Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

3htrurwv

lépésvesztés?

2vkx6unz

Sziasztok,

A Fusion 360-ba beépített szeletelőt valaki használja? Ha igen mik a tapasztalatok?
Több gépet ismer alapból, de tetszőleges gépet be lehet konfigurálni.
Annyi előnye mindenképp van, hogy a szerszámpályát megmutatja...

Azt még nem próbáltam, hogy meg tud-e nyitni mondjuk Curában legenerált projektet és ott is megmutatja-e a szerszámpályát.

keri

Azt nem, de Cura is mutat szerszámpályát.

keri

Szerintem több idő amíg körbe ér, hidegebb az alatta lévő réteg.
Teljesen nem tudod eltüntetni.
Sebességet lejjebb venni, hűtéssel és hőmérséklettel játszani.

5jpuw48rh

Ha lépésvesztés lenne, akkor az összes réteg teljes szélességben eltolódna, jól mondom?
Itt viszont ahogy a képen látható, a betűk befejeztével a rétegek ismét "megjavulnak".

Valójában tovább tartanak ezek a rétegek, de ez ennyit számítana?

PSoft

Nem lépésvesztés... [#82@keri] -nek lesz igaza.
Próbálj "játszani" a sebességgel, hűtés mennyiségével.

keri

Szerintem sem lépésvesztés, nálam is van ilyen jelenség.

Hogyne, nagyon tud számítani.
Különösen ha a belülről kifelé nyomtatsz, akkor tud halmozódni a hiba felülten.
Ha kintről befelé nyomtatja a falat akkor nagyságrendekkel szebb a felület, de akkor a kihajlások lesznek rondábbak.
Ha nincs túl kihajlás akkor a legjobb sorrend nekem az szokott lenni, hogy a belsőt nyomtatja, majd a külsőt, és végül a köztes falakat, de ha nagy kihajlást akarsz mint itt a feliratok belseje, akkor belsőfal, külsőfal, kitöltés a jó sorrend.

Elvileg lehet olyan beállítást adni a szeletelőben, hogy minden réteget azonos idő alatt nyomtasson (határok között) illetve, a hűtést is a sebesség függvényében változtatja, így elvben ki lehet kompenzálni teljesen ezt a jelenséget.
Engem soha nem izgatott annyira hogy foglalkozzak ezzel komolyabban.
A Simplify3D pl. ebben és ennek az optimalizálásában volt nagyon jó a kezdetektől, de most már a Cura-ban is van erre lehetőség.

5jpuw48rh

Köszönöm a válaszaitokat.

Valóban változik a jelenség, ha módosítom a belső/külső héj sorrendet.

Lenne még egy jelenség, amit nem bírok eltüntetni. Bovdenes extrudert használok, és amikor retraction-t csinál, egyszerűen mindig hagy ott egy kis "tüskét". Próbáltam állítani a visszahúzás gyorsaságán, hosszán, javult is a helyzet, de egyszerűen eltüntetni, vagy teljesen jelentéktelenné tenni nem tudom.

Ez egy amolyan vele kell élni dolog, vagy ennek is van trükkje?[#csodalk]

keri

Kapcsold ki a Z hop funkciót a retract beállításoknál.

zip0ji0se

És azt hol tudom beállítani a 4.5.0-ban. Már agyon kerestem, de már feladtam.
A másik kérdésem, hogy ha a hűtés engedélyezve van és a kezdő réteg is meg van adva, hogy mikor kezdje meg a százalék, de nem indul magától. Mit kell még beállítani, hogy el is induljo n és ne nekem keljen bekapcsolni.
Az útazás közbeni szálhúzás ellen mi a megoldás. Már 7 mm és 40mm/s a vissza húzásom. A fejhőfoka 205-210 fok, ha ennél kevesebb, akkor már nem tetszetős a felület. Jobban látszanak a rétegek. A hűtés 80% két ventivel és gondolom ventiként.

keri

Nemtudom [#nemtudom] én a 3.6-osnál megállapodtam.
Alapvetően a Travel beállítás csoportban van nekem. (tévesen írtam korábban hogy a Retract alatt.)

Na a ventilátort én sem értem teljesen, de fokozatosan kezdi emelni a fordulatot, és ventilátor típus függő, de lehet alacsonyabb állásban nem indul el magától.
Erre van egy olyan beállítás hogy egy pillanatra magasabb értékre állítja a fordulatszámot, (initial fan speed-ben lehet megadni az indító fordulatot) és amikor lendületben van a rotor, akkor veszi vissza az alacsonyabb értékre.
De vannak olyanok amik is nem szabályozhatóak. Az vagy megy, vagy nem megy.

keri

Szélhúzásra nincs igazi megoldás. Erősen anyagfüggő.Utómunkánál eltávolítható.
3-4mm retract bőven elegendő, 20-40mm/sec visszahúzási sebességgel, szóval viszonylag lassan, hogy legyen ideje visszaszívni. Hőmérséklet teljesen jó PLA esetén. PETG-re kicsit hideg.
Ez amúgy nekem sokkal jobban szálazódik.

A fúvóka kialakításától is függ. A vékony hegyes fúvóka külsején kevesebb anyag tud megtapadni, de én valahogy jobban szeretem a szélesebb hegyű fúvókákat, mert az jobban melegíti az anyagot, kevésbé hajlamos dugulásra, bár nyilván ez is szokás kérdése, mert valaki meg a hegyesre esküszik.

keri

Ja még valami.
Amikor új fúvókát teszek be, akkor ráteszek az asztalra 1500-2000-es finomságú csiszolópapírt és érintő fogással meghúzkodom a fejet rajta, hogy a fúvóka hegyének síkja, egy síkba legyen a mozgás síkjával. Így szebb lesz a felület minősége is, és kevésbé hajlamos maszatolni.

De csak óvatosan és finoman dolgozd meg, mert annak ellenére hogy ez nagyon finom polír papír, azt a pici hegyet gyorsan lekoptatja [#vigyor]

PSoft

...

PSoft

A fúvókahegy "síkra csiszolására" tényleg figyelni kell.
Csak egy-két húzás kell a csiszolópapíron.

Pillanatok alatt lehet a 0,3-as furarból 0,5-0,8-asat csiszolni.
Ugyanis az olcsó kínai fúvókák eleje nem teljes hosszban fúrt, pld. 0,3-as fúróval.
Szerintem, kaliber tüskére zömített a jóval nagyobb furatnak csak az eleje, pár tized vastagságban.