezzel is lehet húzni az időt.

000000000

Én még mindig az eredeti üveglapra nyomtatok több mint két éve probléma nélkül, ragasztó nélkül. Nyomtatás előtt vizes papírral törlöm szárazra. Mást nem csinálok vele.

RJancsi

@keri: Üveglapom soha nem volt, a nyomtatóval kapott üvegszálas lemezt használom mióta megvan. Az első időben kiválóan tette a dolgát mndenféle "okosság" nélkül. Nagy előnye az üveglappal együtt, hogy relatív vékony, hajlékony, így a nagyobb tárgyakat sem kell lefeszegetni róla (többen írták, hogy egy jól sikerült nyomtatásnál akár az üveg felületéből is kitépődik egy darab). Nekem elég ha kicsit meghajlítom a lemezt és lepattan róla a tárgy.
Ráadásul pillanatok alatt átmelegszik nem úgy mint az üveg. Egy gyakran használt műanyag tálca is megkarcolódik idővel, így természetesnek tartom, hogy 2 év alatt ez is vesztett újszerűségéből. Ki lehetne cserélni, nem is vészesen drága, de a ragasztóstift sokkal olcsóbb. [#nyes]

RJancsi

Korán van még... Nem üveglappal "együtt", hanem azzal "szemben".

keri

Ha hajlítani akarod az üveglapot nem csoda hogy eltörik [#nyes]

Komolyan nem írtam le még ezerszer hogy működik? [#rolleyes]
Nem szakad ki semmi, csak ha feszegeted. Szépen lepattan magától kihűlés után, vagy besegíthetsz vizes alkohollal, ami aztán a tisztára törlésben is segít rögtön utána.

ABS-hez oké, oda kell a trükközés hogy tapadjon, de PLA, PETG esetén mindig csodálkozok ezeken a varázslatokon.

000000000

IdézNagy előnye az üveglappal együtt, hogy relatív vékony, hajlékony
Szerintem ez hátrány mert sokkal könnyebben hajlik a hőtől is, deformálódik, egyenetlen lesz és az meg nem jó. De ha neked működik akkor jó.
Idéztöbben írták, hogy egy jól sikerült nyomtatásnál akár az üveg felületéből is kitépődik egy darab
Ez szerintem csak a türelmetlenek problémája. Legalább is PLA anyaggal ez soha nem történik ha meg várod hogy lehűl kb. 40 fokra az asztal mert akkor magától lepattan és könnyű levenni. De ha türelmetlen vagy, nem vársz, inkább spaklit használsz, vagy ragasztót is, akkor az problémákat okozhat. Én csak egy vizzel nedves papírtörlővel letörlöm amikor az üveg kb. 40 fokos, jól leszárad mire a nyomtatás kezd, ragad nyomtatás alatt és lepattan magától amikor kész. Ha nem pattan akkor pedig kb. 35 fokig várok, utána leszedem elég könnyen, spakli nélkül.
IdézRáadásul pillanatok alatt átmelegszik nem úgy mint az üveg.
Nekem az üveglap alatt alumínium melegítő lemez van, kb. 15 perc kell mire felmelegíti az üveg felső részét a nyomtatás kezdésre. Nem vagyok türelmetlen, csak kis munkáknál tartom ezt az időt soknak.

keri

"kb. 15 perc kell mire felmelegíti az üveg felső részét "

[#csodalk]
Jó sok.
Nekem a régebbi nyomtatómnál üvegszálas NYÁK fűtőlap van 3mm üveggel, és 8mm parafa hőszigeteléssel alatta. Ez 2perc alatt fűt fel 17-ről 60fokra.
24V-ra van bedrótozva az asztal és 32-ről hajtom.
Ugyan ennek a feje 12V-ról 4perc mire felfűt.

Az újabb nyomtatómnál alu fűtőlap, 1perc 40másodperc az asztal felfűtése.
12V-os beállítással 24V-ról hajtva, PWM-el visszakorlátozva mert a táp nem bírná el direktbe. A 600W-os szünetmentes így is be szokott csipogni ha a fejjel együtt fűtöm fel [#nyes]
Ha már meleg akkor megnövekszik az ellenállása olyankor nincs ilyen gondja.
Ennek a feje 70másodperc alatt fűt fel, szintén 12V-os fej, 24V-ról.

Ahogy mondtad. Kisebb munkáknál nagyon jó hogy gyorsan felfűt.

Kristály Árpád

Halihóóóó Mindenkinek!

Unokáknak jó lehet....
Ragyogó ötletnek tartom!

https://www.thingiverse.com/thing:2544137

[#worship]

Üdv.: Árpád

000000000

Írtam hogy nem baj az nekem, rá érek. Én 24V-al hajtom az asztalt, de fejet 12V-al. A fej 1-2 perc után eléri 205C fokot. Nekem ez jó, akkor is ha sok mindenikek nem.

Jordan Gabor

Sziasztok,
ReARM boardot próbálok installálni, RAMPS 1.5-el és RepRapDiscount Full Graphic Smart Controller-el, de kevés sikerrel.
Visual Studio alatt telepítettem a platformio-t, megnyitottam a merlin forrást, átállítottam a motherboardot

beállítottam ezt a platformio.ini-ben:
default_envs = LPC1768

ezeket a configuration.h-ban :
#define MOTHERBOARD BOARD_RAMPS_14_RE_ARM_EFB
#define REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER

A háttérvilágítás van, de semmi egyéb. configuration.h-ban olvastam, hogy :
// IMPORTANT: The U8glib library is required for Graphical Display!
//            https://github.com/olikraus/U8glib_Arduino
, de csak arduino verziót találok, LPC1768-ra nem :-(

Tudtok segíteni?

Köszönöm!
JG