Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Hogy az a ...!

Nagyon divat lett az ilyen szétszabdalt kapcsolási rajz, lassan már ott tartunk hogy lerajzolnak egy alkatrészt és nevesítik a lábakat. :(

Ja, P csatornás MOSFET.

A JP2-es jumpert automatizálja, azaz a 12 V-os stab. IC-t 19,8 V alatt kisönthöli.

Már csak azt kellene megkeresni hova megy az A "VIN" -ami ugye a stab IC kimenete[#circling]-  mert én nem látom ezen a mocsok rajzon.

svejk

Aha, tényleg a ventilátorhoz megy, már látom.

Tehát 12 V-os ventiket használhatsz továbbra is.

Ha ~ 19 V-nál alacsonyabb a tápfesz akkor ráengedi a venti + csatijára az egészet, 19 V felett pedig beiktatja a 12 V-os stabil IC-t.

svejk

Kézi üzemmódban tehát ha 12 V a tápfesz akkor a JP2-öt rövidrezárod, 24 V-os tápfesz esetén nyitod.

morvfer7

Igazatok van, az előbb hülyeséget írtam. Rákerestem és egy fórumban azt láttam, így nem is néztem tovább.

PSoft

Érdekes amit írsz...[#fejvakaras]

Ha a második képet nézed...
A FET bal oldali és a jobb oldali alsó lába között mérek "zárlatot". [#nemtudom]

Most nem eről a lapról megy. A másik ugyanilyen lapon amiről most megy a gép, -most is dolgozik- szintén rossz ugyanez a FET.
Azon is látszik az apró lyuk és a korom.
Nem mértem, de valószínű hogy ott is zárlatot tudok mérni a két láb között.
Azon a lapon a PWM-es ventillátor FET-je is rossz.
A rajzon a "Q5" pozíciószámú alkatrész a "FAN CONNECTORS" rajzrészleten.(A6SHB)

De az most különösebben nem zavar, max. fordulaton megy a két hűtőventi.

svejk

Volt valaha egyv ezeték vagy venti zárlatod, ettől szált el illetve a másikon a másik FET is.

Ez most egy gate-source zárlat, nem oszt nem szoroz.
Használd a JP2-es jumpert ha kell a teljes 12V.

svejk

Vagyis ha a mostani állásban nézed a képet akkor S-D zárlat de dettó az előbbivel a végeredmény.

De az a biztos ha kidobod onnan, legalább nem zavarja a szemed... csak a helye. :)

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum.
Sajnos nem találom, hogy ki  de nemrég szóba került, hogy valamelyikőtök foglalkozik extruder gyártásának a gondolatával. Szivesen küldenék egy fél - egy kg, nyi granulátumot kiprobálásra, ha van már elkészült model. Egy barátomnak van egy üzeme, ahol lengyelotszágbol származó granulátumokat dolgoz fel és fali  habositott diszléceket gyárt. Eek az alapanyagok hőre lágyulnak, mint a PLA, vagy PET G és ők  széndioxiddal fujják fel, habositják de kértem tőle egy kis anyagot majdani kiprobálásra, - gondolva, hogy esetleg összedobok egy extrudert, de ismerve magamat, lehet erre pár éven belül nem kerül sor, viszont a haverom gondolkozik a teljes üzem eladásárol igy ha érdekes, be tudnék spejzolni 1-2 tonna granulátumok - ha egyáltalán lehet vele valamit kezdeni. HA kiprobálásra valaki vállalkozik szivesen átküldöm ami nálam van.

Jenő

B.Zoltán

Lehet én voltam az.
Nagyon közel vagyok a főpróbához.
A rontott PLA-dat is újra extrudálhatjuk, de lehet, hogy a posta költség minden hasznot elvisz.
Nem tudod megkérdezni az anyag típusát?
HDPE, az talán alkalmas lenne a nyomtatásra.

svejk

Szerintem a díszlécek polisztirolból vannak.

B.Zoltán

Én is erre tippelek.

kijy8hc3f

Üdv, A zsákra Syntos PS van irva, semmi más adatot nem látok, a haveromat most nem tudom elérni.

Jenő

B.Zoltán

PS az polisztirol, az nem a legjobb nyomtatni úgy rémlik.
Ha már lesz mivel, fogok kísérletezni a különböző anyagokkal.

PSoft

Pedig, az XPS hab granulátumából...
Több tonna van nekem is a látómezőmben. [#rinya]
Szívesen küldök belőle, ha mégis tesztelni akarnád.

PSoft

Köszönöm a segítséget, hasznos infókat mindenkinek! [#worship]

Hirtelen arra gondoltam, hogy valamilyen összefüggés lehet az elpukkant FET és az asztalfűtés anomáliám között.
De ezek szerint...nem. [#rinya]

Azért csak ki kéne cserélni őket, hogy...
Idézne zavarja a szememet
. :)