Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Sziasztok!

PVA-val dolgozott-e már valaki?

A szeletelőkben hogy lehet megoldani, hogy a támasz a legfelső rétegig ugyanaz az anyag legyen mint a munkadarab, de a támasz és a munkadarab között legyen 1-2-3 réteg PVA ami teljes felületén alátámasztja a ráépülő nyomatot?

Melyik szeletelő tudja ezt? Hogy kell konfigurálni?

Dakota25

A gondolat nagyszerű, csak a kivitelezés tűnik problémásnak.
Még nem találkoztam ilyen megoldással, hátha más igen.
Képzeld el, a dolgot egy ferde, íves, cakkos illeszkedésű támasztéknak hogyan kéne létrejönnie! Egy-egy támasztékként húzott elemi vonal végén, közepén, itt-ott kéne becsempészni kis szakasz PVA-kat.
Sík (az asztallal párhuzamos) felületen még jó is lehetne.
Áthidaló megoldás - a támaszték alsó részét rászerkeszteni a nyomatra, és csak a tetején (az illeszkedő síktól felfelé) rábízni támasztékként a szeletelőre.
Bár... elég jól működik a saját anyagából épített tám is.

Egyújabbgépépítő

A Simplify3D tudja.

2vkx6unz

Köszönöm.

Használod is vagy csak tudod, hogy tudja? Mennyiben más mint a többi?
Mondjuk van egy csomó érdekes funkciója a többihez képest...
Az ára biztosan más...

Egyújabbgépépítő

Igen használom.
Már vagy 2 éve megvásároltam a licencet, nem bántam meg.
Időről időre megpróbálkozok a Cuara-val, de nem igazán sikerült ugyanazt az eredményt elérnem.

2vkx6unz

Mondjuk 1 kg PV ára... szóval ha ilyen anyaggal nyomtatnék akkor megérheti megvenni mert megtakarítja az árát...

Használod is a PVA-s alátámasztásokat? Mennyivel jobb a felületi minőség? Nekem a támaszokon nem lesz olyan sima mint szeretném ezért is gondolkodom a PVA használaton.

Egyújabbgépépítő

Most épül a 2 extruderes gépem, még nem használtam PVA-t.
A beállításokban van lehetőség egy sűrűbb support létrehozására ezt szoktam használni.
Ugyanitt lehet definiálni a másik extrudert, ami lehet PVA.
Ma beszéltem egy hozzáértővel, elég negatív módon nyilatkozott a PVA-ról. Állítólag könnyen beég dugul.
Szerinte a HIPS jobb erre a célra.
Nyomtatás után limonén (lemonesol) segítségével oldható.

2vkx6unz

Közben megnéztem és a Cura is tud ilyet, csak a funkciókhoz be kell kapcsolni a második extrudert is és utána lehet szinte minden elemhez extrudert megadni. Be lehet állítani, hogy csak a támaszok teteje legyen másik anyagból, milyen legyen az interfész mintája vastagsága stb.

Már csak ki kellene próbálni...

Amúgy milyen lesz a duál extruder kialakítása? Egyedi tervezésű vagy valamilyen kész megoldás? Ha publikus akkor érdekelne a kialakítás.
Szervós lesz vagy smart stepperes? Az extruder közvetlen hajtású vagy áttételes lesz?

vjanos

Cura-ban a Support interface-t használod?

2vkx6unz

Még nem, de azt kell majd használni. Egy anyagnál teljesen összeragadnának a rétegek, de oldható támaszanyagnál ez nem történik meg véglegesen.

Ehhez dual extruder kell és oldható támaszanyag.
A PVA jó drága célszerű csak a minimális mennyiséget használni.  Az interfész pont erre lenne jó.

Még össze kellene rakni a második száltovábbítót, be kellene állítani a második fejet és kell új fúvóka is az még úton van kínából, meg filament is kellene...

ja és még lesz egy csomó kísérletezés is mire összeáll...

RJancsi

Okulásként, hátha mással is előfordul. Ma reggel "megtréfált" a Cura 4.5.0. Annyi változtatást eszközöltem az eddigi beállításokon, hogy a PLA-ról PETG-re állítottam a filamentet, mert "erősebb" tárgyat akartam nyomtatni.
A szokásos módon generáltam a g kódot. Amint elindítottam a nyomtatást, már a kezdő rétegnél elkezdett kattogni az extruder motor. Persze azonnal leállítottam a nyomtatást és szomorúan állapítottam meg, hogy az eredeti Ender 3 asztalt csúnyán felszántotta a fúvóka. [#wilting]
Azért kattogott az extruder motor, mert olyan erősen nyomta a "Z" tengely a fejet az asztalhoz, hogy egyszerűen nem tudta kinyomni az olvadékot ezért a recés görgő megcsúszott a filamenten.
Szövegszerkesztővel megnéztem a g-kódot és meglepetésemre a kezdő réteg z-0.3 értéket mutatott. Csak tudnám mitől került negatív előjel a z után. Így nem csoda, hogy home-olás után az asztal síkja alá próbálta küldeni a fejet. Ami jó, hogy nem a nyomtató hülyült meg hanem a Cura, de attól sem vártam volna el. [#boxer]

hea5er4w2

Sziasztok. [#wave]

Lenne egy olyan kérdésem hogy, van egy ender 3 gép touch senzorral felszerelve, asztal szintezésnél a probe z offsettel beállítom a szintezést ,eltárolom az adatokat, és a következő újra indításnál elveszíti az értékeket, de csak akkor vesziti el a beállításokat ha hoszabb ideig áll a gép, egy újbóli újra indításnál még megmarad minden, mi lehet a probléma? [#nemtudom]

B.Zoltán

Lehet, hogy csak RAM-ba tárolja.
Mennyi az az idő, miután elfelejti? Kikapcsolás után pár perc?

hea5er4w2

Hát nem mértem, de nem 1-2 percről van szó, inkább óra.

5jpuw48rh

Sziasztok.

Szerintetek az a jelenség mi lehet, amit a mellékelt képen lehet látni?

Referencia kocka Y oldalán az Y aljától a tetejéig a rétegek közt különbség van. Az utána következő oldalon ez ugyan úgy végigmegy. Az Y oldallal átellenben lévő oldalon már ez nem látható. Nem csúsznak el a rétegek, csak az említett oldalakon van ez a jelenség. Nem csak a kockákon van ez, hanem pl olyan más helyen is, ahol egy furat van. Erről is csatoltam egy képet.