Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Marline firmware nem megy fel rá? Engem zavarna ha nem tudnám piszkálni [#vigyor]
1cm bőven jó, a direkt extrudereknél is van annyi vagy talán nagyobb távolság a recés kerék és hotend között

keri

Igen, pont ugyan ezt a konstrukciót néztem ki én is, de én eredeti kínai E3D hotend másolattal használnám.
Nekem azok beváltak.

RJancsi

Fogalmam nincs mi megy rá. És mivel "gyári" alaplapja van, ezért nem próbálkozom felülírni mert ha nem sikerül az sem biztos, hogy vissza tudom állítani a régi még működő verziót. Ráadásul elég sűrűn változtatják a firmware-t. BZoli majdnem velem egyidőbern vett ugyanolyan nyomigát mint az enyém és sikerült jól elbeszélnünk egymás mellett a beállításoknál mire kiderült, hogy egész más menüszerkezete van mint nekem.

B.Zoltán

Az nem elég, hogy beírod a Start G-code részbe, és minden nyomtatáskor beállítja neked a jó mm/step értékeket?

Nekem egy vagon dolgot beállít még az elején.
Szoktam variálni az Acceleration-nal is, mert nem minden nyomtatásnál ugyanazt használom. Fogaskeréknél teljesen mást, mint általában. Bár nekem lehet állítani akármikor menet közben is, ami sajnos neked nincs még benne (Motion menü).

A helyedben én se piszkálnám az alapszoftvert.
Ha egyszer rászánod magad, le van írva szépen, hogyan lehet a bootloadert beletenni, és utána már bármikor frissítheted.

RJancsi

Lehet, hogy igénytelen vagyok, de énnekem jó úgy a gép ahogy van. Egy-két apróbb kiegészítőt nyomtattam hozzá, a "legkomolyabb" a tárgyhűtő ventillátor tartója/légterelője.
Igazából nem is érdekelnek a gyári beállítások, eddig nem éreztem ellenállhatatlan késztetést, hogy bármit átállítsak rajta.
Annyi "különlegesség" van, hogy amkor a Cura 4.5.0-ban beállítottam az Ender 3-t, az első nyomtatásnál kiment a fej X irányban jobbra koppanásig és ott is maradt. Ettől kezdve csak az asztal mozgott Y-ban meg a Z.
Nem kerestem az okot, átállítotam a Cura-t Prusa i3-ra és azóta vidáman dolgozik. Annyi, hogy a munkaterületet átállítottam az Ender 3 méretére mert az i3-nál azt hiszem csak 200x200 mm az asztal.

PSoft

...

keri

Valószínű ez is Arduino+Ramps1.4 alapon megy, de nyilván én sem piszkálnám ha ennyire zárt.
Inkább vennék egy másikat amivel szabadon garázdálkodhatok.
https://www.ebay.com/itm/Motherboard-MKS-GEN-V1-3-Ramps1-4-MKS-GEN-V1-4-3D-Printing-Drive-Exquisite-S7Q2/114005734950?hash=item1a8b457626:g:YxQAAOSwArtd7GDW

B.Zoltán

Nem olyan bonyolult az, részletesen le van írva a neten.
Itt a fórumon is van aki átírta már az Ender programját.
Kár, hogy a bootloadert kihagyták az arduinóból, először azt kell pótolni.
Mérlegelni kell, hogy megéri-e.

KBalázs

Milyen fura már, ha rákeresek hogy "Geared Extruder" akkor még véletlenül se dobja fel ennek a srácnak egyik extruderét se, akárhogyan állítom be a keresést az oldalon. Ez elgondolkodtató, hogy van sok minden amit egyszerûen csak nem mutat meg a keresô, közben lehet fent van már.

KBalázs

Illetve ha legújabbat állítom be akkor bejön, de mondjuk akkor is logikátlan, a sorrendet kellene hogy változtassa, nem hogy egyáltalán nem hozza.

keri

Ha nagy kezdőbetűvel írom be akkor kidobja.
Kicsivel nem.
Nem egy Google kereső az biztos.

De most amúgy is elég vacak amióta frissítették az oldalt.
Nekem pl. zéró megtekintés van minden tervezésemre, miközben letöltés, like, és gyűjteménybe rakás van.

Rab Zoli

Üdv! Mi lehet a megoldás ha egy hosszú vékony dolgot szeretnék kinyomtatni és a nyomtatás 70%-nál elkezd felemelkedni az asztalról, úgy hogy még a Tesa szalagot is felszedi az üvegről? Alacsony az asztal hőfoka? Vagy magas? Nem is kellene asztalfűtés? PETG az anyag.

szf

Én 60fokos asztalon nyomtatom de max 80C. A leghosszabb amit csináltam az 10*10*220 hosszú. A legnagyobb alapterületű 185*195mm. Tiszta üveg, nincs rajta semmi. Jól el van takarítva, alkohol származékkal csikorgósra fel van pucolva.

keri

Ahogy szf is írta, nagyon tiszta üveglap.
Én mosogató gépben szoktam elmosni, öblítővel együtt, utána pár alkalomig üvegfeltépően brutális a tapadás, de hónapokig elég a sima alkoholos tisztítás, persze nem szoktam taperolni.
Asztal hőmérséklet nekem is 60fok, de 50-70fok között jó az érték. 50 fokon merevebb az alap, bár erősebben tapad, de ha feljön akkor az egész. 70 fokon puhább az alap, és nem tapad olyan jól de rajta marad, attól még hogy kunkorodik a sarka.

Illetve a sarkokra tapadó pöttyöket szoktam tenni (15-20mm átmérő, 0.3mm vastag), így nem szokása feljönni.

keri

Ja és persze anyag függő is, volt olyan PLA tekercsem ami sehogy sem akart tapadni.